Vilt ställer betydligt större krav på vinet än annat kött. Vare sig det gäller små- eller högvilt, liksom vildsvin som varit med några säsonger.
Köttet är ju så mycket smakrikare än hos tamboskapen. Så även om du vanligtvis brukar dricka lätta och fruktiga rödviner, är det inget att rekommendera till vilt.
Vinerna bör antingen vara fruktiga och smakrika eller, hellre, strama och nyanserade. För att nu tala monopolspråk.
Vilket inte Corren gör. Vi ger här konkreta förslag på ett antal rödviner som är kanon till vilt. Och lägger till en brasklapp. Inget av de viner vi valt är billiga. De billigaste kostar nämligen 79 kronor. Och hur vi än jagat, har vi inte stött på något billigare.
Vinet längst till vänster är dock för närvarande mera svårjagat och -fångat än det allra skyggaste av vildsvin.
Sydostfranska 2006 Les hauts du Castellas (2286) för 119 kronor är nämligen ett av de tio viner i oktoberlanseringen som Systembolaget spärrat från försäljnng, trots att det finns i ute butikerna.
Fortsättning lär följa. Under tiden parterna bråkar kan man lämpligtvis prova italienska 2005 Langhe nebbiolo Fontanafredda (22300) och 2005 Lange nebbiolo Pio Cesare (7306) för 99 respektive 107 kronor i stället. Stor doft och smak, särskilt om de får stå i karaff en till två timmar innan serveringen.
Det gäller även resten av de föreslagna vinerna.
Billigast är sydafrikanska 2007 Anura pinotage syrah (12044) och 2006 Kleine Zalze cabernet merlot blend (2087). Båda kostar 79 kronor och är relativt lättdruckna trots stor kraft. Jag skulle servera dem främst till småvilt samt rådjur och hjort.
Vankas det älg väljer jag antingen Langhevinerna ovan, eller, kanske ännu hellre, sydvästfranska 2005 Ch la Reyne prestige (2266) liksom sydafrikanska 2006 Stellenzicht Golden Triangle pinotage (22273) för 89 respektive 110 kronor.
Samtliga föreslagna viner kan lagras i några år för ännu större doft- och smakhöjder. Det kommer ju fler jaktsäsonger.
Text och bild:
Claes-G Palander
palander@corren.se