Favorit i repris: Joans cookies

Jenny hade tappat bort sitt gamla favoritrecept på amerikanska cookies, som hon klippte ur Corren för mer än tio år sedan. Vi har hittat det igen.

Mat & dryck2009-04-21 00:21

Joan Posluszny Hoffsten, konstnär i Linköping, väljer ett favoritrecept.

Joan som kom från USA till Sverige för åtta år sedan, beslutar bums vilket recept hon vill bjuda på.

- I USA har vi inte de obligatoriska bullarna som ni alltid har till kaffet i Sverige. Vi har istället chokladkakorna Chocolate chip cookies.

Ofta köper de chokladkakorna färdiga men vi svenskar får baka själva.

- Hemma i USA var jag inte särskilt förtjust i kakorna, säger Joan. Men här kan jag längta ofta. Min man Lasse och mina döttrar Alice och Johanna älskar dem också.

RECEPT:
Chocolate chip cookies

Blanda 2,5 dl vetemjöl med 0,5 tsk natriumbikarbonat (för jäsning), 0,5 tsk salt och 1 tsk vaniljsocker. Ställ åt sidan.

Rör samman 125 gr smör med 1,5 dl farinsocker till en smidig smet. Blanda i 2 ägg och rör kraftigt. Nu tar du bunken men mjölblandningen och häller över den i äggröran. Blanda ordentligt.

Så häller du i 2 dl hackad mörk blockchoklad (bitar stora som russin, säger Joan). Därefter tillsätter du 1,5 dl hackade valnötter och 1 dl russin.

Klicka ut valnötstora klickar på bakplåtspapper med 5 cm mellanrum. 190 grader mitt i ugnen tills de får lite färg. Tar 8-10 minuter.

Plocka bort från plåten och göm så inte alla går åt med en gång! Kan med fördel ätas direkt från frysen, gärna tillsammans med mjölk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!