Sill och strömming har alltid varit festmat i Sverige. Ett festbord utan sillinläggningar känns allt annat än komplett. Men sillen har inte bara varit viktig för våra fester. Det är faktiskt inte bara en gång som sill- och strömmingsfisket räddat livhanken på svenska folket. Senaste fosterländska insatsen gjorde fisken under andra världskriget. När krigsfartyg, minor och annat otyg satte stopp för fisket ute till havs kom det kustnära fisket, inte minst av sill och strömming, att bli helt dominerande.
Tusenåriga traditioner
Det bohuslänska sillfisket finns dokumenterat hela tusen år tillbaka i tiden. Av orsaker som man inte hittat någon vettig förklaring till har tillgången på sill varierat starkt. Nio så kallade sillperioder har infallit under de tusen åren. Perioderna, som varat mellan 30 och 70 år, har präglats av enorma fångster sill. Sillperioderna har följts av dess raka motsats. Klena eller helt uteblivna fångster med svält och nöd för kust- och skärgårdsbefolkningen som följd.
Inlagd sill
Inläggning av sill är ett projekt som kan ta flera dagar. Ska man ha flera sorters sillar blir det till att fylla halva kylskåpet med olika sillburkar. Kan man tänka sig en förenkling ska man läsa vidare, för här kommer ett tips som till och med fina restauranger använder sig av.Köp färdig löksill i hela, skinn- och benfria filéer. Löksill är en mild, ofta smakfullt söt inläggning med neutral, gul lök. Utmärkt att servera som den är, men den kan även förädlas i det oändliga. Med kallrörd ättikslag, rödlök, tunna morotsskivor, lagerblad och grovkrossad kryddpeppar byter den smak till inlagd sill på en kvart.
I dag blir vi allt mer förtjusta i krämiga sillinläggningar. Återigen samma löksill och en blandning av lika delar majonnäs och crème fraiche som i sin tur smaksätts med hackade örter och en pressad vitlöksklyfta. Vips står en örtagårdssill av bästa slag på bordet.
Recept
Snabbinlagd sill
4-6 personer
3-5 filéer färdiginlagd löksill
Till lagen:
1 1/2 dl strösocker
3 dl matättika, 3 % (2 1/2 msk 24-procentig ättika och 2 1/2 dl vatten)
10 kryddpepparkorn
1 röd lök
1 bit morot
1 lagerblad
1 persiljekvist
1. Sillen är redan inlagd och klar. Här vill vi få fram smaken av heminlagd sill. Mät upp socker i en skål. Tillsätt ättika och vatten. Vispa till dess sockret löst sig.
2. Skär löksillen i bitar och varva med grovt stötta kryddpepparkorn, skivad röd lök och morot, lagerblad och grovt hackad persilja i glasburk. Slå på den nya lagen. Klar att servera direkt, men godast efter någon timme.
Örtagårdssill
4 personer
3-5 filéer färdiginlagd löksill
1 1/2 dl majonnäs
1 1/2 dl crème fraiche
1 msk finhackad persilja
1 msk finhackad dill
1 msk finhackad gräslök
1 vitlöksklyfta
1. Blanda samman majonnäs och crème fraiche. Hacka örterna fint och rör ned dem i majonnäsblandningen. Pressa i en vitlöksklyfta.
2. Skiva löksillen och vänd ned bitarna i marinaden. Låt stå kallt någon timme före servering. Garneras med färska örter vid serveringen.