Februari: månadens viner

Februari bjuder på två klockrena fynd i var sin ände av prisskalan. Båda ger dock extremt mycket doft och smak för pengarna.

Foto:

Mat & dryck2008-11-20 13:54

Vänner av spännande viner från udda platser eller ovanliga druvor får också sitt lystmäte stillat. In vino veritas sägs det, så vi besöker Uruguay och Australien för att reda ut begreppen.

De flesta konsumenter är inte alls beredda att betala lika mycket för vitt som rött vin, enligt Systembolagets egen statistik. Det röda får nämligen kosta runt 20 kr mer än det vita i genomsnitt.

Detta trots att man oftast vinner mycket mer i smak genom att plussa på lite extra när det gäller vitt.

Vit goding

Nåja, i februari kommer en riktig vit goding för minimalistiska 55 kronor. Ungerska 2005 Dunavár grüner veltliner (97101) är inget annat än ett klockrent fynd. Stram frisk doft, och med rätt stor karaktär i smaken.

Inget att sippa som appe, utan kanon till fina fisken och skaldjur. Kan möjligen upplevas som väl stramt för den ovane gommen. För slikt kan träning behövas. Priset inbjuder till flera träningspass.

I den andra änden av prisskalan, runt två hundralappar, finner vi det andra fyndet. Priset till trots. Och nej, jag har inte drabbats av yrsel eller andra störningar.

För italienska röda 2004 C'a di Pian Barbera d'Asti (99630) är bara så sagolikt bra i en stil som inbjuder till excesser. Naturligtvis sedan trivialiteter som hyra, el och dagisavgift klarats av.

För här har vi ett norditalienskt vin som är kanon för konsumtion redan i dag, men som också kan lagras för framtida smakvinster. Typ fem år, sådär. Bara det bästa och möraste köttet kan naturligtvis komma i fråga som beledsagare.

Angenämare prisläge

Fast det finns tack och lov också en fyrväppling röda godsaker i betydligt angenämare prisläge.

Så är portugisiska 2005 Terra Boa (97072) bara ett tuppfjät från fynd i lättdrucken men alls icke särskilt strömlinjeformad stil. 55 riksdaler känns riktigt billigt i sammanhanget.

Lika bra, och bara några kronor dyrare, är spanska 2003 Tierras de Luna (97071). Större elegans än det förra, men inte riktigt samma kraft.

Likaledes spanska 2005 Laderas de El Sequé (97179) är lite träigare i stilen, dessutom med anisinslag i doften. Tveklöst ett riktigt gott vin med både kraft och viss karaktär. Bra för konsumtion i dag, men kommer att utvecklas till större harmoni under tolv månader.

Uruguayanskt

Mest intressanta nyheten för den nyfikne är dock uruguayanska (puuuuh....!) 2006 Pisano Pájaros Pintados tannat syrah (97074).

Vinet är visserligen ungt, men jag tror inte att det kommer bevara sin fräschör särskilt länge. Bara bli klumpigt och kladdigt med stigande ålder. Utvecklat i Nya världens lite modernare stil med mycket frukt utan nästan någon strävhet.

Drick i sommar till det mesta som kan läggas på grillen.

Egentligen rena motsatsen till sydafrikanska och synnerligen läckert karaktärsfulla 2003 Rijks pinotage (97633), ett vin med hög vill ha-faktor och dessvärre också högt pris. Tveklöst mycket prisvärt.

Prisvärda vårviner

Bra vita och mycket prisvärda vårviner är tyska 2005 Wachtenburg Winzer riesling Classic (97103), kaliforniska 2005 Dancing Bull sauvignon blanc (99475) och sydafrikanska 2005 Jordan chenin blanc (97087).

Kostar mellan 68 och 78 kronor.

Det tyska är friskt och stramt i typisk druvstil. Kanon till sushi, thaimat och gravad lax.

De båda andra har betydligt mer doft och smak, utan att för den skull bli klumpiga. Passar perfekt till fisk och skaldjur, räkor undantaget.

Druva lång från allfartsvägen

Ibland är det bara så roligt att prova viner av lite udda eller ovanliga druvor. Speciellt kul är det förstås när de dessutom inte är alltför dyra.

Som australiensiska 2005 The Money Spider rousanne (97016) och 2005 Kidmans verdelho chardonnay sauvignon blanc (97502), eller kaliforniska 2005 McManis viognier (99301).

Riktigt lyckat, och långt från allfarsvägarna.

Vilket också kan sägas om lysande 2003 Grythyttan raspberry red (97056), ett hallonvin verkligen värt att prova. Således trots att det kostar 99 kronor halvflaskan. Gör det!

Fotnot: In vino veritas; latin för "i vinet sanningen".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!