Fiskgryta med gös och rotfrukter

Så här lagar du Fredriks medelhavsinspirerade, enkla fiskgryta.

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2010-01-12 10:14

Soppan:

150 g laxfilé

150 g gösfilé (eller annan vit fisk)

en gul lök

ett fänkålsstånd

en morot

tre vitlöksklyftor

en bit rotselleri

0,5 gr saffran

2 dl vitt torrt vin

½ dl apelsinjuice

400 gram krossade tomater

salt och peppar

vatten till bra koncistens

 4-6 potatisar.

Lite dill för ögat.

Aioli:

2 äggulor

1 msk rödvinsvinäger

1 tsk dijonsenap

1 riven vitlöksklyfta

1 dl matolja

½ dl olivolja

salt och peppar.

Gör så här:
Hacka alla grönsaker och rotfrukter grovt. Mjukfräs dem i matolja på låg temperatur tillsammans med saffran, salt och peppar. Tillsätt vin, vatten och apelsinjuice och krossade tomater, samt det mesta av fisken. Spara några vackra bitar till senare. Låt alltihop koka sönder.

Under tiden kan du göra aiolin. Blanda äggulor, vinäger, senap och vitlök i en skål. Tillsätt oljan droppvis under vispning. Observera att alla ingredienser ska vara rumstempererade. Krydda.

Mixa soppan slät med stavmixer. Lägg i de fina fiskbitarna och låt dem bli precis färdiga. Skeda upp i skålar, och dekorera med dill.

Se programmet för närmare tillagningsinstruktioner!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!