Egentligen behöver det inte vara så himla märkvärdigt. De flesta nöjer sig med en sillstjärt, en kopp gräddfil, ett par strån gräslök och några pyttepotatisar för att det ska kvala in som midsommarfest.
Svenskar trampar nämligen inte gärna på traditionerna när det dukas upp på midsommarafton. Det är förmodligen den sämsta restaurangkvällen på hela året. Folk vill äta sin sill på hemmaplan eller hos släkt och vänner - knappast på krogen.
Därför ska man vara lite aktsam när det gäller nyskapande matlagning just på midsommar. Gästerna förväntar sig helt enkelt sill, nypotatis och jordgubbar.
Det bästa är en blandning - gamla traditioner förenas med nya. Sillfantasterna får sitt, vänner av modern matlagning blir nöjda och barnen precis lagom mätta för att orka spralla runt stången.
Vi bjöd in grannar, vänner och familj till en spontan midsommarfest, där det traditionellt skandinaviska fick dela bord med mer internationella influenser. Krångliga rätter var bannlysta, lagom kreativ midsommarmat stod på menyn.
Stången svajade visserligen en aning, slagsmål om kransarna utbröt bland de minsta, men aptiten var det sannerligen inget fel på. Alla åt, drack och blev smått lyriska över den stiliga jordgubbstårtan.
Konceptet var mer än lyckat. Det är bara att sätta igång att härma. Stången fixar ni dock antagligen bättre på egen hand...
6 portioner, 15 minuter
Svensk tradition möter dansk. Fiffa till sillen som om vi vore i Danmark.
1 ägg
3 burkar hela matjessillfiléer
1 liten rödlök
1 späd purjolök
1 knippa gräslök
3-4 msk kapris
50 g smör
Koka ägget hårdkokt. Låt svalna, skala och hacka.
Låt sillen rinna av och lägg upp på ett vackert fat. Om du vill kan du skära den i diagonala bitar först, men ändå lägga upp dem så att det ser ut som hela filéer.
Skala och skiva rödlöken tunt. Skiva purjon och strimla gräslöken. Strö all lök över sillen tillsammans med hackat ägg och kapris. Bryn smöret och ringla över alltsammans.
Servera med danskt rågbröd, stark ost och snaps.
6-8 portioner, 6 timmar
Här är laxen i princip rå, som en smakrik sashimi. Fantastiskt gott. Men laxen måste vara pinfärsk och av högsta kvalité. Be fiskhandlaren skära bort skinn och slaksidor.
1 kg färsk skinnfri laxfilé, slaksidan bortskuren
2 msk olivolja
4 msk dijonsenap
cirka 5 cm färsk ingefära
1 knippe salladslök
1/2 dl japansk soja
3 msk söt soja (ketjap manis, finns i asiatiska hyllan)
2 msk sesamfrön
Putsa bort alla mörka partier på laxen och rester av skinnet. Skär bort slaksidan ("långsidorna") om inte fiskhandlaren redan har gjort det.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna. Halstra laxen i cirka tio sekunder på varje sida. Det ska vara riktigt hett och gå riktigt fort! Lägg upp den på ett smörpapper. Bred på dijonsenap på båda sidorna. Skala och finhacka ingefäran, strimla det gröna på salladslöken och strö på båda sidorna så att det täcker (hacka mer om det inte räcker). Packa in i plastfolie och lägg i kylen i 5-6 timmar.
Blanda sojasorterna. Rosta sesamfrön i torr stekpanna tills de börjar dofta och få lite färg. Häll fröna i såsen.
Skär upp laxen i en halv centimeter tjocka skivor. Servera med sojasåsen och potatisen här intill.
6-8 portioner, 20 minuter
En lite mer traditionell "bonnarätt" med nordiska smaker, som ändå passar finfint till den moderna laxen. Den gör sig utmärkt på egen hand också.
1,2 kg färskpotatis
150 g rökt sidfläsk
dill
200 g sockerärter
smör
olivolja
flingsalt
nymalen svartpeppar
Skrubba potatisen noga. Skär bort svålen på fläsket och tärna resten fint. Knaperstek på medelvärme i stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper och ställ sedan åt sidan.
Koka potatisen i saltat vatten med lite dillkvistar. När det återstår någon minut häller du i sockerärterna. Häll av allt kokvatten. Tillsätt en rejäl klick smör och lite olivolja. Skaka kastrullen, lägg upp i en skål och strö över lite flingsalt och nymalen svartpeppar. Servera genast.
4-6 portioner, 20 minuter
Det är lätt att glömma barnen. En snabb, snygg och lättlagad variant som barnen tycker är kul att fixa själva.
500 g små delikatessköttbullar (egna eller köpta)
1-2 msk sesamfrön
olivolja
1 ask röda cocktailtomater
1 ask gula cocktailtomater
2 askar minimozzarella, à 150 g
1 kruka färsk basilika
grillspett av trä
Täck botten av stekpanna med sesamfrön. Värm köttbullarna och ringla över lite olivolja. Skaka så att alla köttbullarna blir täckta av frön. Låt svalna något.
Låt barnen hjälpa till att trä sina egna spett. Varva tomater i olika färger med minimozzarella, basilikablad och köttbullar. Kan göras i förväg.
6-8 portioner, 30 minuter
En snabb och fräsch tårta med frisk crème fraiche i stället för grädde.
1 paket färdiga tårtbottnar
2 liter jordgubbar
eventuellt amarettolikör
1 burk lemon curd
2 citroner
4 dl crème fraiche
1 msk vaniljsocker
1 msk strösocker
färsk mynta
Lägg upp den nedersta tårtbotten på ett tårtfat. Snoppa och skiva jordgubbar och täck botten. Är det en barnfri tårta kan du slå på lite amaretto, annars pressar du bara över citronsaft (gäller även med amaretto). Lägg på nästa tårtbotten och bred på ett lager lemon curd. Täck med skivade jordgubbar och kanske en skvätt amaretto plus citronsaft. Lägg på den sista tårtbotten och bre på lemon curd.
Vispa crème fraichen, vaniljsocker och strösocker med elvisp tills det blir samma konsistens som vispad grädde. Bred ut på tårtan så att den täcks helt. Dekorera med hela jordgubbar, strimlade myntablad och en vacker midsommarblomma. Ställ svalt tills det är dags att äta.
Servera med ett glas amaretto eller jordgubbssaft.
En fräsch och frisk snaps som du gör över natten.
1 flaska Renat, 75 cl
1 citron (gärna ekologisk)
1 rejäl myntakvist eller citronverbena
Häll upp spriten i en karaff. Tvätta citronen och skala tunt med potatisskalare. Lägg ner i karaffen. Skölj myntakvisten eller citronverbenan och lägg i.
Sätt på kork och låt stå över natten. Servera gärna lite sval till sill.