Förbered grillmenyn väl

Är gästerna många gäller det att tänka sig för. Ska maten lagas ute på grillen är det bara riktigt tvärsäkra kort som gäller.

Foto:

Mat & dryck2008-11-20 20:44

Med förberedelser och väl vald meny går det att grilla till nästan hur många som helst på en vanlig hemmagrill. Det är ingen kockjargong utan dagens sanning.

Koka köttet i buljong

Knepet är att välja marmorerat fläskkött, gärna vanlig fläskkarré, som alltid ska vara genomstekt. Börja grillningen i köket. Skiva upp köttet och koka det i buljong. Normaltjocka skivor behöver 4-5 minuter för att bli lagom kokta utan att falla sönder. Lyft upp köttet ur buljongen, marinera och låt det svalna.

Själva grillningen handlar sedan bara om att få upp värmen och ge köttet rätt färg. Förutom kort grilltid vinner man även i minskad risk för brända ytor. Men det fungerar bara på fläskkött. Förkokt nötkött blir snustorrt och trist.

Eftersteka i foliepaket

Karrétricket har lite av storköksprägel över sig. Mer finlir men ändå tillräckligt effektivt för att kunna laga grillat till en normal släktskiva är att grilla hela filéer.

Allt beroende på kassa kan man välja nötfilé eller fläskfilé. Här stannar vi vid den senare som i likhet med karrén har fördelen att alla är nöjda med att få helt genomstekt kött. Inget krångel med medium här och rare där som ändå slutar med att någon faster får kusinens blodiga biff och allt blir ett evigt tallriksbytande.

Helstekt filé måste vändas och vridas under tillagningen, penslas lite då och då precis som tv-kockarna håller på. Vägen från grill till tallrik går via 10 minuters folieinpackning, allt för att köttet ska hinna "sätta sig". I klartext innebär det att köttet steks nästan färdigt på grillen och får eftersteka i foliepaket för att bli maximalt saftigt.

Grilla hela fiskfiléer

Förutsatt att den ryms på grillgallret kan man grilla hela laxfiléer utan större problem. Rent galler och några inledande minuter med köttsidan mot glöden följs av färdiggrillning med skinnet mot värmen. Skinnet blir bränt, men det fungerar samtidigt som en värmesköld som tar upp och fördelar värmen in i fisken.

Skär loss laxen och skär upp portionsbitar men lämna skinnet kvar på skärbrädan. Med kokt potatis, blandad grönsallad och en kall senaps- och pepparrotsdressing i beredskap är det här en lättlagad rätt.

Gino är en höjdardessert

Andra riktigt bra rätter för stora grupper är kycklingspett med jordnötssås. När det kommer till avdelningen överraskande goda desserter är går det inte att komma undan klassikern gino.

Bakom det korta namnet döljer sig en varm fruktsallad som i grillvarianten görs i foliepaket. Riven, vit choklad får frukterna att formligen studsa i munnen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!