Falafel i paket

Falafel, nordafrikanska kikärtsbullar, är härligt goda att servera som de är, men de går även att grilla förutsatt att de får ett skyddande skal.

Foto:

Mat & dryck2008-11-20 22:43

Skulle man ha tillgång till bananblad kan de användas, men inte ätas.

Purjolök klarar däremot både grillning och avsmakning. Använd bara den grova övre delen som läggs i kors runt förfriterad falafel. Fäst med sticka och grilla varsamt över inte alltför het glöd.

Goda att servera som plockmat eller med tomat- och bönröra som görs på krossade tomater och färdiga bönor på burk.

Grillad falafel i paket

4 personer

Till egen falafel:

500 g torkade kikärter

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

4 msk hackad gräslök

4 msk hackad persilja

1 tsk spiskummin

1/2 msk malen koriander

1 kryddmått chilipulver

1 tsk salt

2-3 msk grahamsmjöl

2 dl rapsolja till fritering

Till omslagen:

2 stora purjolökar

små stickor/tandpetare

2 msk rapsolja

1. Blötlägg kikärterna i kallt vatten under 12 timmar.

2. Skala gul lök och vitlök. Kör avrunna kikärter, lök och örter i mixer. Tillsätt kryddor och till sist grahamsmjölet. Arbeta ihop till smidig deg som läggs att vila några minuter.

3. Rulla med fuktade händer små valnötsstora bollar. Hetta upp oljan i kastrull och fritera några bollar åt gången. Se till att de roterar i kastrullen och blir friterade runt om. Beräkna friteringstiden till cirka 4 minuter. Om oljan börjar ryka måste värmen sänkas. Lägg färdig falafel att rinna av på hushållspapper.

4. Skölj purjolökarna och ta hand om de grova bladen. Lägg två blad i kors och placera en falafel i mitten. Vik upp och fäst ihop med sticka till ett litet paket. Pensla paketen med rapsolja och grilla över fin glöd. Servera paketen varma med bönor, tomatröra och grönsallad.

Dan Strandqvist/TT Spektra

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!