Fråga: Vad finns det för laktosfria ostar?
LP
Experten svarar:
Ost innehåller knappast någon laktos eftersom mjölkens laktos försvinner när
vasslen tappas av från ostmassan. Den laktos som blir kvar i osten bryts ner
och omvandlas i huvudsak till mjölksyra. Det kan förekomma spår av laktos i
osten men det är normalt sett obetydligt för den som är laktosintolerant.
Vi brukar i alla fall rekommendera att osten ska vara lagrad för att det
helt ska försvinna. Är man kraftigt laktosintolerant så är det minst
1-årslagrade ostar som gäller.
Lena Norin Selhag
Fråga: Hej!
Hårdostar är min passion! Men jag skulle vilja ha lite tips,
standardinköp är PrimaDonna, Gruyere och Pecorino Romano men jag skulle
vilja ha tips på fler smakrika hårdostar, gärna gryniga långlagrade, det
är verkligen helt underbart!
Mvh Jacob
Experten svarar:
Hejsan,
prova gärna Manchego Gran Reserva eller Manchego Chillon som är skarpare i
smaken. Osten kommer från Spanien och är gjord på fårmjölk. Comté är den
franska motsvarigheten till Gruyére, den är lite blommigare och har mer
mandelsmak än Gruyeren. Appenzeller från Schweiz finns också i olika
lagringar, tvättas med vitt vin och örter och har en speciell jästig, smörig
och blommig smak eller Tete de Moine. Om man går till Italien och vill ha
vällagrat kan jag rekommendera Monte Veronese Vecchio, söt, fruktig och
nötig smak alt Monte Veronese Ubriaco (som lagras i Amarone).
Hoppas att någon av ovanstående kan bli nya favoriter.
Lena Norin Selhag