Favorit i repris: Banoffipaj

En riktig kaloribomb, men förföriskt smarrig. Pajen blir bäst om den får stå till sig och bör därför förberedas en dag innan den ska avnjutas.

Mat & dryck2008-11-24 17:47
Banoffipaj

4 portioner, 40 minuter

3 bananer

1 burk kondenserad mjölk, 225 g

100 g smör

275 g digestivekex

1 tsk kanel

2 1/2 dl vispgrädde

1/2 tsk snabbkaffe

1 tsk socker

eventuellt mörk choklad

Börja dagen innan med att lägga burken med kondenserad mjölk i en stor kastrull med vatten och se till att burken är ordentligt täckt med vatten. Koka upp, lägg på lock, sänk värmen och koka sakta i tre timmar. (Koka gärna flera burkar på en gång - till nästa gång.) Det kan behövas mer vatten då och då.

Låt svalna över natten. Inuti väntar nu en ljuvlig kolakräm.

Smält smöret och blanda med krossade kex och kanel. Tryck ut blandningen i en form, 20 cm i diameter, gärna med löstagbar botten. Låt stelna i kylskåpet i minst en halvtimme.

Öppna konservburken och bred ut kolakrämen över pajbotten. Skala och skiva bananerna och fördela ovanpå. Vispa grädden tillsammans med snabbkaffe och socker (kan uteslutas) tills den är ganska fast. Fördela över bananskivorna.

Dekorera med lite mer snabbkaffepulver eller riven mörk choklad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!