Focaccia med västerbotten Äkta spaghetti alla carb...

Mat & dryck2005-02-10 00:00

1 bröd, 2,5 timmar

Så gott, så gott, så gott... Servera till soppa eller sallad. Ät, gråt och njut.

cirka 1 msk nystött svartpeppar

25 g jäst

3 dl ljummet vatten (37 grader)

cirka 3/4 dl olivolja

1 tsk vanligt salt

1 påse riven västerbottenost, 150 g

cirka 8 dl vetemjöl special

flingsalt

Stöt pepparkornen i en mortel, gärna lite grovt.

Lös upp jästen i ljummet vatten. Tillsätt nästan all olivolja, samt vanligt salt och riven ost.

Häll sedan i lite mjöl i taget och rör om ordentligt emellan. Arbeta degen i cirka 10 minuter eller tills den känns smidig. Det ska bli en lös och ganska kladdig deg.

Häll en skvätt olivolja i bunken och vänd degen så att den blir blank runtom. Täck skålen med plastfolie och ställ att jäsa i cirka 1 1/2 timme på en varm plats. Knåda degen lätt.

Smörj en plåt med olja. Kavla eller dra ut degen så att den täcker plåten. Täck över med plastfolie (som inte ska röra vid degen) och jäs ytterligare 30 minuter. Pensla med olivolja, strö över lite extra peppar och flingsalt.

Grädda i 200 grader i cirka 20 minuter eller tills focaccian börjar få fin färg. Låt svalna och skär upp i fyrkanter. Servera till soppa, sallad eller skuren i stavar som drinktilltugg.

4 personer, 20 minuter

Det finns så många otäcka fuskvarianter. Här följer ett äkta italienskt recept på "kolarhustruns spaghetti". Svartpepparkornen symboliserar kolet.

minst 1 tsk nystött svartpeppar

1 gul lök

olivolja

salt

400 g spaghetti

6 skivor sidfläsk eller pancetta

6 msk torrt vitt vin

4 ägg

75 g färskriven parmesan

2 msk hackad bladpersilja

1 vitlöksklyfta

Skala och finhacka löken. Hetta upp en skvätt olivolja i en stekpanna och låt löken fräsa sig mjuk utan att få färg.

Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en stor kastrull och koka spaghettin enligt anvisningarna på paketet. Den ska bara vara al dente!

Skär under tiden fläsket i små tärningar och blanda med löken. Höj värmen och bryn i 2--3 minuter eller tills fläsket fått färg. Tillsätt vin och låt det koka in nästan helt.

Vispa upp ägg i en bunke. Riv osten och blanda ner tillsammans med finhackad persilja och lite salt. Pressa i vitlöksklyftan.

Häll av vattnet från den färdigkokta spaghettin. Häll på lök- och fläskblandningen och äggsmeten. Rör om ordentligt.

Stöt pepparkornen och strö över en rejäl dos. Servera med extra parmesan.

4 portioner, 1 dryg timme

Udda och frisk dessert som även kan spetsas med sprit och serveras som drink.

cirka 1 tsk nymalen svartpeppar

1 stor färsk ananas

5 dl ananasjuice

1--2 limefrukter

Skär av kanterna på ananasen och skiva fruktköttet. Skär det sedan i grova bitar.

Kör ananas och juice lite slarvigt i mixer eller blender. Det får gärna vara lite "bitigt".

Spetsa med limesaft och smaka av.

Tillsätt svartpeppar efter smak. Låt stå i en timme så att ananasen drar åt sig av pepparsmaken. Häll upp i fina glas och mal över extra peppar vid serveringen.

Kan även spetsas med en skvätt tequila eller rom och serveras som drink med is.

4 portioner, 30 minuter

Inte mycket i köttväg går upp mot en vällagad pepparbiff.

hela svartpepparkorn

hela vit- eller grönpepparkorn

4 skivor kött, t ex ryggbiff eller oxfilé

gourmetsalt

smör

olivolja

konjak

eventuellt en skvätt grädde

Stöt pepparkornen grovt i mortel. Det ska vara dubbelt så mycket svartpeppar som grön- eller vitpeppar. Räkna ungefär med en matsked stött peppar per biff. Blir pepparn för finmalen bränns den lätt vid i stekpannan.

Häll ut den stötta pepparn på en skärbräda eller ett fat. Tryck köttbitarna emot pepparkornen så att de fastnar överallt. Smula över lite flingsalt.

Hetta upp smör och lite olja i en stekpanna. Räkna med en skiva smör per biff. Lägg i köttet och stek på medelvärme i 3-4 minuter medan smöret bubblar. Skeda över smöret då och då. Vänd och fortsätt likadant tills du fått en fin skorpa på köttet och ett rosa, saftigt inre.

Lägg upp köttet på varma tallrikar.

Häll ut det mesta av smöret och slå på några klunkar från konjaksflaskan. Låt det bubbla och skumma en stund och häll sedan på en klick nytt smör. Skrapa loss brända köttrester med en träslev. Om du vill kan du reda med en skvätt grädde.

Häll såsen över biffarna. Servera med stekt potatis och kokta sockerärtor.

Konjaken kan bytas ut mot madeira eller marsala.

Till mat med peppar passar ett fylligt rött vin, mjukt och fruktigt. Är det för strävt blir inte pepparsmaken god, men viss pepprig smak kan också passa.

Prova till exempel 1999 Château Boutisse (3867), 199 kronor eller Torres Santa Digna Cabernet Sauvignon (16505), 70 kronor.

‚Fyra peppriga rätter

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!