Rotfrukterna är till exempel perfekta till goda soppor. Variera gärna mellan mixade soppor och soppor med hela bitar där lite pastastjärnor eller linser kokas med för större mättnad.
Ugnsrostade rötter som görs tillsammans med klyftpotatisen men med lite rosmarin över är en klassiker som tål att upprepas. Skulle det bli rotfrukter över fungerar det bra att vispa ihop en god vinägrettsås som hälls över och sparas i kylskåpet. Vips så är grönsakerna fixade till dagen efter.
Rotfrukter är rika på olika vitaminer, mineraler och olika antioxidanter. Titta till exempel på de gamla kulturväxterna moroten och palsternackan. De är snarlika i formen men har totalt olika färg. Morotens gulorange färg innebär att den är rik på karoten, som är förstadiet till vitamin A. Den vita palsternackan är alltså inte rik på karoten men har i stället ovanligt mycket kalium och fiber. Ett tydligt skäl till att variera sina måltider. Som alltid är det bättre att äta lite av mycket i stället för mycket av lite.
4 pers
600 g kokt palsternacka
2 rödlökar
100 g Boxholms årgångsost eller parmesanost
100 g rucola
Gräslöksdressing:
1 dl god rapsolja
1 äggula
1 ½ msk fransk senap
2-3 msk vinäger
3 msk vatten
1 tsk finhackad gräslök
salt och nymald svart peppar
Skiva palsternackorna tunt på längden. Använd gärna en matberedares hyvlingsskiva. Skala och skiva löken. Hyvla osten. Varva palsternacka, lök, ost och rucola på ett fat.
Vispa samman gräslöksdressingen. Smaka av. Häll över salladen.
4 pers
1 kg rödbetor (knappt)
8 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1½ msk tomatpuré
1 tsk vinäger
salt och peppar
1 dl grädde
Till serveringen:
1 dl grädde som smaksätts med pepparrot
Tvätta rödbetorna. Skär av eventuell blast med bred marginal men låt rotspetsen vara kvar. Koka ca 20 minuter eller till betorna är helt mjuka. Testa med en provsticka. Häll bort kokvattnet och låt svalna lite. Kläm av skalet och skär bort rotspetsen och bladfästet.
Mixa rödbetorna till en slät massa. Lägg i en gryta och fyll på med vatten och buljongtärning. Koka upp och smaksätt med tomatpuré, vinäger, salt och peppar samt grädde,
Till serveringen vispas grädde som smaksätts med pepparrot.
För dig som inte vill bli röd om händer efter att ha skalat rödbetorna finns det gulbetor som är mycket snarlika i smaken men som givetvis ger en vackert gul soppa i stället.
4 pers
½ kg jordärtskockor
1 finhackad gul lök
1 msk flytande margarin
1 l hönsbuljong
1 dl vitt vin
1 dl vispgrädde
salt och nymald peppar
Lite kryddgrönt till serveringen, gärna timjan eller persilja
Skala och skär jordärtskockorna i mindre bitar. Lägg dem i vatten så att de inte mörknar. Fräs löken i det flytande margarinet några minuter. Löken ska inte ta färg.
Tillsätt jordärtskockorna och fortsätt fräsa några minuter. Tillsätt vinet och buljongen och koka till kockorna är mjuka. Tillsätt grädden. Mixa soppan i matberedare eller med en mixerstav. Smaka av med salt och peppar.
Servera med det kryddgröna och ett gott bröd.
4 pers
500 g högrev
flytande margarin
3 gula lökar
1 paprika
4 medelstora potatisar
2 morötter
1 palsternacka
1½ l vatten
2 oxbuljongtärningar
1 msk tomatpuré
3-5 vitlöksklyftor
1 msk mejram
5 msk paprikapulver (det ska vara så mycket!)
1 msk kummin
salt och peppar
½ tsk sambal oelek för den som vill ha riktigt stark gulasch
Till servering:
matlagningsyoghurt
finhackad persilja
Skär köttet i små tärningar. Bryn med fettet. Tillsätt den hackade löken och tärnade paprikan.
Skala morot, palsternacka och potatisarna. Tärna och lägg i grytan. Tillsätt vatten, buljongtärningarna samt alla kryddor. Koka upp och lägg på locket. Koka sakta i 2 timmar. Späd vid behov med mer vatten.
Smaka av och tillsätt eventuellt sambal oelek.
Vill du göra en snabbvariant så byt ut högreven mot samma mängd nötfärs. Koktiden minskas till 20 minuter.
Paprikapulver ska aldrig brynas för då bränns den. Kryddan har en redande effekt därför behöver du inte reda gulaschsoppan.
4 pers
500 g svartrötter
Dressing
1 msk grovkornig senap
½ dl rapsolja
2 msk vatten
2 tsk vinäger
salt och grovmalen svartpeppar
finhackad persilja
Skala svartrötterna. Lägg de skalade rötterna i vatten annars mörknar de. Koka upp det saltade vattnet, lägg i svartrötterna och koka ca 5 minuter.
Vispa under tiden ihop dressingen.
6 pers
4 dl helkorn av spelt
8 dl vatten
4 morötter
1 dm strimlad purjolök
1 liten rödlök
färsk spenat
1 dl hackade färska örter
Dressing:
1 dl kallpressad rapsolja
½ dl vinäger
1-2 pressade vitlöksklyftor
salt och peppar
Koka kornen i vattnet cirka 40 minuter. Slå av vatten som finns kvar. Blanda dressingen och häll den över de varma kornen. Lår gärna dra några timmar.
Skala och skär tunna slantar av morötterna. Hacka löken och strimla purjolöken fint. Blanda i den kalla salladen. Blanda i spenat och örter.
Rödbetskaka med pistagemandel
Morotskaka har blivit standard i de flesta kaffeserveringar. Gott tycker många, men har du provat rödbetskaka? Rynka inte på näsa förrän du har provat. Tyvärr försvinner den röda färgen i den färdiga kakan. Men god är den och lite lyxig med de gröna pistagemandlarna.
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel eller kardemumma
1 dl olja
3 dl rårivna rödbetor
Garnering
Kesella vanilj
pistagemandlar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Smöra och bröa en rektangulär form, 20 x30 cm. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna för sig. Blanda mjölblandningen, oljan och rödbetsrivet i äggsmeten. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt svalna och bred kesellan på. Skär i portionsbitar och dekorera med en pistagemandel.
Vit chokladpannacotta med äppeltopping
8-10 port
2 ½ gelatinblad
7 ½ dl mellangrädde
½ dl strösocker
200 g vit choklad
rivet skal av 1 lime
saft av 1 lime
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp grädde och socker i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och smält den i grädden. Ta upp gelatinet ur vattnet och rör ner det i grädden. Rör i limeskal och limesaft. Låt svalna något. Fördela i 8-10 glas. Låt stelna i kylen några timmar.
2 dl vitt vin
1 dl ljus sirap, ev med karamellsmak
1 kanelstång
2 rivna röda äpplen
Koka upp vin, kanelstång och sirap i en kastrull, låt puttra 10 minuter till simmig konsistens. Grovriv äpplena och fördela rivet över pannacottan. Häll sirapsvinet över och servera.
Carolina Ericsson
Marie Lönneskog Hogstadius