Ge oliven en chans

Oliver förtjänar ett bättre öde än att hamna som dekoration på en smörgåstårta. De duger till så mycket mer än pynt. Här är några recept.

Tapenade - ljuvlig på rostat bröd.

Tapenade - ljuvlig på rostat bröd.

Foto:

Mat & dryck2003-01-11 12:05
Tapenade

Cirka 2 dl

Ljuvlig olivstinn röra att servera på rostat bröd, på pizza, till fisk eller råa grönsaker. Smaken varierar beroende på vilka oliver du tar. Prova gärna med sardellfyllda gröna för en annorlunda twist.

175 g svarta eller gröna oliver utan kärnor

2 msk kapris

4 sardellfiléer, sköljda och hackade

2 pressade vitlöksklyftor

1 1/2 dl olivolja

Hacka oliverna och lägg dem i mixer med kapris, sardeller och vitlök och kör till en slät massa. Tillsätt olivolja lite i taget tills det blir en slät, bredbar smet.

Bred till exempel på rostade baguetter och servera med tomat. Kan försvaras i kylskåp upp till fem dagar.

Pasta à la Puttanesca

4 personer

"Horans spaghetti" är den pastarätt hon lagade för att förföra sina kunder. Med många och goda oliver kanske du också lyckas.

2 burkar hela skalade tomater

6 sardellfiléer

7 msk olivolja extra vergine

3 vitlöksklyftor

2 msk kapris

2 tsk grovt hackad färsk oregano eller 1/2 tsk torkad

1/2 dl svarta oliver

salt och peppar

500 g spaghetti eller penne

Hetta upp 6 msk olja i en stekpanna på svag värme, tillsätt hackade sardeller och låt dem smälta under omrörning. Häll i finhackad vitlök och fräs hastigt - den får inte ta färg. Häll på grovhackade tomater med spad, en liten nypa salt och höj värmen. Låt koka upp och sänk sedan till medelvärme. Låt puttra tills oljan skilts från tomaterna, cirka 20-40 minuter. Tag bort från plattan.

Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull, tillsätt 1 msk salt och häll i all pasta på en gång. När spaghettin är halvkokt sätt tomatsåsen på plattan igen och häll ner grovhackade urkärnade oliver, kapris och oregano.

Häll av vattnet från pastan när den är kokt al dente (med tuggmotstånd) och blanda med såsen och resten av olivoljan på svag värme. Smaka av med lite salt och servera genast.

Tomatsallad med oliver

4 personer

Världens enklaste och världens godaste. Funkar även på pizza, som fyllning i pitabröd eller till pasta.

Kräver goda tomater.

2 askar cocktailtomater eller 500 g små vanliga

1/2 burk kalamataoliver

1 kruka basilika

2 vitlöksklyftor

1 nypa socker

4 msk olivolja

gourmetsalt och nymalen svartpeppar

Tryck lätt med handloven på tomaterna (stora delas dessutom på hälften med en kniv) så att de går sönder och häll ner i en skål. Gör likadant med oliverna och ta bort kärnorna. Blanda tomater och oliver tillsammans med finhackad vitlök, olivolja, socker, salt, peppar och rivna basilikablad.

Låt stå en stund så att smakerna blandas. Smaka av och servera som tillbehör till kött, fisk eller på rostat bröd. Perfekt att blanda med pasta och smulad feta om det blir något över. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!