Har du bjudit hem gäster i påsk? Börjar du redan gruva dig för vad du ska laga och hur du ska hinna? Måla ägg, späcka lammstek, baka tårta och lägga in sill i långa banor.
Sluta med sådant trams. Strunta i dina egna krav, måsten och förväntningar. Påsken bör tillbringas med ena benet i soffan och det andra ute i naturen. Inte hysteriskt fnattande i köket för att tillfredsställa alla andra hagalna typer.
Går att förbereda
Därför har jag totat ihop en meny som du kan förbereda innan. En äggrätt vill man förstås ha, men det där med att färga in med lökskal och göra vackra intrikata mönster med nyplockade löv och handtvinnade silkessnören kanske trots allt är överkurs för en utarbetad människostackare. Varför inte bara koka äggen i förväg, gröpa ur dem och fylla med goda grejer? Riktigt snyggt blir det dessutom.
Täck hela laxen
Lax hör påsken till och har även den finfina egenskapen att den sköter sig själv i ugnen. Täcker man dessutom hela härligheten med maffig hemgjord örtpesto blir det rena smakexplosionen. Förbered peston när du har en stund över, knaperstek lite fläsk, sätt på en kastrull potatis och påskmiddagen är i hamn. Rena trolleritricket.
Snabba muffins
"Men desserten, då?" pustar du uppgivet. "När ska jag hinna baka marängbottnarna till den där överdådiga påsktårtan som alla förväntar sig?" Glöm tårtan. Det tar en kvart att svänga ihop en plåt muffins. Gör dem läckert saffransgula så hittar påskharen rätt. En klatt lingongrädde till det och du framstår som en kvalificerad konditor med klass.
Låt någon annan duka ut och paxa bästa soffhörnan. Du har ju trots allt stått för maten. Dagen efter blir det kanhända en härlig laxsallad på resterna. Om det nu mot all förmodan skulle råka bli något över!
RECEPT
Provençalska ägghalvor
6 portioner, 15 minuter
Enkelt och aptitligt sätt att servera påskens ägg.
6 kokta ägg
1-2 kokta potatisar
1/2 dl majonnäs
3 sardellfiléer, finhackade
5-10 svarta oliver, finhackade
2 msk hackad bladpersilja
1 vitlöksklyfta, riven
svartpeppar
flingsalt
Skala och dela äggen i halvor, gröp försiktigt ut gulorna och mosa dem. Mosa potatisen med gaffel och blanda med majonnäs, sardeller, oliver, bladpersilja och vitlök. Smaksätt med peppar.
Fyll ägghalvorna med blandningen. Toppa med extra persilja och flingsalt.
Örtbakad laxsida med smörslungad potatis, sidfläsk och sockerärter
6 portioner, 45 minuter
Lättlagad festfisk som sköter sig själv i ugnen. Den goda potatisen passar även till kött.
Fisken:
2 krukor färsk basilika
1 dl plockad bladpersilja
5 kvistar mejram eller salvia
1/2 dl pinjenötter
1 dl färskriven pecorino
1 tvättad citron
1-2 vitlöksklyftor, skalade o skurna i bitar
cirka 1 dl olivolja
salt
nymalen svart- eller vitpeppar
1,2 kg färsk laxsida
8-10 körsbärstomater på kvist
Potatisen:
150 g rökt sidfläsk
1 kg delikatesspotatis eller färskpotatis
1 liten knippa dill
150 g sockerärter
2 msk smör
1 tvättad citron
flingsalt
nymalen svartpeppar
Ev tillbehör:
3 dl yoghurt av grekisk typ
1-2 msk riven pepparrot
salt
Börja med örtpeston till laxen: Mixa hastigt basilika, persilja, mejram, pinjenötter (spara några till dekor), ost, rivet citronskal och vitlök. Tillsätt olivoljan i en stråle tills det blir en krämig och lagom tjock röra. Blanda väl och smaka av med salt och peppar.
Lägg laxen på bakplåtspapper i en långpanna. Bred peston över laxen och lägg kvisttomaterna vid sidan.
Skär bort svålen på fläsket och strimla resten. Knaperstek på medelvärme i stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper och ställ sedan åt sidan. Hit kan du förbereda.
Värm ugnen till 125 grader.
Ugnsbaka laxen tills den får en innertemperatur på 58 grader (tiden beror på hur tjock laxen är). Låt vila en stund innan serveringen. Dekorera med de sista pinjenötterna.
Koka under tiden potatisen i lättsaltat vatten med några dillstjälkar. Häll i sockerärterna när det återstår någon minut.
Häll av kokvattnet. Tillsätt smör, rivet citronskal och hackad dill. Skaka kastrullen. Tillsätt fläsket och blanda försiktigt. Lägg upp potatisen i en skål, strö över lite flingsalt och peppar.
Servera fisken med den smörslungade potatisen och eventuellt yoghurt smaksatt med pepparrot.
Tips! Potatisen kan förkokas och värmas med fisken i ugnen.
Saffranmuffins med valnötter och lingongrädde
9 stycken, ca 40 min
Påskgul enkel avslutning. Valnötter och saffran är en grym kombo.
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 1/2 dl mjölk
1 brev saffran à 1/2 gram
125 g smör
2 dl socker
2 ägg
1/2 dl lemon curd
2 tsk citronsaft
1 1/2 dl grovhackade valnötter
Dekor:
extra valnötter
kokosflingor
påskgodis eller färska bär
Lingongrädde:
3 dl vispgrädde
1 dl rårörda lingon
Blanda mjöl, bakpulver och salt. Koka upp mjölk och saffran. Låt svalna.
Vispa smör och socker vitt och pösigt, gärna med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Tillsätt lemon curd, citronsaft och saffransmjölk. Sikta ner mjölblandningen och tillsätt valnötterna. Blanda försiktigt till en slät smet.
Ställ dubbla muffinsformar eller silikonformar i en muffinsplåt. Fördela smeten i formarna. Strö över kokosflingor och valnötter. Grädda i 200 grader i 20-25 minuter. Ta ut och låt svalna på galler.
Vispa grädden och blanda med lingon utan att det blir helt slätt.
Dekorera muffinsen med påskgodis eller bär. Servera med lingongrädde.