Färgsprakande grytor

Glöm höstens mörka grytor. Nu är det vår och då kan grytorna explodera i färg.

Kyckling, paprika i olika färger och massor av färska örter trängs i den vårlika grytan. Foto: Dan Strandqvist

Kyckling, paprika i olika färger och massor av färska örter trängs i den vårlika grytan. Foto: Dan Strandqvist

Foto:

MAT & DRYCK2011-04-07 14:23

Brytningstiden mellan senvinter och vår kan kännas jobbig. Ena dagen sol från klarblå himmel, nästa dag nysnö och nordanvindar.

God mat får bli räddningen och för att göra den extra lockande tänker vi färg, färg och åter färg. Fram med saffran för att lyfta helt vanlig fisk, färska örter till kycklingen och mustig tomatsås till korven. Och så massor av färgstarka grönsaker med så mycket inslag av primörer som det bara går den här tiden på året.

Snygga kärl

Att vi inte bara äter med munnen utan lika mycket med ögonen är ett välkänt faktum. Laga maten i gryta eller kastrull, men spara lite av garnityrgrönsakerna till sista stund. Sätt inte fram tillagningskastrullen på bordet utan byt till en ren gryta, skål eller annat uppläggningskärl. Toppa med lätt smörfrästa grönsaker och lite färska örtkryddor och vips har en helt vanlig gryta blivit en vardagsfest.

Vill man inte offra färska örter till något som bara läggs ovanpå, och därmed löper stor risk att hamna på tallrikskanten, kan man sätta de färska örtkryddorna i en snygg kruka och ha som bordsdekoration. Sak samma med hela paprikor i olika färger. De behöver inte bo i svalskåpet utan fram med dem som bordskedorationer, i synnerhet när de ingår i maten som bjuds.

Färsk spenat

Än är det för tidigt att utropa att primörerna är här, men i väntan på de första svenska grönsakerna får vi förlita oss på importerad grön sparris, salladslök, paprika och späda morötter, för att nämna några exempel. Först upp ur den svenska jorden brukar vara ett och annat nässelskott. Kanske inte så lockande, men testa att stuva som färsk spenat och du blir positivt överraskad.

 

 Saffranskryddad fiskgryta med grönsaker

För 4 personer

600 g laxfilé

1 bunt grön sparris

2-3 stjälkar färsk selleri

1 knippa salladslök

0,5 g saffran + 1 krm salt

1 msk hackad timjan

1/2 msk smör

1 dl vitt vin

2 dl vatten

2 dl mager grädde

1 tärning fiskbuljong

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

smör och rapsolja

salt och peppar

Att äta till:

kokt potatis

1. Dela fisken i bitar med 3 cm sida. Skölj och skär grönsakerna i bitar på 3-4 cm.

2. Fräs grönsakerna 2 minuter i vid kastrull med lika delar smör och rapsolja. Ta upp grönsakerna. Gör samma sak med fisken och ta upp den efteråt.

3. Stöt saffran och salt. Hacka timjan. Lägg en liten smörklick i kastrullen och tippa i kryddorna. Rör ner vin, vatten, grädde och en fiskbuljongtärning. Koka upp och red av med majsstärkelse löst i vatten. Sjud grunden i 5 minuter.

4. Lägg i fisk och nästan alla grönsaker. Låt allt sjuda mycket sakta i 3-4 minuter. Smaka av med salt och peppar. Värm de sparade grönsakerna. Lägg upp och toppa med grönsaker samt extra timjan.

Kycklinggryta med örter, lök och paprika

För 4 personer

600 g benfritt kycklingkött

1 rödlök

4 dl grovt hackad paprika i olika färger

2 dl vatten

2 dl mager grädde

1 msk konc. kycklingfond

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

1 liten knippa persilja

1 msk hackad färsk timjan

smör och rapsolja

salt och citronpeppar

Att äta till:

stekt potatis

blandad sallad

1. Skala och skär rödlöken i klyftor. Skär paprikorna i bitar med ett par centimeters sida. Ta inte med fästen och mellanväggar. Hacka timjan fint och persiljan lite grövre. Avsluta med att skära kycklingköttet i bitar med 3 cm sida. Tvätta redskap och händer noga.

2. Bryn kycklingen runt om i gryta i lika delar smör och rapsolja. Krydda lätt med salt och citronpeppar. Ta upp kycklingbitarna och fortsätt med lök och paprika i grytan.

3. Lägg tillbaka kycklingbitarna och späd med vatten och grädde. Koka upp och red av med majsstärkelse löst i vatten. Tillsätt kycklingfond, persilja och timjan. Sjud grytan i 8-10 minuter. Smaka av med salt och citronpeppar.

Korvgryta med rotsaker och tomatsås

För 4 personer

600 g blandade korvar, gärna några kryddiga

2 gula lökar

2 morötter

1 bit rotselleri

1 palsternacka

1 liten knippa persilja

3-4 msk konc. tomatpuré

1 msk hackad basilika

1 vitlöksklyfta

4 dl vatten

1 msk konc. kalvfond

1 lagerblad

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

smör och rapsolja

salt och peppar

Att äta till:

pasta

1. Skala rotsakerna. Hacka de gula lökarna, skär morötterna i skivor och skär rotselleri och palsternacka i bitar med 5 millimeters sida. Hacka persilja och basilika grovt. Skär korvarna i bitar.

2. Fräs lök och rotsaker med lika delar smör och rapsolja i en rymlig kastrull. Vänd ner tomatpuré, örtkryddor och riven vitlök. Späd med vatten och konc. kalvfond. Lägg i lagerblad och låt allt koka upp. Red av med majsstärkelse löst i vatten och låt grytan sjuda i 10 minuter.

3. Stek korvarna 2 minuter i lika delar smör och rapsolja innan de lyfts över till kastrullen med rotsaker och tomatsås. Låt allt sjuda några minuter. Smaka av med salt och peppar. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!