Finhacka vitlöken Blanda olja och smör Kolja, sej o...

Mat & dryck2005-02-03 00:00

Istället för att pressa vitlöken finhackar Gunilla Lindeberg den gärna. Eller river den fint. På så sätt blir vitlöken mindre ettrig i smaken.

Matoljor, som olivolja och rapsolja, innehåller bättre fett (fleromättat och enkelomättat) än hårda matfetter som margarin och smör. Men inte mindre fett. Om man vill steka i olja kan det vara svårt att veta när oljan blir lagom varm? Gör som kockarna, dutta en klick smör/margarin i stekpannan som temperatursignal.

Att använda flytande margarin eller en blandning av smör och rapsolja i matlagningen är ett annat alternativ.

Torsken är ju en hotad art och istället för att välja den fisken kan man ta kolja eller sej. Alaska pollock, som inte är så dyr, eller hoki, som är ganska dyr, är andra alternativ.

Har ni hört talas om GI-metoden? Det är ingen separat "äta-bäst-metod" utan del av en helhet. Här pratas det snabba och långsamma livsmedel. Samma typ av kolhydrat kan påverka blodsockret olika beroende på vilket livsmedel de finns i. Lågt GI (glykemisk index) är bäst, framför allt vid diabetes men också vid övervikt. Kanske också över huvud taget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!