Fyra fyllningar till lövbiffen

Vill du äta prisvärt och gott. Då är lövbiff köttet för dig. Här får du recept på rullader och smakrik Stroganoff.

Foto:

Mat & dryck2008-11-20 15:14

Visst kan man äta den som den är, hastigt stekt för att inte bli till skosula, men den har många andra goda användningsområden. Rullader kan man variera med olika fyllningar, de blir helgfina med en god sås och går dessutom utmärkt att frysa. Här får du förslag på rulladfyllningar och dessutom ett recept på Biff Stroganoff.

Så här gör du med fyllningarna:

Lägg ut lövbiffarna på en stor skärbräda. Salta och peppra lätt. Lägg på någon av de föreslagna fyllningarna. Rulla ihop, fäst med tandpetare och stek i smörblandad olja tills de blir vacker bruna runtom.

Eventuellt kan man linda en skiva bacon runt rullen - det ser proffsigt ut. Alla rullarna får nu puttra under lock i vatten som kan spädas ut med lite vin och/eller buljong. Ju godare sky desto godare sås!

Efter 45 minuter till en timme bör rullarna kännas möra. Alla röror räcker att fylla 12 lövbiffar med och mättar fyra personer.

Lyxigt med kantareller

200 g frysta eller torkade kantareller

1 hackad gul lök

2 skivade vitlöksklyftor

½ hackad paprika

2 msk ströbröd

1 ägg

Salt, peppar, smör

Låt svampen rinna av, hacka den och fräs tillsammans med lök, vitlök och paprika i smör tills all vätska dunstat bort. Salta och blanda i ströbrödet och tillsätt slutligen ägget under omrörning.

Vuxet med ansjovis

1 ansjovisfilé per biff

1 rödlök i tunna "båtar"

Lägg ansjovis och lök på lövbiffar och rulla ihop. Låt lite ansjovisspad från burken puttra med rulladerna.

Snabbt med äpple

1 syrligt äpple

1 gul lök

Dijonsenap.

Skär äpplet och löken i tunna klyftor. Bred senap på lövbiffarna, lägg en klyfta äpple och en klyfta lök på varje. Rulla ihop.

Stingigt med pepparrot

1 tub pepparrotsvisp

2 salamiskivor per biff

Purjolök i tunna skivor.

Bred pepparrotsvisp på biffarna och rulla ihop med salamiskivor och purjolök. Det som blir över i pepparrotstuben kan puttra med rulladerna i skyn.

Två smaskiga såser

När rulladerna har puttrat sin utmätta tid har du på köpet en god sky. Om du tänker frysa in rulladerna så bör de få sällskap med skyn. Såsen gör man när de ska ätas.

Gör såsen så här: Sila skyn och red den med idealmjöl. Tillsätt eventuellt någon deciliter vin och smaka av med salt och peppar. Känns såsen tam, prova med en klick messmör eller en liten bit ädelost. Och allra sist behövs nästan alltid en nypa socker.

Eller så här: Sila skyn och blanda den med en burk smaksatt cremefraiche i en kastrull. Till kantarellrulladerna passar vitlöksfraiche bra. En mild örtfraiche, kanske med tomat, passar till det mesta.

Låt slutligen rulladerna få simma sig varma i såsen och bjud på kokt eller pressad potatis därtill.

Biff Stroganoff

5 hg lövbiff i strimlor

1 hackad gul lök

1 hackad vitlöksklyfta

1 msk tomatpuré

1 tsk paprikapulver

1 köttbuljongtärning eller en skvätt viltfond

3 dl gräddfil eller gräddmjölk

200 gram svamp (kan uteslutas)

Bryn köttet hastigt, ta upp det ur pannan och fräs löken (och svampen) i samma smör/olja. Tillsätt vitlöken, paprikapulvret och tomatpurén. Fräs en stund, smula i buljongen och späd med gräddfilen/ mjölken. När såsen blivit simmig är det dags att lägga i köttet och låta allt bli genomvarmt. Ris alternativt pressad potatis är gott till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!