Favorit i repris: Chokladtryffelterrine med citrussallad

Den här maffiga chokladesserten ingick i en nyårsmeny som Corren publicerade 1999. Menyn designades av Karin Eklund, som då var kökschef på Stångs magasin. Nu har den önskats i repris av läsaren Mattias.

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2008-11-13 11:22
Chokladtryffelterrine

4 pers

125 g vit choklad

½ dl grädde

125 g ljus choklad

3/4 dl grädde

125 g mörk choklad

1½ dl grädde

Citrussallad:

2 apelsiner

1 blodgrape

1 lime

eventuellt lite socker

Gör så här:

Hacka chokladen i mindre bitar och lägg i 3 olika bunkar med grädden. Smält i mikro eller i vattenbad. Rör slätt och börja med att hälla den mörka chokladen i en plastad lämplig skål eller form. Ställ svalt en stund så det hinner stelna. Fortsätt sedan med den vita chokladen och upprepa samma procedur. Avsluta med den ljusa chokladen.

Skär upp fina skivor -- bitar -- innan serveringen. Använd en varm kniv (skölj i varmvatten!) för att få så vackra skivor som möjligt.

Skala citrusfrukterna med en kniv och skär ut "filéerna" ur klyftorna. Håll till över en bunke så att all saft samlas i den. Blanda de nu helt hinnfria citrusklyftorna och fördela salladen på 4 tallrikar med den skivade chokladterrinen.

Man kan bränna av chokladen snabbt med en spritbrännare för att få den chokladen vackert glansig. Samma resultat får man om desserten får stå framme i rumsvärmen en liten stund innan serveringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!