Född: en svensk singelmalt

Mat & dryck2005-12-24 00:00

‚Härmapor

‚Flygfä

‚inte minst

‚tunnorna

‚Änglar

‚Kvalitet

Visst låter det lite tulipanaros med svensk whisky. Men när vd:n Magnus Dandanell berättar historien om Mackmyra destilleri inser man att det är ett seriöst och målinriktat arbete som ligger bakom den första buteljtappningen förra söndagen.

Svensk singelmaltwhiskys historia börjar vintern 1998 i Sälen. Där träffades åtta före detta studentkamrater för en skidhelg. Det visade sig att alla hade tagit med sig en flaska singelmalt whisky till stugägaren som present. Ett faktum som ledde till en helglång diskussion. De åtta insåg att det måste ligga mer än en slump bakom att alla hade skaffat sig samma intresse. Det låg kanske en affärsmöjlighet i detta.

Halvt på skämt, halvt på allvar togs en förstudie fram och de åtta satsade pengar på projektet att få fram en svensk maltwhisky. Under en resa till Skottland insåg svenskarna att ett eget svenskt recept måste skapas och vikten av att bygga ett varumärke.

-- Skottarna är duktiga på att kombinera whisky med tradition och turism. Vi bestämde oss för att göra en svensk motsvarighet utan att imitera och började leta efter ett genuint ställe i Sverige där vi kunde jobba med tillverkningen. Ett ställe där vi också kunde ta emot besök och som gav en känsla att bygga in i whiskyn, säger Magnus Dandanell.

Slumpartad nisch

Nu hade förstudien avancerat och gruppen satsade lite mer pengar. Blev det ingenting av det i en större skala hade man i alla fall ordnat sig några års konsumtion av kvalitetswhisky gick resonemanget. Alla tillstånd för tillverkningen införskaffades och små destilleringsapparater byggdes.

De gav 30 liter sprit vid varje kok. Men att bränna i små poster blev för dyrt och omständligt och det var svårt att hålla exakt samma kvalitet på de sex kok i rad som behövdes för att fylla ett fat. En del tappades därför på små fat och så skapades lite slumpartat den nisch som blivit Mackmyras egen, nämligen lagring på just trettiolitersfat. Vanligen lagras whisky på betydligt större fat, uppemot 200 liter är kutym i branschen.

Allt fler whiskyvänner fick höra talas om vad som pågick och ville vara med och skapa profil på sin egen whisky. De satsade en summa och plötsligt fanns det pengar till ett pilotprojekt med bränning i större skala. All whisky som tillverkades intecknades av kunder och besöksverksamheten kom i gång.

Väntar på fat

I den gamla bruksmiljön från 1800-talet, strax söder om Gävle, byggdes bränneriet upp i full skala. Från 18 december 1999 är satsningen på heltid och sedan två år tillbaka går pannorna för fullt. Nu är kapaciteten 270 000 liter 63-procentig sprit per år, vilket motsvarar cirka 600 000 flaskor. Det ger ett pris till kunden, när skatten och Systembolaget fått sitt, på mellan 375 och 650 kronor per flaska, beroende på fatkvalité. Det mesta av den tillverkade whiskyn är såld och väntar i sina fat på att nå full mognad och smak. Men den ökade tillverkningskapaciteten ger också företaget möjlighet att lagra "egen" whisky på fat för en senare försäljning på flaska.

Allt går enligt den plan som gjordes upp i förstudien och tidigast om tre år räknar Mackmyra med att sälja på butelj till Systembolaget. Under 2006 och 2007 planeras dock viss begränsad försäljning till samlare och andra intresserade.

-- Vi vill kunna garantera en hög kvalité och inte gå för fort fram, säger Magnus Dandanell.

Småskalig kvalitetstillverkning

Svensk whisky känns mycket som en längtan efter en förankring i en förlorad, eller åtminstone svunnen, dåtid. Ett sökande bakåt efter en tappad identitet i tillvaron med kvalitet, hantverk och egna val som medel. Eller är det måhända "bara" ett skickligt, kalkylerat byggande av ett varumärke?

Följden har hur som helst, blivit ett växande företag som ger arbetstillfällen till glesbygden och pekar ut en ny väg i framtiden för ett vacklande svenskt småföretagarliv: Småskalig kvalitetstillverkning i lokal miljö och med lokala råvaror.

-- Vi ville bland annat nischa in oss på turism med industri som sevärdhet och har på köpet fått en underbar miljö här. Det ger ett värde för kunden, förutom förädlingsvärdet, att känna delaktighet i att det byggs något positivt här. Vi vill ge kunden äkthetskänsla och en personlig relation till både oss och till sin whisky.

Varumärket Mackmyra byggs upp med den unika trettiolitersfatsprofilen, fatfyllningsdag, lagringen i skogs -- eller skärgårdsmiljö, avsmakningar av den mognande whiskyn och upplevelser i den vackra bruksmiljön.

När sedan kunden läppjar på sin whisky i lugn och ro ska dropparna förmedla lugnet och harmonin i bruksmiljön. Den sköna känslan av deltagande i tillblivelseprocessen. Den goda historiska bouqueten från den gott och väl hundraåriga Visingsöek som bestått med virket till de fat där whiskyn bidat sin tid fram till avnjutningsögonblicket. Den fina känslan av exklusivitet som man delar med bara några få likasinnade i denna stund. Allt detta ska ge varumärket dess klang och den nimbus som ett lyckat namn i dessa kretsar förknippas med.

-- Visst är det så att whisky är en tacksam produkt i det här avseendet men jag tror det kan gå bra med andra lokalt förankrade kvalitetsprodukter, som ost till exempel, säger Magnus Dandanell.

Imponerande

Vi bjuds på ett blindtest som avslutning, där Mackmyra-whiskyn matchas mot två irländska och två skotska konkurrenter.

Efter mycket luktande och något smakande visar det sig att vi inte lyckats särskilja den svenska whiskyn från de andra. Reporter och fotograf är imponerade, inte tu tal om annat.

I den totala rangordningen har vi placerat Mackmyra som tvåa.

Magnus Dandanell ser mycket nöjd ut då vi säger det till honom. Han såg säkert hur skeptiska vi var till den svenska tulipanarosen från början.

Tji fick vi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!