Förskollärarens siffergryta vann!

När Corren utlyste tävlingen om modern yrkesmat för ett par veckor sedan hoppades vi på nyskapade rätter - och det har vi fått!

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2007-12-06 00:00

Vinnare är Britt-Mari Petersson från Motala, som sedan 20 år jobbar som förskollärare på Agneshögs förskola. Grattis!

- När man lagar mat tillsammans med barn lär de sig så mycket, säger hon när vi ringer upp för att gratulera. De lär sig om matte, om råvaror och om mått.

Vi håller med och belönar hennes recept med första pris.

Vinnare: Förskollärarens pedagogiska siffergryta

JURYNS MOTIVERING: "Den här rätten har allt man kan kräva av en vinnare. Yrket är omisskännligt modernt. Receptet i sig har en koppling till yrkesrollen, och kan dessutom användas i undervisningen. Och till sist är det mat som yrkets målgrupp (barn) gillar - både att äta och att laga!

Juryn anser att landets förskollärarutbildningar omedelbart borde införa denna rätt som obligatorisk examensmiddag."

Förskollärarens pedagogiska siffergryta

1 falukorv

2 lökar

3 morötter

4 tomater

5 dl matlagningsgrädde

6 bitar vitkål

7 msk ketchup

8 dl pastaskruvar

9 tsk gröna ärtor

10 msk majskorn

Skär falukorven i stavar. Hacka löken, riv morötterna, klyfta tomaterna, strimla vitkålen. Koka pastan enligt anvisning på paketet.

Bryn korven, löken, vitkålen, morötterna. Häll på grädden och ketchupen. Lägg i tomaterna, ärtorna och majskornen. Låt koka i 10 minuter. Tillsätt den kokta pastan. Värm upp.

Kan ätas inne vid bordet eller utomhus i kåsan med sked. Smidigt att ta med i mattermosen. Receptet räcker till cirka åtta barn.

Andra pris: IT-burgare

Andrapriset är skapat och inskickat av Åke Palm i Linköping.

JURYNS MOTIVERING: "En hamburgare utan kladdig ketchup, mojsig majonnäs och slabbig senap borde vara som gjord att ätas över ett tangentbord på en stressig arbetsplats där ingen har tid att ta lunch. Skulle någon smula ost falla ned mellan bokstäverna k och l är det bara att ta fram den lilla tangentbordsdammsugaren.

Juryn uppskattar också det innovativa i att ha isterband i hamburgaren. Just så påhittig som någon inom den modernaste av sektorer behöver vara!"

IT-Burgare

hamburgerbröd

isterband

färsksaltad gurka

västerbottenost (eller efter smak)

Stek isterbanden som slantar, ca 1 cm tjocka. Lägg osten på brödets underdel. Lägg de stekta korvslantarna på osten. Lägg gurkan på korven. Lägg på överdelen. Ät!

Tredje pris: Terapeutens fisksoppa

Tredjepriset kommer från Mariana Larsson-Sjöberg, terapeut från Ödeshög. Hon ordinerar sig själv den här rätten ofta, för den är både enkel och snabb.

JURYNS MOTIVERING: "Egentligen hade juryn hellre sett en rätt som i sig hade terapeutisk funktion: till exempel en sås som måste röras med meditativa rörelser i tio minuter. Vem skulle inte bli lugn av det?

Men med denna enkla fisksoppa lär vem som helst få både tid och råd att gå till terapeuten. Och det är i sig lovvärt."

Terapeutens fisksoppa

2 burkar krossade tomater

5 dl vatten

5 dl lättcreme fraiche

2 pkt djupfryst dill

2 djupfrysta fiskblock

3 vitlöksklyftor

1-2 krm cayennepeppar

salt efter smak

Koka upp vattnet och rör i tomaterna, salta och peppra, pressa eller riv vitlöksklyftorna. Rör i dill och creme fraiche, låt koka upp och lägg i fisken. Den behöver inte tina först. Låt sjuda tills fisken är klar.

Servera med ett gott bröd!

Och här kommer fler tävlingsrecept:
Dagisfrestelse

400 g köttfärs

1 stor gul lök, hackad

1 köttbuljong tärning

2 msk kinesisk soja

3 msk senap

pepparmix

12 potatisar (cirka)

3 dl grädde

Bryn färs och lök, lägg i en gryta. Späd med en halv liter vatten och lägg i buljongtärningen. Krydda med soja, senap och pepparmix. Koka ca en halvtimme.

Skala under tiden potatis och strimla den, lägg den i en ugnsform. Häll över färsen och grädden, grädda 200 grader cirka 1 timme.

LärarLottens snabba gourmetvardagspasta med sting - för matkräsna i farten

3-4 port

1 pkt Barillas pappardelle

1 stor burk (5 dl) crème fraiche, smaksatt med paprika och chili (två små går också bra)

1 matlagningsgrädde

1 paket cocktailtomater

1 paket frysta sugar snap peas (inte sockerärter, utan den tjockare varianten)

2 avokado

3-4 kycklingfiléer

Förbered lite genom att koka upp pastavatten och salt. Krydda sedan kycklingfiléerna med Santa Marias BBQ & Grill Mesquite-krydda. Stek dem väl i panna och låt dem puttra under lock i några minuter tills dess att de är genomstekta. Skiva sedan filéerna.

Häll den smaksatta crème fraichen samt matlagningsgrädden i en kastrull och koka upp den hastigt så att den värms.

Micra sugar snapsen i ca 3-4 minuter på full effekt för att de ska tina och bli smått varma. Inte mer, för då försvinner krispigheten. Skölj och snoppa tomaterna. Lägg i pastan och låt den koka i exakt 7 minuter, no more - no less, al dente ska det vara! Häll av pastan.

Häll över crème fraicheblandningen över pastan och tillsätt sugar snap peas samt cocktailtomaterna. Häll upp pastablandningen i djupa portionstallrikar och strössla över rikligt med kyckling och avocado över varje tallrik.

Smaklig måltid - du kommer inte att gå hungrig ifrån bordet om du är matälskare som gillar grönsaker och har ont om tid i vardagen.

Städ-Lenas älggryta

1 kg älgkött + margarin

2 palsternackor

1 purjolök

1 röd paprika

1 blomkålshuvud

salt

mald vitpeppar

8 kryddpepparkorn

1 msk rosmarin

Skär köttet i bitar och bryn i en järngryta. Häll i vatten och låt koka upp.

Skala och skär palsternackan i ganska stora bitar, lägg i grytan. Skölj purjon, klipp i. Strimla paprikan i lagom bitar och lägg i. Skölj och skär blomkålen, lägg i. Krossa rosmarinen lite, släng i kryddor och salt.

Sammanlagd koktid är 1 timme. Servera potatis och knäckebröd till. Mmmums!

Förskole-Fröknarnas Farliga FaluFrestelse

10 port

1 kg falukorv

840 g potatis

400 g purjolök

400 g matlagningsgrädde

400 g crème fraiche

135 g chilisås

400 g gratängost

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

Strimla falukorven, potatisen och purjolöken. Blanda matlagningsgrädde, crème fraiche, chilisås, gratängost och kryddor.

Lägg korv- och grönsaksstrimlorna i smorda formar och häll över såsen. Grädda i ugn 175 grader i 25-35 minuter.

Slaktarens kött- och rotfruktssoppa

1,5 l vatten

1 köttbuljongstärning

1 fläskfilé

4 potatisar

3 morötter

2 gula lökar

1,5 burk krossade tomater

2 tsk tomatpuré

3 lagerblad

3 tsk peppar

2 tsk salt

1,5 tsk oregano

Koka upp hälften av vattnet i en kastrull. Lägg i köttet med peppar, salt och lagerblad. Koka cirka 30 minuter.

Skala under tiden potatis, morötter och lök. Hacka till lagom stora bitar. Koka tillsammans med buljongtärningen i resten av vattnet cirka 15 minuter.

Skär under tiden köttet i tre cm stora bitar. Slå ihop de båda kastrullerna i en och koka ihop i alltsammans cirka 10 minuter.

Tillsätt krossade tomater och tomatpuré. Strö oregano på toppen. Låt stå 15 minuter.

Servera med valfritt matbröd.

Statssekreterarens favorit

kassler

ostskivor

potatis

rödvinssås

sallad, tomater, gurka, salladskryddor

Skär kasslern i tunna skivor. Lägg ihop två och två med en ostskiva emellan. Stek eller grilla (godast). Serveras med rödvinssås och klyftpotatis. Ätes ihop med en god sallad och en gullig reporter. Sååå gott!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!