Fira kärleken med frukost på sängen

Vad är väl blommor och choklader mot en frukost på sängen?Fira din käresta med en kärleksfrukost på Alla hjärtans dag.

Att grädda pannkakor åt sin älskade är ett kärleksbevis av rang.

Att grädda pannkakor åt sin älskade är ett kärleksbevis av rang.

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2009-02-13 00:00

En bra början kan räcka långt.

Det finaste man kan få är frukost på sängen. Inget är så osjälviskt, så kärleksfullt och så in i hjärteroten omtänksamt som frukost på sängen.

En annan människa har frivilligt gått upp ur sängen, fixat och donat, bryggt och burit fram godsaker för din skull. Om inte det är kärlek, så vetikattsingen hur den ser ut.

Och ska man nu ändå göra sig omaket kan man faktiskt lika gärna se till att bjuda på en frukost de luxe med extra allt. En vanlig slentrianmacka med prickig korv signalerar kanske inte direkt bultande hjärtan och innerlig ömhet. Pynta lite extra, fiffa till det med älsklingsingredienser och visa att du bryr dig.

Hellre frukost än middag

Med risk för att bli halshuggen (herregud, ni skulle ha läst mejlen efter artikeln om att det var tillåtet att äta med fingrarna. Rena lynchstämningen - år 2009!) skulle jag hellre rekommendera en kärleksfrukost på sängen framför en "romantisk" middag på restaurang. Man sitter där på en överfullbokad restaurang man egentligen inte har råd med och håller krampaktigt varandra i handen, i någon sorts tävling om vem som lyckas vara mest kär - utåt sett! Det kan förstås vara alldeles underbart romantiskt att äta middag med den man älskar, men hellre en alldeles vanlig dag. Åtminstone om jag får välja.

Kärlek är som ösregn. Den kommer när man slutat leta och lämnat paraplyet hemma.

Hellre då en öm stund på sängkanten. En fin kärleksfrukost kan ingen bli ledsen över. Den skapar stämning som kan räcka långt.

Smulor i sängen är smällar man får ta när Valentin knackar på.

Recept
Mandarinmimosa

2 portioner, 5 minuter

En tämligen svag drink som ändå sätter guldkant på morgonstunden.

4 mandariner eller clementiner

2-3 dl champagne eller mousserande vin

jordgubbar till dekoration

Pressa mandarinerna och sila saften. Fördela i två champagneglas. Fyll upp med skummande champagne till kanten.

Dekorera med jordgubbe.

Kardemummakaffe

2 portioner, 10 minuter

Förvånansvärt effektfull variation av vardagskaffet. Blir bäst i pressbryggare, men smakar även bra i vanlig bryggare.

1/2 tsk kardemummakärnor

3-5 kaffemått (beroende på smak)

eventuellt 2 dl varm mjölk

Stöt kardemummakärnorna i mortel. Blanda med kaffet. Häll upp i en pressbryggare (om du har) och slå på kokande vatten. Rör om och låt dra i ett par minuter. Tryck ner pressdelen och servera med eller utan varm mjölk.

Har du ingen pressbryggare kan man lägga stötta kärnor i melittafiltret tillsammans med kaffet.

Äggröra med tryffel och rökt lax

2 portioner, 15 minuter

Tryffelsmak ger en lyxig känsla till äggröran. Spä på den med lite rökt lax för proteinfrukost med klass.

1 msk smör

4 ägg

1 dl crème fraiche

salt

eventuellt peppar, vit eller svart efter smak

1-2 tsk tryffelolja

2 skivor rökt lax

1 tsk svarta sesamfrön (kan uteslutas)

Smält smöret i en vid kastrull. Knäck äggen. Rör ihop ägg, crème fraiche, lite salt och eventuellt lite peppar. Häll smeten i kastrullen, tillsätt tryffeloljan och vispa medan äggen stelnar. Smaka av och lägg upp äggröran i två små skålar. Toppa med laxstrimlor och sesamfrön. Servera genast.

Tips: äggröran kan även serveras i tomma äggskal som placeras i äggkopp. Snyggt och imponerande.

Amerikanska pannkakshjärtan med hallon och kanel

8-10 stycken, 30 minuter

Lite meckigt, men resultatet blir bedårande. Hallonen kan även hällas i smeten för extra friskhet.

3 stora ägg

2 dl vetemjöl

1 1/2 dl mjölk

1 rågad tesked bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 tsk malen kanel

en nypa salt

smör

(eventuellt hallon)

Till servering:

florsocker

hallon, färska eller tinade

turkisk yoghurt (kan uteslutas)

flytande honung

Knäck äggen, häll vitorna i en absolut torr skål och gulorna i en annan. Tillsätt mjöl, mjölk, bakpulver, vaniljsocker och kanel i skålen med gulorna och vispa till en tjock, jämn smet.

Vispa äggvitorna med en nypa salt till hårt skum. Vänd sedan försiktigt ned skummet i den

andra smeten, men vispa inte för mycket.

Hetta upp en stekpanna på medelstark värme. Lägg ett välsmort hjärtformat pepparkaksmått i mitten. Tillsätt en klick smör och häll i lite av smeten. Stek någon minut tills smeten stelnat (här kan du välja att lägga på lite extra hallon om du vill). Vänd försiktigt med hjälp av en stekpincett (formen är supervarm!) och grädda pannkakan gyllenbrun på andra sidan också. Lossa försiktigt på formen.

Upprepa tills smeten är slut. Pudra över florsocker och toppa med hallon. Kan även serveras med en klick turkisk yoghurt och honung.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!