Precis när vi på redaktionen bestämt att laga olika rätter till en glöggbuffé landade boken "En god jul" på skrivbordet. Syskonen Malin och Kalle Landqvist heter de som står för text och spännande recept och Lena Koller för underbara matbilder. Vi "lånade" genast fyra av recepten - citronrostad mandel, filodegsknyten med getost, crostini med mozarella och granatäpple samt saffranskokostoppar, till buffén.
"Gör nu inte för mycket åt gången", varnar författarna, som tagit avstamp i farmor Nancys kök med hennes traditionsenliga julmat. I boken finns också klassiska Jansson, köttbullar och skinka men dessutom många nya rätter som kan bli kommande favoriter på julbord (och andra bord också förstås).
Redaktionen kompletterade med ytterligare några recept, och plötsligt hade vi en buffé med så mycket gott att huvudattraktionen - glöggen - nästan hamnade i skymundan. Men smaskigt var det!
En ganska stark paj, med kraftig kryddning som balanserar ostmaken fint. Kan lyxas till extra med en näve svarta oliver.
Pajdeg:
3-3,5 dl vetemjöl
100 g mjukt margarin
1 msk iskallt vatten
Fyllning:
300 g ädelost
3-4 stänger blekselleri
1 dl grovt hackade valnötter
2 dl riven ost
3-4 ägg
2 dl vispgrädde + 1 dl mjölk
1 tsk riven muskot
1 tsk italiensk salladskrydda
1 tsk rosmarin
salt
svartpeppar
Hacka samman mjöl och margarin till en grynig massa, tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut den i en pajform ca 23 cm i diameter. Ställ i kylen för att vila 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Rör under tiden ihop äggstanningen: ägg, grädde, mjölk plus kryddor.
Skiva ädelosten och fördela den i pajformen.
Skölj och skiva bleksellerin fint och grovhacka valnötterna. Strö selleri, nötter och riven ost över ädelosten. Häll över äggstanningen och grädda i nedre delen av ugnen ca 25-30 min.
Till 12 till 18 knyten
250 g kesella
6 marinerade soltorkade tomater
1/2 dl grovhackad färsk basilika
salt och peppar
6 skivor parmaskinka
Låt kesellan rinna av i kaffefilter 2-3 timmar. Hacka tomaterna och blanda med kesellan. Smaksätt. Dela varje skinkskiva i 2-3 bitar. Lägg en klick på varje skinkskiva och vik ihop.
200 g sötmandel
1 1/2 msk strösocker
saft av 1/2 citron
finrivet skal av 1/2 citron
2 tsk flingsalt eller 1 tsk vanligt salt
Skålla och skala mandeln. Rosta den i torr, het stekpanna tills den fått fin färg. Tillsätt strösocker och citronsaft. Skaka stekpannan hela tiden så att allt blandas ordentligt och sockret har smält. Tillsätt citronskal och salt. Låt svalna en och en så att de blir torra och knapriga.
Mjuk pepparkaka (går bra att köpa färdig)
75 g grönmögelost
1 dl crème fraiche
Skär pepparkakan i skivor, ganska tunna sådana. Mosa osten och blanda med crème fraiche. Bred eller spritsa blandningen på pepparkaksskivorna.
Extra pill: Skär en carambolefrukt i skivor, dela varje skiva i små bitar och ställ på högkant på pepparkaksskivorna. Det blir som små adventsljus...
Till 24 knyten:
200 g chèvreost
4 färska fikon
1 förpackning filodeg med 6 ark à 50x24 cm
2 msk matolja till pensling
4 msk flytande honung
1 uppvispat ägg till pensling
Sätt ugnen på 225 grader. Smula osten och skär varje fikon i sex klyftor. Dra i sär varje ark filodeg och pensla dem med olja. Lägg ihop dem tre och tre på varandra. Skär eller sporra ut 12 kvadrater ur varje ark. Fördela den smulade osten mitt på kvadraterna och toppa med en fikonklyfta. Droppa över honung och vrid ihop degen runt klyftans topp. Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen i 8 till 10 minuter.
Till 16 crostini
ca 1/2 baguette
olivolja
1/2 granatäpple
250 g mozarella
1/2 dl strimlad färsk basilika
flingsalt
grovmalen svartpeppar
Grilla tunna skivor av baguette penslade med i olja i ugnen eller köp färdiga. Del granatäpplet och pilla ut de röda kärnorna. Lägg bröden på ett fat och fördela osten på. Strö över granatäppelkärnorna och basilikan. Salta, peppra och ringla över olivolja.
till 30-50 bitar:
150 g sötmandel
75 g hasselnötter
75 g valnötter
3/4 tsk kanel
1 dl vetemjöl
1 1/2 dl honung (175 g)
2 1/4 dl strösocker
150 g 70-procentig mörk choklad
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda sötmandel, hasselnötter, valnötter, kanel och vetemjöl i en skål. Smält sockret i en kastrull. Blanda i honungen och ta av kastrullen från värmen. Tillsätt chokladen och låt den smälta. Rör ned nötblandningen. Häll ut smeten i ett centimeterhögt lager i en bakplåtspappersklädd form. Grädda mitt i ugnen i ca 30 min. Låt kakan svalna och skär den i bitar.
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1 äggula
100 g margarin
2-3 msk vatten
Fyllning:
Soltorkade tomater i burk, 200 g
Fetaost 150 -200 g
1 liten bit purjolök
Äggstanning:
2 dl Cuisine Bonjour, schalottenlök och gräslök
2 ägg
1 tsk timjan + 1 krm svartpeppar
1 sats pajdeg räcker till 12 minipajer i aluminiumformar eller till en stor paj. Fetaosten kan vara ganska salt, ta mindre mängd för mindre sälta. Även soltorkade tomater i burk kan vara salta. Ett tips är att ta torkade tomater och låta dem bli mjuka i en skvätt olivolja. Eller blanda "egna " uppmjukade tomater med soltorkade i burk.
Blanda ingredienserna till pajdegen, den kan gärna stå svalt en stund. Tryck ute degen i små formar. Skär fetaost, soltorkade tomater och purjolök i små bitar. Fördela i pajformerna. Vispa ihop äggstanningen och fördela i formarna. Gratinera i 200 grader, 20-25 minuter. En klick kall crème fraiche kan vara gott till.
till 50-60 stycken
50 g smör
1 kuvert saffran (0,5 g)
2 ägg
1 dl strösocker
ca 5 dl kokosflingor
mörk choklad
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull med saffranet. Rör försiktigt ihop ägg och socker i en bunke. Rör i kokos och det smälta smöret. Låt svälla ca 10 minuter. Lägg små toppar (det går lätt med tesked) på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 6-8 minuter eller tills de precis har fått färg. Lossa kakorna innan de kallnat. Doppa dem i smält choklad när de svalnat. Kakorna är glutenfria.
1 tekopp vatten
2 hg socker
3 st plommon
1 bit hel kanel
1 pomeransskal
2 hela kardemumma
1 nejlika
12 sötmandlar
12 russin
1 flaska brännvin
Koka upp vatten och kryddor under lock i 15 minuter. Låt det kallna. Hälls edan i en flaska brännvin. Glöggen ska sedan stå knappt en vecka. Häll på flaska och sila bort allt utom russin och mandel.
Fyll en stor glasburk med russin och häll över valfri sprit, i det här fallen rom. Punsch är också jättegott. Sätt på lock, skaka och vänd med jämna mellanrum. Så kommer det svåra momentet: Låt stå till nästa jul - då är russinen som allra bäst!