Nu är det inte bara odlat grönt som måste hämtas in i tid. Årets klena svamptillgång går snart om intet, möjligtvis med de frosttåliga trattkantarellerna som undantag, och vill man njuta av en gul kantarellsoppa gäller det att ta på sig storstövlarna första bästa lediga dag.
Klassikern grönsakssoppan blir extra god om man blandar basilikapesto i grönsaksbuljongen och servera soppan med extra basilika och en nypa färskriven parmesanost
Skyndar man sig hinner man få de sista solmogna svenska tomaterna innan höstmörkret slår till på allvar.
Gul kantarellsoppa med timjankrutonger
För 4 personer
1 liter färska kantareller
1 gul lök
3 msk smör
8 dl vatten
1 tsk mild vitvinsvinäger
1 msk koncentrerad kantarell- eller grönsaksfond
1 msk finhackad färsk timjan
2 dl grädde
1 ½ msk majsstärkelse + 2–3 msk vatten
salt och peppar
Till timjankrutongerna:
4 skivor ljust matbröd, gärna av lantbrödstyp
2 msk smör
2 msk finhackad färsk timjan
1. Ansa svampen och skär större exemplar i bitar. Små kan gärna får vara hela. Skala och finhacka den gula löken. Fräs svamp och lök med smör i en rymlig gryta eller kastrull.
2. Tillsätt vatten, sparsamt med vinäger, kantarell- eller grönsaksfond och hackad timjan. Låt soppan sjuda sakta under lock i 10 minuter.
3. Tillsätt grädde och låt soppan koka upp. Red av med majsstärkelse löst i vatten till lätt simmig konsistens. Sjud soppan sakta utan lock i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
4. Skär bort kanterna från matbrödet och dela det i tärningar med ett par centimeters sida. Hacka färsk timjan fint. Hetta upp en stekpanna och lägg i smör och brödtärningar utan att smöret hinner bryna. Strö över timjan och vänd runt brödbitarna så att de får fin färg och smak. Bjud timjankrutongerna i separat skål.
Grönsakssoppa med basilikapesto
För 4 personer
200 g kålrot
200 g rotselleri
200 g morot
200 g potatis, vinterpotatis
1 gul lök
200 g blomkål
12 dl vatten
2 msk konc. grönsaksfond
3 msk basilikapesto
salt och svartpeppar
Att äta till:
bröd
färskriven parmesanost
färsk basilika
1. Skala kålrot, rotselleri, morot, potatis och lök. Skär de hårda rotsakerna, utom potatisarna, i centimeterstora bitar. Hacka löken ganska grovt. Skär ned blomkålen i små buketter
2. Koka upp vatten och grönsaksfond. Lägg i kålrot, rotselleri och morots-bitar och låt dem koka sakta i 10 minuter. Riv potatisen grovt. Blanda ned potatisrasp och gul lök i soppan och låt den sjuda 5 minuter till. Avsluta med blomkålsbuketter och pesto och sjud soppan ytterligare 3–4 minuter. Smaka av med svartpeppar. Salta ytterst sparsamt eftersom pesto och ost kommer bidra med salt.
3. Servera soppan med gott bröd och färskriven parmesanost som var och en får strö över sin tallrik. Färsk basi-lika på topp ger soppan ett vackert utseende och god smak.
Tomatsoppa på riktigt
För 4 personer
1 kg tomater
500 grovt krossade tomater
1 gul lök
2 stjälkar blekselleri
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 liter vatten
3 msk koncentrerad grönsaksfond
1 msk torkad körvel
2 potatisar (vinterpotatis)
1 kruka färsk basilika
salt och svartpeppar
1. Skala och hacka den gula löken. Strimla bleksellerin. Flå tomaterna och ta bort skal och kärnhus, hacka resten grovt. Skala och riv 2 potatisar. Potatisarna fungerar som redning.
2. Fräs gul lök och blekselleri med olivolja i en rymlig kastrull. Efter en minut tillsätts tomathack, krossade tomater, riven vitlök och vatten. Koka upp och smaksätt med koncentrerad grönsaksfond och körvel. Rör i den rivna potatisen och sjud soppan i 10 minuter.
3. Smaka av med hackad basilika, salt och svartpeppar. Servera gärna soppan med basilikablad och gröna blad från bleksellerin som garnityr. (TT)
Dryck
Till svampsoppan passar ett fylligt och smakrikt vitt vin som Concannon Chardonnay (23032) för 89 kronor flaskan. Till grönsaks- och tomatsoppan väljer vi Paulaner Weissbier Kristall (1530) för 19.90 flaskan.