Julsill
för 4-6 personer
Till lagen:
1 dl ättika, 12 procent
2 dl strösocker
3 dl vatten
10 kryddpepparkorn
1 röd lök
1 morot
1 lagerblad
Sillen är redan inlagd och klar. Här vill vi få fram smaken av heminlagd sill. Koka upp ättika, socker och vatten. Låt blandningen svalna.
Skär löksillen i bitar och varva med grovt stötta kryddpepparkorn och skivad röd lök, morot och lagerblad i glasburk. Slå på den nya, kalla lagen. Låt stå ett dygn före servering.
för 4--6 personer
Till marinaden:
3 msk strösocker
1 dl hackad dill
2 msk ljus, fransk senap
1 dl vanlig senap
1 1/2 dl majonnäs
1 1/2 dl crème fraiche
2 msk vinäger
Blanda strösocker och hälften av den hackade dillen i en bunke. På detta sätt får man ut mesta möjliga av dillsmaken. Blanda i fransk och svensk senap. Rör samman senapen med majonnäs och crème fraiche. Blanda ned vin-ägern och tillsätt resten av den hackade dillen. Skär löksillen i bitar och vänd ned dem i marinaden. Låt stå några timmar för bästa smak.
för 4--6 personer
Till marinaden:
1 1/2 dl majonnäs
1 1/2 dl crème fraiche
2 äpplen, helst syrliga
1 gul lök
1 msk olivolja
2 tsk curry
1 tsk socker
2 kvistar färsk timjan
1 tsk vitvinsvinäger
Blanda majonnäs och crème fraiche i en skål. Vispa ner lite vatten för att få smidig konsistens.
Skala och skär äpplena i bitar. Skala och hacka löken. Fräs äpple, lök och curry med olivolja i kastrull. Ställ blandningen att svalna.
Blanda och finfördela crème fraiche-röran, curryblandningen, socker och färsk timjan i matberedare. Smaka av med vinäger.
Skär sillfiléerna i bitar och vänd ner dem i currymarinaden. Låt gärna sillen dra ett dygn i kylskåp innan servering.
för 4--6 personer
Till marinaden:
1 1/2 dl majonnäs
1 1/2 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta
1 röd lök
1 msk korianderpasta (finns bland de asiatiska kryddorna i affären)
1 msk finhackad dill
1 msk finhackad gräslök
6 cl sherry
Skala och dela den röda löken på mitten. Lägg lökhalvor tillsammans med majonnäs, crème fraiche, vitlök, korianderpasta, dill och gräslök i matberedaren med kniven monterad. Kör allt till i det närmaste slät marinad. Smaka av med sherry. Skär sillen i bitar och vänd ner dem i marinaden. Ställ kallt över natten. (TT Spektra)
Hemligheten ligger i att använda färdiginlagd sill som bara smaksätts. Löksill är en ganska neutral sillinläggning som finns att köpa i de flesta livsmedelsaffärer. Löksillen är god i sig, men med ny inläggningslag smaksatt med nykrossad kryddpeppar, lagerblad, morot, rödlök och lagom balans av ättika och socker förvandlas löksillen till en nära nog perfekt julbordssill.
Krämiga sillinläggningar blir allt vanligare. Genom att blanda en grund av crème fraiche och majonnäs får man enkelt en bas som sedan kan smaksättas med senap och dill, vitlök, citron eller vad man känner för. Tänk bara på att det är crème fraichen som avgör hur länge sillen kan sparas. (TT Spektra)
Dan Strandqvist