Samtidigt som vår jord håller på att rämna slår julhandeln nya rekord. Vi förväntas handla julklappar för 62 miljarder kronor. Bara i Sverige. Det motsvarar 6 700 kronor per svensk. Är det vettigt?
Bara julhandeln är en stor bov i klimatkatastrofen. Alla dessa gigantiska julklappar som fraktas från andra sidan världen, packas in i metervis med papper och sedan fraktas ännu längre för att hamna hos någon som redan har allt och antagligen ändå inte behöver mer. Kanske är det dags att börja dra i nödbromsen?
Ett lysande alternativ är då att ge bort något ätbart. Och allra helst något hemgjort. En personlig gåva som tyder på omtanke, kärlek och äkta vara. Må det så vara ett dussin hemkokta kolor, en burk senap eller en flaska hemkryddad likör. Du bryr dig. Du har lagt ner tid och möda på att visa att du inte nöjer dig med en hysterisk shoppingrunda på varuhuset.
Ätbara klappar har ju dessutom den inbyggda fiffigheten att de tar slut. Inte en massa onödiga prylar som står och skräpar tills de slutligen hamnar på soptippen. Som bonus får du bra mycket roligare framför spisen än i oändliga ryggsvettsframkallande kassaköer. Åtminstone om man är lagd åt det köksliga hållet.
Här intill tipsar vi om några tänkbara välsmakande alternativ att lägga under granen, men det är så klart bara början. Du kan egentligen ge bort precis vad som helst som kan förgylla en kulinarisk högtidsstund, men utgå gärna från mottagarens personlighet och preferenser.
Är mottagaren saltoman - satsa på hemgjort örtsalt. Chokoholic - tryfflar eller chokladbollar sitter aldrig fel. Anglofil - hemgjord marmelad och fint te. Chilifantast - het vinäger. Italienfrälst - hemgjorda cantucciniskorpor och vin santo. Och så vidare.
Det är bara att fortsätta bolla med tanken. Och skulle du nu inte hinna svänga ihop något själv - ge bort en middag på krogen. Garanterad succé.
30-40 stycken, 20 minuter
Totalt oemotståndliga och lite fräsigare än vanliga chokladbollar. Bör helst göras så nära julafton som möjligt.
1 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
1 dl kakao
7 dl havregryn
75 g rumstempererat smör
1 1/2 dl jordnötssmör, crunchy (med bitar)
1- 1 1/2 dl starkt kallt kaffe
2 msk kahlua eller annan likör
2 dl kokos
Blanda alla ingredienser i en bunke. Blanda noga och späd med mer kaffe om konsistensen blir för torr. Rulla små bollar och som sedan rullas på ett fat med kokos.
Lägg in bollarna i genomskinlig cellofan eller fina påsar, knyt om med rosetter och förvara i kylen tills det blir julklappsdags.
Cirka 20 minuter
En härlig äppelsmak i kombination med bra klös. Perfekt klapp för senapsfrälsta.
1 dl engelskt senapspulver
2 msk vetemjöl
1/2-1 dl kokande vatten
1 krm salt
cirka 2 tsk honung
1 1/2 msk äppelcidervinäger
1 msk calvados
1/2-1 1/2 dl vispad grädde
Blanda senapspulver med mjölet. Koka upp vatten och häll i, vispa tills blandningen blir slät. Ta lite mer vatten om det blir för torrt. Låt stå och dra i tio minuter.
Smaksätt med salt, honung, äppelcidervinäger och calvados.
Vispa grädden och häll i så mycket att du tycker senapen blir lagom stark. Justera smakerna med honung och calvados.
Häll upp i en fin burk och förvara i kylen tills det blir julklappsdags.
1 flaska, 10 minuter + 10 dagar
Het vinäger som piggar upp alltifrån pommes frites till salladsdressingen. Bra julklapp för den som uppskattar het mat.
1 flaska äppelcidervinäger
2-4 chilifrukter, t ex jalapeño
1/2 tsk salt
1 vitlöksklyfta, skalad
5-10 hela svartpepparkorn
Häll upp vinägern i en kastrull och koka upp. Ta bort från plattan.
Picka chilifrukterna med en nål och skölj dem noga. Lägg tillbaka i vinägerflaskan eller i en annan fin flaska tillsammans med salt, vitlöksklyfta och pepparkorn.
Ställ ljust i cirka tio dagar.
Vill du att vinägern ska vara riktigt snygg när du ger bort den silar du den först och petar i ny färsk chili i flaskan innan du häller tillbaka vinägern.
Cirka 40 stycken, 1 timme
Visst kan man köpa färdiga, men det är betydligt mer känsla i hembakade italienska små skorpor. En perfekt julklapp tillsammans med en flaska vin santo.
200 g flagad eller hackad mandel och/eller hackad mörk choklad
3 ägg
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
6 1/2-7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
rivet skal av 1 citron
Rosta mandeln i en torr stekpanna så att den får lite färg (eller hacka chokladen). Häll äggulor, socker och vaniljsocker i en skål och blanda väl.
Vispa vitorna och saltet till hårt skum i en absolut ren och torr bunke. Vänd försiktigt ner skummet i omgångar i äggblandningen. Blanda vetemjöl och bakpulver. Tillsätt rivet citronskal och mandel och/eller choklad i mjölblandningen. Arbeta ihop alltsammans till en smidig deg. Dela den på mitten och rulla ut till två tjocka längder och platta till dem lite. Placera på en smord plåt, grädda i 175 grader i 35 minuter.
Tag ut plåten och skär längderna i bitar, cirka 1 1/2 cm breda, på diagonalen. Låt svalna och lägg i en tättslutande fin burk eller påse. Ge bort tillsammans med en flaska vin santo som skorporna traditionellt ska doppas i.