Soppan:
150 g laxfilé
150 g gösfilé (eller annan vit fisk)
en gul lök
ett fänkålsstånd
en morot
tre vitlöksklyftor
en bit rotselleri
0,5 gr saffran
2 dl vitt torrt vin
½ dl apelsinjuice
400 gram krossade tomater
salt och peppar
vatten till bra koncistens
4-6 potatisar.
Lite dill för ögat.
Aioli:
2 äggulor
1 msk rödvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1 riven vitlöksklyfta
1 dl matolja
½ dl olivolja
salt och peppar.
Gör så här:
Hacka alla grönsaker och rotfrukter grovt. Mjukfräs dem i matolja på låg temperatur tillsammans med saffran, salt och peppar. Tillsätt vin, vatten och apelsinjuice och krossade tomater, samt det mesta av fisken. Spara några vackra bitar till senare. Låt alltihop koka sönder.
Under tiden kan du göra aiolin. Blanda äggulor, vinäger, senap och vitlök i en skål. Tillsätt oljan droppvis under vispning. Observera att alla ingredienser ska vara rumstempererade. Krydda.
Mixa soppan slät med stavmixer. Lägg i de fina fiskbitarna och låt dem bli precis färdiga. Skeda upp i skålar, och dekorera med dill.