Favorit i repris: Iskall rabarber med het kolasås

En skön blandning av kallt och varmt, surt och sött. Iskall rabarber med het kolasås är den perfekta avslutningen på middagen.

Mat & dryck2008-11-13 15:15

Rabarbern kan frysas in i god tid. Den smakar bäst lätt tinad, men fortfarande isande kall, så ta fram den en kort stund före serveringen. Aningen mjuk är den lätt att skeda upp. Kolasåsen kan stå klar. Värm den försiktigt och rör, så att den inte bränns.

Fryst rabarber med kolasås

500 g rabarber, 5--6 stjälkar

1 1/2 dl vatten

1 1/2 dl råsocker

1 dl vitt vin

Kolasås:

2 dl grädde

1 dl mjölk

3 msk socker

1 msk sirap

2 tsk kakao

1 tsk vaniljsocker

Garnering:

citronmeliss

Skölj och skär rabarbern i tunna skivor. Koka upp vatten, socker och vin till en simmig lag. Lägg i rabarbern och koka den sakta några minuter.

Häll upp alltsammans i en liten långpanna. Låt det svalna och frys in.

Koka grädde, mjölk, socker, sirap och kakao till en tjock sås. Rör ner vaniljsockret.

Tina rabarbern lätt och skeda upp den i portionsglas. Skeda den heta såsen över. Garnera med en kvist citronmeliss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!