4-6 portioner
En gotländsk specialitet, som på hemön serveras med salmbärssylt och grädde. Körsbärs- eller klarbärssylt smakar också fint till.
1 1/2 dl grötris
3 dl vatten
1 krm salt
1 msk smör
1 dl vispgrädde
6 dl mjölk
1/4 dl socker
1/2 tsk stött kardemumma
1 dl hackad sötmandel
3 ägg
Till servering:
sylt och vispgrädde
Koka ris, vatten, salt och smör sakta under lock i 15 minuter. Tillsätt grädde, mjölk och saffran. Koka upp gröten och låt den koka färdig i 100 grader varm ugn cirka 30 minuter eller på svag värme ovanpå spisen. Låt gröten svalna något. Rör ner socker, kardemumma, mandel och de uppvispade äggen. Häll smeten i en smord ugnssäker form och grädda i 200 grader 20-30 minuter. Servera med sylt och lättvispad grädde.
Saffranspannkaka går utmärkt att laga av överbliven julgröt. Gör så här: Koka upp 1 dl mjölk, 1 dl grädde och 1 kuvert saffran. Rör ner cirka 5 dl kall julgröt, 1/4 dl socker, 1/2 tsk stött kardemumma, 1 dl hackad sötmandel och 3 uppvispade ägg. Häll smeten i en smord ugnssäker form. Grädda i 200 grader varm ugn 20-30 minuter.