Fläskkarré med timjansky
4 personer
4-8 skivor fläskkarré
färsk timjan
Till marinaden:
5 msk rapsolja
3 msk soja
2 msk vinäger
1 msk ljus fransk senap
2 tsk rosmarin
1/2 tsk hackad timjan
1 kryddmått mald ingefära
1 kryddmått paprikapulver
Till förkokningen (om man vill):
1 msk koncentrerad kalvfond
2 msk marinad
Till timjanskyn
2 dl rött vin
1 dl vatten
1 msk koncentrerad kalvfond
1 msk grovhackad, färsk timjan
maizena till redning
1. Blanda marinaden. Pensla marinaden på köttet alternativt lägg köttet i en kastrull, slå på 1 msk kalvfond och 2 msk marinad samt vatten så det täcker och förkoka köttet 4-5 minuter. Därefter slås vattnet bort och köttet marineras som vanligt.
2. Koka upp vin, vatten och kalvfond till skyn. Tillsätt grovt hackad timjan och red lätt med maizena löst i vatten. Sjud fem minuter och sila.
3. Grilla köttet över fin glöd. Förkokt kött är klart när det har fin färg, annars får man räkna med 3-4 minuter per sida. Avsluta med att strö över grovt hackad färsk timjan.