Sallad utan sallad är inte så konstigt som det låter. Grönsaksblandningar utan traditionella salladsblad finns i många länders kök. Den mest kända är sannolikt salladen vi i Sverige kallar "grekisk sallad" som egentligen heter sommarsallad och blandas av snart sagt allt utom just sallad.Den brasilianska salladen innehåller både avocado och mango, två frukter som både odlas i landet och exporteras. Dressingen görs på olivolja smaksatt med citron och är snudd på vanebildande god.
Fruktig sallad från Brasilien
4 personer
1 mango
2 avocados
1 röd lök
5 tomater
Till marinaden:
2 msk citronolivolja
1 chilifrukt
1 kruka färsk koriander
1 kryddmått havssalt
1 vitlöksklyfta
1. Börja med marinaden. Mät upp olja i en skål. Dela chilifrukten och ta bort fäste, mellanväggar och kärnor. Finhacka resten. Hacka även koriander. Blanda allt med oljan och avsluta med lite salt och en pressad vitlöksklyfta.
2. Ställ mangon på högkant. Frukten har en stor, platt kärna som man får skära loss fruktköttet från. Dela fruktköttet i klyftor som skalas och vänds ner i marinaden.
3. Även avocadofrukterna delas och kärnas ur. Snitta runt frukten i längdriktningen, ta tag i halvorna och vrid lätt så lossnar ena halvan. Hugg fast en kniv i kärnan och vrid loss den. Skala och skär fruktköttet i klyftor som blandas med övriga ingredienser.
4. Skala och skär den gula löken i klyftor. Skär tomaterna i mindre bitar som vänds ner i salladen. Låt gärna salladen stå och "mogna" i rumstemperatur en halvtimme innan servering.