Lou Lönngren Eriksson
När klockan är kvart över fem och man inte har en aning om kvällens middag, det är då som Lou Lönngren Eriksson kan göra dagens goda gärning. Hon får bjuda oss på en smakbit och ett recept och vi kan andas ut.
Lou Lönngren Eriksson har ett tacksamt jobb där hon står mitt i den brusande miljön på Ica Maxi i Linköping i en liten köksoas.
Köket är bemannat varje dag och härifrån kommer minst två nya recept i veckan från den egna personalen. I början på veckan serveras oftast lite billigare mat, något med köttfärs eller korv kanske. Slutet av veckan blir lyxigare.
Hur i hela fridens namn hittar ni inspiration till allt?
-- Jag brukar gå runt i butiken och spana efter nyheter, säger Lou.
Eller så poppar de nya recepten upp. Bara så där, alltså.
Först och främst är det vardagsmaten som behöver piffas upp. En ny kul sås till falukorven kan göra underverk. En kombination som ingen kunnat tänka sig kan göra succé som makrill och gräslöksost.
Lou letar gärna efter lättare produkter. Om det till exempel är grädde i receptet går den ofta att byta ut mot en mager variant.
-- Men man ska inte gå till överdrift, säger hon och lär mig att om man kokar tomater ihop med väldigt mager grädde eller crème fraiche kan det hela skära sig lite. Det blir inget fel på smaken, men för den som är kitslig med utseendet på maten kan det vara bra information.
Grönsaker, säger Lou ofta. Glöm för all del inte grönsaker till maten.
-- Pilla gärna ner grönsaker lite här och där som i texmextårtan. Majs och hackad paprika är inte dumt.
Vi tar svängen förbi brödhyllan med det enorma utbudet. Vi letar nyttigare alternativ till rågtubsbrödet, som ska användas till de varma mackorna med tonfiskröra och hittar surdegsbröd som passar utmärkt. Det grova osötade rågbrödet tar allt mer plats i brödhyllorna. Men jag tycker att det blir hårt väl fort.
-- Rosta det, tipsar Lou. Rågkusarna kan du ta i brödrosten. Och rallarhalvor blir nyttig pizzabotten.
Utbudet av livsmedel över huvud taget är enormt, det enas vi om och kanske är det därför vi har så svårt att veta vad vi ska välja? Lou har inte de problemen. Matlagning är roligt och hon har ett kanonjobb. Innan hon kom till Maxiköket arbetade hon i personalmatsalen på Icas centrallager. När det skulle läggas ned fick hon det här erbjudandet. Hon nappade och har inte ångrat sig alls. Säkert inte heller hennes arbetskamrater som får provsmaka först av alla på hennes nya rätter.
Denna macka gjorde dundersuccé hemma vid köksbordet. Lou använder rågtubsbröd (finns olika märken) men det visade sig att riktigt, grovt rågbröd, typ rågkusar, också går utmärkt. Pastasåsen består av tomat och chilisås (om man vill göra såsen själv).
4 portioner
12 stycken rågtubsbröd (eller rågkusar)
2 burkar tonfisk i vatten
1 burk Pasta Magic, tomat och chili (Knorr 200 gram)
1/1 tsk salt
150-200 g riven ost
oregano att strö över
Häll av vattnet från tonfisken. Blanda tonfisk, pastasåsen och salt. Fördela röran på 12 bröd. Strö över ost och oregano. Gratinera i 200 grader, 10-12 minuter.
Tonfisken kan bytas ut mot 200 g strimlad skinka. Glöm inte servera grönsaker till mackan!
4 portioner
8 små tortillabröd
500 g nöt- eller blandfärs
200 g Philadelphiaost, (gärna lightversionen)
1 liten purjolök
1 burk Tacosås
1 påse tacokryddmix + 1/2 dl vatten
1-2 tomater
1/2 vitkålshuvud
1 burk pustasallad
2 msk olja
1 tsk italiensk salladskrydda
Strimla purjolöken och fräs den med färsen, krydda med tacokrydda. Tillsätt vatten och sås, låt puttra ett par minuter. Rör ned mjuk-osten. Varva tortillabröd och färsröra till en tårta. Strö över riven ost och garnera med tomatskivor. Gratinera i 225 grader cirka 15 minuter tills tårtan fått fin färg. Servera med vitkålssalladen.
4 portioner
10 potatisar
2 gula lökar
200 g gräslöksost, t ex creme bonjour light
1 trepack makrillfilé i tomatsås
2,5 dl matlagningsgrädde
1 1/2 tsk citronpeppar
1/2 tsk salt
Klyv potatisen och skär i tunna skivor. Hacka löken och fräs i gryta några minuter. Tillsätt gräslöksost och makrillfilén. Blanda så osten smälter. Krydda med salt och 1/2 tsk citronpeppar, smörj en ugnsform, lägg hälften av potatisen i botten. Bred över ost och makrillröran.
Lägg resterande potatis ovanpå. Strö 1 tsk citronpeppar på potatisen och häll sedan matlagningsgrädde över. Gratinera i ugn, 225 grader i 40-50 minuter. Servera med tomatklyftor.
4 portioner
4 laxfiléer, frysta, 500-600 gram
2 burkar sparris (227 g per burk)
hackad persilja att strö över
Sås:
2 msk margarin
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
2 msk riven pepparrot
2 msk chilisås
1/2 tsk salt
11/2 krm vitpeppar
Tina fisken. Häll av spadet från sparrisen. Fördela sparris i botten på en ugnsform. Lägg laxskivorna ovanpå. Smält margarinet till såsen, rör ner vetemjöl och späd med mjölk. Tillsätt pepparrot, chilisås och kryddor. Koka i cirka tre minuter. Häll såsen över fisken och gratinera i 225 grader i cirka 20 minuter. Strö sedan över hackad persilja. Serveringsförslag: Pressad potatis och gröna ärtor.
4 portioner
600 g fläskfilé
300 g färska champinjoner
1 stor gul lök
2 msk margarin
2 msk vetemjöl
2,5 dl mellangrädde
1-1,5 msk fransk senap
1 tsk timjan
3/4 tsk salt
1 krm vitpeppar
Skiva svampen, hacka löken och fräs det i en gryta. Rör ner vetemjöl och späd med grädden. (Finns förstås magrare varianter än mellangrädde). Tillsätt senap och kryddor och låt allt puttra några minuter.
Skiva fläskfilén och stek den, salta och peppra. Servera köttet med timjangräddsåsen och kanske klyftpotatis och en härlig grönsallad.
(med citrongräs och curry)
4 portioner
40 g äggnudlar
2 st kycklingfiléer
1 burk (225 g) bambuskott
1 dm purjolök
1 morot
1 strå citrongräs (färskt)
2 hönsbuljongtärningar
8 dl vatten
2 dl crème fraiche
1 tsk curry
1tsk salt
1 krm vitpeppar
Strimla purjolöken och skär kycklingen i små bitar. Riv moroten grovt. Strimla ner bambuskotten. Fräs allt med curry, salt och peppar. Lägg allt i en gryta och häll på vatten. Lägg i buljongtärningarna. Skala av de två yttersta bladen på citrongräset. Dela gräset i två delar, krossa dem lätt med baksidan av en kniv. Lägg sedan ner gräset i grytan. Koka cirka 5 minuter. Bryt ner nudlarna i mindre bitar och lägg det i soppan. Låt koka ytterligare 4 minuter. Rör ner crème fraiche och servera.
(10-12 skivor)
1 formfranska i skivor
100 g fetaost
2 dl crème fraiche franska örter
3 tsk franska örter
Riv fetaosten och blanda alla ingredienser. Bred på brödskivorna. Gratinera i 10 minuter i 225 grader.
4 portioner
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
100 g margarin
1/2 dl socker
1 äggula
Fyllning:
2 äpplen
2 päron
Topping:
4 msk lemoncurd (marmelad)
2 dl lätt crème fraiche
Blanda ingredienserna till pajdegen, tryck ut den i smord pajform. Skär den skalade frukten i bitar, fördela dem i pajformen. Blanda lemoncurd och crème fraiche och bred ut detta över frukten. Grädda i 200 grader, cirka 20-25 minuter. Servera med vaniljsås eller vanilj-glass.