Skulle man ha tillgång till bananblad kan de användas, men inte ätas.
Purjolök klarar däremot både grillning och avsmakning. Använd bara den grova övre delen som läggs i kors runt förfriterad falafel. Fäst med sticka och grilla varsamt över inte alltför het glöd.
Goda att servera som plockmat eller med tomat- och bönröra som görs på krossade tomater och färdiga bönor på burk.
4 personer
Till egen falafel:
500 g torkade kikärter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 msk hackad gräslök
4 msk hackad persilja
1 tsk spiskummin
1/2 msk malen koriander
1 kryddmått chilipulver
1 tsk salt
2-3 msk grahamsmjöl
2 dl rapsolja till fritering
Till omslagen:
2 stora purjolökar
små stickor/tandpetare
2 msk rapsolja
1. Blötlägg kikärterna i kallt vatten under 12 timmar.
2. Skala gul lök och vitlök. Kör avrunna kikärter, lök och örter i mixer. Tillsätt kryddor och till sist grahamsmjölet. Arbeta ihop till smidig deg som läggs att vila några minuter.
3. Rulla med fuktade händer små valnötsstora bollar. Hetta upp oljan i kastrull och fritera några bollar åt gången. Se till att de roterar i kastrullen och blir friterade runt om. Beräkna friteringstiden till cirka 4 minuter. Om oljan börjar ryka måste värmen sänkas. Lägg färdig falafel att rinna av på hushållspapper.
4. Skölj purjolökarna och ta hand om de grova bladen. Lägg två blad i kors och placera en falafel i mitten. Vik upp och fäst ihop med sticka till ett litet paket. Pensla paketen med rapsolja och grilla över fin glöd. Servera paketen varma med bönor, tomatröra och grönsallad.
Dan Strandqvist/TT Spektra