Giftiga soppar

Är gallsoppen giftig, liksom djävulssoppen? Experten reder ut.

Foto:

Mat & dryck2010-09-27 14:56

Har att gallsoppen (kanske menar jag bittersoppen?) betecknas som giftig i en del äldre svampböcker, men endast som oätlig i de nyare. Vad är riktigt?

Och slutligen; finns det giftiga soppar på det svenska fastlandet? Har läst att djävulssoppen endast växer på Gotland?
/ Mats

Hej Mats!

 Gallsoppen är förmodligen inte giftig, men den är alldeles för bitter för att användas till mat.

 När det gäller bitter smak uppfattar vi den dock olika starkt. Det kan därför vara en god idé att smaka på en liten bit av gallsoppen när man är helt säker på att den är rätt artbestämd, så att man vet att man uppfattar den bittra smaken. Skulle man själv inte känna gallsoppens bittra smak finns det kanske annars risk att man lagar till gallsoppen och bjuder intet ont anande gäster på något de knappast kan äta.

Bittersopp eller skönsopp, Boletus calopus, är en helt annan svamp, som vi faktiskt haft uppe bland svampfrågorna förra året. Den är inte heller ätlig. En fin bild som mycket troligt föreställer bittersoppen finns bland läsarnas bilder med bildtexten ”Sopp med röd fot, Foto: Maria Lindstrand”.

 Och så slutligen din fråga om djävulssoppen. Vad jag känner till så har den under många år bara hittats på Öland och Gotland. Men det finns gamla uppgifter om fynd på fastlandet i kalkrika trakter. Den kände mykologen Einar Ingelström, som jag citerat tidigare i höst, skriver i sin ”Svampflora” från 1940 att han plockat djävulssoppen vid Tåkern och att den hittats bl.a. i Uppsalatrakten, på Värmdö och på Kinnekulle.

 Därför finns det väl en risk, fast väldigt liten, att hitta den även idag i kalkrika trakter i bl.a. Östergötland. Men man brukar ju avråda från att plocka och äta soppar som är röda på foten och röda eller rosa (gallsoppen) på rören. Då slipper man också djävulssoppen.


Hälsningar
Magnus Källberg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!