Vi har allt mindre tid för att laga mat. Och vi lägger allt mindre tid tillsammans med vår familj. Det är dags att göra något åt båda delarna.
Söndagar är en bra dag. Då brukar alla vara lediga och det finns tid att hitta på något tillsammans. Men det kan vara nog så kinkigt att få med truliga tonåringar och surmulna pappor på museer, skogspromenader eller cykelutflykter.
Förr var söndagsmatinéer en fin biotradition. Och film är ju ett lysande alternativ som alla kan ha glädje av. I dag är det betydligt billigare att hyra en dvd än att gå på bio, särskilt om man är en familj med barn. Och så gott som alla ungar gillar film. Låt söndagsmatinén flytta hem i soffan.
Alltså: Man tager ett styck stressad familj, utnämner en söndag som helig och utser gemensamma filmförslag via demokratisk omröstning. Menyn komponeras med tanke på filmens tema. Låt alla vara med och bestämma.
Väljer ni "Mångalen" måste det antagligen bli pasta. Tittar ni på "Bilar" är godiset givet. Visas "Råttatouille" är en ratatouille ganska så självskriven.
Vi valde ut några aktuella filmer som nyligen gått på bio och släpps på dvd under den närmaste tiden. Filmen "Waitress" handlar om en servitris som löser alla livets bekymmer med att baka paj. Några av pajerna härintill är direkt hämtade från filmen.
"Darjeeling Limited" utspelar sig till stor del i Indien, så då bjuds det Bombay-inspirerad kryddig biff. Och i familjefilmen "Guldkompassen" blir det en hel del isberg kring Nordpolen, alltså serverar vi isbergssallad på nytt sätt.
Se det blott som en inspiration. Filmurvalet är oändligt och gör det till en kul familjegrej att hitta på rätter som anknyter till filmen. Låt barnen hjälpa till att laga maten, om det så bara handlar om att skala en morot.
Om man sedan väljer att äta i soffan eller vid matbordet får vara en förhandlingsbar sanitär samvetsfråga.
Trevlig söndagsmatiné!
8 portioner, 90 minuter
Den här pajen är hämtad direkt ur filmen "Waitress". Jag använde färdiga små pajskal som går att köpa frysta.
4 färdiga små pajskal eller 1 sats pajdeg (3 dl mjöl, 150 g smör + 1 msk kallt vatten)
cirka 25 g smör
1 msk olivolja
3 stora skivade lökar
salt
4 ägg
4 dl grädde, valfri fetthalt
1 stor pressad vitlökslyfta
175 g strimlad rökt skinka
1 msk hackad gräslök
1 msk hackad bladpersilja
100 g brieost, tunt skivad
Förgrädda färdiga pajskal enligt instruktionerna på paketet, eller gör en vanlig pajdeg, klä en normalstor pajform och förgrädda cirka tio minuter.
Smält smöret med olivoljan i en stekpanna. Rör ned löken, tillsätt lite salt och stek på låg värme i 30 minuter eller till dess att löken är mjuk, gyllene och karamelliserad. Du kan behöva tillsätta lite mer smör under tiden. Rör om då och då. Låt svalna.
Vispa ägg och grädde i en stor skål, pressa i vitlök och låt stå en stund.
Fördela den stekta löken i det bakade pajskalet. Strö över skinkan och örterna, häll i äggblandningen och sprid ut brieosten överst.
Grädda i 175 grader i cirka 45 minuter eller tills färgen blir fin och fyllningen stannat. Ta ut ur ugnen och låt svalna något. Servera varm eller ljummen till en sallad.
6-8 portioner, 1 timme
Också denna hämtad ur "Waitress". Även här kan man använda färdiga pajskal
2 färdiga små pajskal eller 1 sats pajdeg (se ovan + 2 msk socker)
2 dl vispgrädde
1/2 dl crème fraiche
2 msk Baileys likör
200 g hackad vit choklad
200 g hackad mörk choklad
25 g smör
1 1/2 tsk stötta hela kardemummakärnor
cirka 25 g minimarshmallows eller klippta stora
Förgrädda pajskalen.
Värm knappt hälften av grädden, crème fraichen och Baileys. Precis innan det börjar koka tillsätts den vita chokladen. Rör om i kastrullen tills chokladen har smält. Låt svalna lite.
I en annan kastrull smälter man den mörka chokladen med resten av grädden, smör och stött kardemumma. Låt svalna lite.
Klicka först ut lite av den vita krämen i pajskalet och sedan lite av den bruna däremellan. Klicka sedan ut den vita på den bruna och tvärtom. Gör cirklar och mönster i chokladen genom att använda en sticka. Toppa med marshmallows. Ställ i frysen tills den stelnar, utan att bli fryst. Servera med crème fraiche och rivet apelsinskal.
4 portioner, 30 minuter
Här tänker vi oss en resa till kryddmarknaderna i Bombay.
500 g entrecôte eller utskuren biff
2 vitlöksklyftor
1 tsk senapsfrön
1 tsk hel spiskummin
1 tsk hela kardemummakärnor
smör
1 tsk gurkmeja
1 tsk chilipulver eller 1/2 tsk chiliflakes (uteslut om barnen är små)
1 tsk kanel
1/2 citron
salt
1/2 kruka färsk koriander
Raita:
2 dl matyoghurt
1 msk hackad färsk mynta
rivet skal av 1 lime
salt
1 tsk flytande honung
Börja med raitan. Blanda alla ingredienser, smaka av och ställ svalt.
Skär köttet i strimlor. Skala och skiva vitlöken tunt. Rosta senapsfrön, spiskummin och kardemumma i en torr stekpanna tills de börjar dofta. Stöt sedan i mortel.
Hetta upp smöret i en stekpanna, tillsätt de stötta kryddorna, gurkmeja, chili och kanel. Fräs kött och vitlök med kryddorna någon minut. Pressa över citron och salta. Strö över korianderblad.
Servera köttet med raitan, ris och krispig isbergssallad.
4 portioner, 15 minuter
Det blir många isberg i filmen "Guldkompassen".
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 röda paprikor
1 huvud isbergssallad, ca 350 g
smör
salt
2 tsk limesaft
1 tsk flytande honung
tabasco
Skala lök och vitlök. Kärna ur paprikorna. Lägg undan fyra stora fina hela salladsblad. Strimla alla grönsaker, även den resterande isbergssalladen.
Hetta upp lite smör i en stekpanna och fräs gul lök och paprika tills löken mjuknat något. Tillsätt vitlök, strimlade salladsblad och fräs någon minut. Smaka av med salt, limesaft, honung och tabasco. Fodra skålar med de hela salladsbladen och lägg upp den varma salladen inuti. Servera genast. (TT Spektra)