för stor och liten

Mat & dryck2004-12-18 00:00

Julgodis

Att göra egen tryffel är enkelt och kan bli exakt hur gott som helst. Använder man sig av riktigt fin choklad och rumstempererade varor är det svårt att misslyckas.

Gör gärna en vuxen- och en barnvariant - med och utan sprit. Likör, konjak eller glögg är starkvaror som verkligen sätter smak på tryffeln. Det räcker med en matsked eller så för att få stuns på härligheten.

Vad man bör komma ihåg är att mörk choklad innehåller mer kakao och kräver mer vätska än ljus choklad.

Viktigt att veta är också att vit choklad smälter redan vid 48 grader och inte får bli varmare än så.

Nu är det förstås inte alla som älskar tryffel. Därför tipsar vi även andra snabba enkla recept på julgodis. Inget tar längre tid än en halvtimme. 30 ynka minuter borde vi kunna unna oss själva och de små. (TT Spektra)

Riskrisp

Cirka 30 stycken, 20 minuter + tid att stelna.

125 g kokosfett

100 g florsocker

1 tsk vaniljsocker

3/4 dl kakao

100 g ricekrisp-flingor

Smält kokosfett i en kastrull, rör ner florsocker, vaniljsocker och kakao. Blanda väl. Mät upp flingor och häll över såsen. Blanda försiktigt, men noga. Klicka upp smeten med matsked på bakpappersklädd plåt. Låt stelna. Förvaras svalt.

Tryffel med smak av hallon

Cirka 30 stycken, 30 minuter + tid att stelna.

Cirka 1 1/2 dl frysta hallon

1 msk glykos (finns på apoteket)

300 g choklad av god kvalitet

50 g rumsvarmt osaltat smör

1 msk hallonlikör (t ex Drottningholm)

röd karamellfärg

1 dl strösocker

Värm hallonen sakta i en kastrull. Pressa igenom en sil så att du får ungefär 3/4 deciliter vätska. Använder du mörk choklad kan du behöva lite mer vätska. Koka upp hallonpuré med glykos. Ta av från värmen.

Hacka chokladen och blanda ner i såsen. Rör tills den har smält. Klicka i smöret och blanda till smeten blir slät. Häll i likör och rör om. Ställ svalt tills det stelnar.

Blanda några droppar karamellfärg i sockret och rör noga. Forma kulor av smeten (kallt vatten på fingrarna kan underlätta). Rulla kulorna i sockret. Förvara svalt.

Marsipanhjärtan med nötter och russin

2--4 hjärtan, 10 minuter + ev blötläggning.

1 1/2 dl russin

eventuellt 4 msk whisky, konjak eller rom

1 dl valnötter

200 g mandelmassa

1 påse suckat

cirka 150 g mörk blockchoklad (gärna sorten som smälts i mikro)

valfri dekoration

Om det är vuxenhjärtan börja med att blötlägga russinen i sprit i ett par timmar, gärna över natten.

Hacka valnötterna ganska grovt.

Riv mandelmassan grovt och blanda i russin, valnötter och suckat. Knåda och forma till två ganska stora hjärtan eller fyra mindre.

Smält blockchokladen i vattenbad och pensla hjärtat. Använder du pås-choklad som smälts i mikro är det bara att klippa ett litet hål i påsen och spritsa över så mycket choklad du vill ha.

Låt stelna, förvaras helst ganska svalt. Kan slås in i cellofan och skänkas till hjärtevännen. Ätes i skivor.

Vit chokladtryffel med kokos

Cirka 20 stycken, 20 minuter + tid att stelna.

1 dl vispgrädde

1/2 tsk vaniljsocker

200 g vit choklad

125 g kokos

Värm grädden i vattenbad. Den ska bara bli lite mer än fingerljummen, cirka 40 grader. Rör ut vaniljsockret i grädden. Tag bort från värmen.

Hacka chokladen grovt, häll i och rör tills den har smält helt. Låt smeten svalna, ställ sedan i kylskåp att stelna i två timmar. Häll i fyra matskedar kokos och rör om ordentligt.

Ställ in i kylen igen och låt stelna. Räkna med ett par timmar, men det kan ta alltifrån en halvtimme till en natt. Forma till kulor (kallt vatten på fingrarna kan underlätta). Rulla kulorna snabbt i resten av kokosflingorna. Förvara svalt tills det är dags att njuta. De kan till och med få en stund i frysen före serveringen.

Matlust Senapssill, vörtbröd och marsipanhjärtan. I dag bjuder vi på recept med hög julfaktor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!