FÀrggrann grön höstsoppa

Frossa bland sÀsongens grönsaker och laga vegetariska soppor.

Foto: DAN STRANDQVIST

Mat & dryck2013-10-03 09:49

Nu Ă€r det inte bara odlat grönt som mĂ„ste hĂ€mtas in i tid. Årets klena svamptillgĂ„ng gĂ„r snart om intet, möjligtvis med de frosttĂ„liga trattkantarellerna som undantag, och vill man njuta av en gul kantarellsoppa gĂ€ller det att ta pĂ„ sig storstövlarna första bĂ€sta lediga dag.
Klassikern grönsakssoppan blir extra god om man blandar basilikapesto i grönsaksbuljongen och servera soppan med extra basilika och en nypa fÀrskriven parmesanost
Skyndar man sig hinner man fÄ de sista solmogna svenska tomaterna innan höstmörkret slÄr till pÄ allvar.

Gul kantarellsoppa med timjankrutonger
För 4 personer
1 liter fÀrska kantareller
1 gul lök
3 msk smör
8 dl vatten
1 tsk mild vitvinsvinÀger
1 msk koncentrerad kantarell- eller grönsaksfond
1 msk finhackad fÀrsk timjan
2 dl grÀdde
1 œ msk majsstĂ€rkelse + 2–3 msk vatten
salt och peppar
Till timjankrutongerna:
4 skivor ljust matbröd, gÀrna av lantbrödstyp
2 msk smör
2 msk finhackad fÀrsk timjan

1. Ansa svampen och skÀr större exemplar i bitar. SmÄ kan gÀrna fÄr vara hela. Skala och finhacka den gula löken. FrÀs svamp och lök med smör i en rymlig gryta eller kastrull.
2. TillsÀtt vatten, sparsamt med vinÀger, kantarell- eller grönsaksfond och hackad timjan. LÄt soppan sjuda sakta under lock i 10 minuter.
3. TillsÀtt grÀdde och lÄt soppan koka upp. Red av med majsstÀrkelse löst i vatten till lÀtt simmig konsistens. Sjud soppan sakta utan lock i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
4. SkÀr bort kanterna frÄn matbrödet och dela det i tÀrningar med ett par centimeters sida. Hacka fÀrsk timjan fint. Hetta upp en stekpanna och lÀgg i smör och brödtÀrningar utan att smöret hinner bryna. Strö över timjan och vÀnd runt brödbitarna sÄ att de fÄr fin fÀrg och smak. Bjud timjankrutongerna i separat skÄl.

Grönsakssoppa med basilikapesto
För 4 personer
200 g kÄlrot
200 g rotselleri
200 g morot
200 g potatis, vinterpotatis
1 gul lök
200 g blomkÄl
12 dl vatten
2 msk konc. grönsaksfond
3 msk basilikapesto
salt och svartpeppar
Att Àta till:
bröd
fÀrskriven parmesanost
fÀrsk basilika

1. Skala kÄlrot, rotselleri, morot, potatis och lök. SkÀr de hÄrda rotsakerna, utom potatisarna, i centimeterstora bitar. Hacka löken ganska grovt. SkÀr ned blomkÄlen i smÄ buketter
2. Koka upp vatten och grönsaksfond. LĂ€gg i kĂ„lrot, rotselleri och morots-bitar och lĂ„t dem koka sakta i 10 minuter. Riv potatisen grovt. Blanda ned potatisrasp och gul lök i soppan och lĂ„t den sjuda 5 minuter till. Avsluta med blomkĂ„lsbuketter och pesto och sjud soppan ytterligare 3–4 minuter. Smaka av med svartpeppar. Salta ytterst sparsamt eftersom pesto och ost kommer bidra med salt.
3. Servera soppan med gott bröd och fÀrskriven parmesanost som var och en fÄr strö över sin tallrik. FÀrsk basi-lika pÄ topp ger soppan ett vackert utseende och god smak.

Tomatsoppa pÄ riktigt
För 4 personer
1 kg tomater
500 grovt krossade tomater
1 gul lök
2 stjÀlkar blekselleri
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 liter vatten
3 msk koncentrerad grönsaksfond
1 msk torkad körvel
2 potatisar (vinterpotatis)
1 kruka fÀrsk basilika
salt och svartpeppar

1. Skala och hacka den gula löken. Strimla bleksellerin. FlÄ tomaterna och ta bort skal och kÀrnhus, hacka resten grovt. Skala och riv 2 potatisar. Potatisarna fungerar som redning.
2. FrÀs gul lök och blekselleri med olivolja i en rymlig kastrull. Efter en minut tillsÀtts tomathack, krossade tomater, riven vitlök och vatten. Koka upp och smaksÀtt med koncentrerad grönsaksfond och körvel. Rör i den rivna potatisen och sjud soppan i 10 minuter.
3. Smaka av med hackad basilika, salt och svartpeppar. Servera gÀrna soppan med basilikablad och gröna blad frÄn bleksellerin som garnityr. (TT)

Dryck
Till svampsoppan passar ett fylligt och smakrikt vitt vin som Concannon Chardonnay (23032) för 89 kronor flaskan. Till grönsaks- och tomatsoppan vÀljer vi Paulaner Weissbier Kristall (1530) för 19.90 flaskan.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!