Glöggbuffén 2006

Bästa julfesten är glöggbuffén. Har du ont om tid (vem har inte det?) så ordna knytkalas. Här är några perfekta rätter att fixa i förväg och bara värma upp.

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2008-11-24 11:10
Alternativa pepparkakor

Portioner: ca 65 st

2 dl sötmandel

200 g rumsvarmt smör eller margarin

1 msk ljus sirap

2 dl socker

1 ägg

6 dl vetemjöl

2 tsk bikarbonat

2 tsk malen kanel

1 tsk malen ingefära

1 tsk malen kryddnejlika

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°C. Skålla och skala mandeln.

2. Rör matfett, sirap och socker pösigt. Tillsätt ägget.

3. Blanda samman vetemjölet med bikarbonat och samtliga kryddor. Vänd ner i äggsmeten.

4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 8 lika stora delar. Rulla ut till längder och dela varje i ca 8 lika stora bitar.

5. Rulla dem till bollar och lägg på bakpappersklädda plåtar. Tryck fast en hel eller halvmandel i varje kaka. Lägg dem glest på plåten, de flyter ut rejält!

6. Grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter.

Varma fikon

Färska fikon är extra goda att äta till glöggen om de är lite lätt ljumma. Om du inte hittar muscovadosocker går det fint med farinsocker.

10 färska fikon

muscovadosocer

Gör så här

1. Skär bort skaften på fikonen, halvera dem och lägg på plåt med snittytan uppåt.

2. Strö ca 1/2 tsk muscovadosocker på varje halva.

3. Baka i 250°C med grillen påslagen ca 5 minuter. Låt svalna lite -- de blir jätteheta!

Nötiga ostbollar

18 små bollar

100 g fetaost

1 dl ädelost

1 dl finriven parmesanost

Gör så här

1. Mosa ihop ostarna till en jämn smet. Rulla ut till en längd, skär i 18 bitar.

2. Rulla försiktigt ihop till bollar och rulla dem i någon av följande smaksättningar:

paprikapulver eller chiliflakes

hackade färska örter

hackade valnötter

Prova gärna också att rulla i svarta eller vita sesamfrön, rosépeppar och rivet citronskal.

Saffransskorpor

200 g skållad skalad sötmandel

200 g smör eller margarin

1 1/2 dl råsocker

1 dl socker

4 ägg

1 kuvert saffran (1/2 g)

1 sockerbit

1-2 msk hett vatten

7 dl vetemjöl

4 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

Gör så här

1. Rosta mandeln i ett par minuter i ugnen eller i en torr stekpanna. Låt kallna.

2. Rör matfett och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget, rör om mellan varje ägg.

3. Stöt saffran och sockerbiten i en mortel. Lös i lite hett vatten och vänd ner i äggbland-ningen.

4. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd ner i äggblandningen till en lös deg. Rör ner de hela rostade mandlarna. Blanda väl.

5. Sätt ugnen på 200°C. Dela degen i 4 lika stora delar. Rulla ut varje del till en längd. Lägg längderna på bakpappersklädda plåtar, platta till dem lite med handflatan.

6. Grädda i ugnens mitt i ca 10 minuter. Sänk till 175°C och grädda vidare i 15 minuter.

7. Ta ut och skär i snedställda bitar. Lägg på plåtar igen med snittytan uppåt och torka i ca 40 minuter i 100°C.

Janssons frestelse i miniformar

1 kg potatis

1 stor gul lök

1 burk ansjovis + spad (ca 125 g)

1 msk smör

3 dl vispgrädde (spara lite till servering)

ev salt och peppar

Gör så här

1. Skala och strimla potatis och lök. Hacka ansjovisen grovt.

2. Blanda alla ingredienser (inklusive ansjovisspad) i en kastrull. Koka försiktigt på låg värme tills potatisen är nästan mjuk. Rör försiktigt emellanåt så att potatisen inte bränner fast. Smaka av med salt och peppar.

3. Häll upp blandningen i ugnssäkra portionsformar och låt svalna. Ställ kallt över natten.

4. Vid servering, sätt ugnen på 225° C. Täck ytan med lite grädde och gratinera i ugnen tills ytan blir gyllene.

Grönkålspaj med ost och valnötter

Deg:

3-3 1/2 dl vetemjöl

75 g smör eller margarin

1 msk iskallt vatten

Fyllning:

250 g färsk grönkål eller ett paket hackad frusen

250 g ädelost

1 dl grovhackade valnötter

2 dl riven cheddarost

3 ägg

2 dl vispgrädde

1 dl mjölk

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 krm italiensk salladskrydda

1 krm riven muskot

Gör så här

1. Skär smöret i bitar och hacka ihop med mjölet. Tillsätt kallt vatten och arbeta ihop en deg. Tryck ut den i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt vila kallt i 30 minuter.

2. Sätt ugnen på 200°C.

3. Grovhacka den färska grönkålen och koka i lättsaltat vatten i några minuter. Om du väljer frusen grönkål är det bara att tina den och krama ur så mycket som möjligt av vattnet. Sprid ut i pajformen.

4. Smula över ädelost, hackade valnötter och riven cheddarost.

5. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk. Krydda och häll äggstanningen över ost och grönt i pajskalet.

6. Grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter.

Baconinlindad dadel

Kärna ur torkade eller färska dadlar.

Stoppa in en sötmandel och vira bacon runt dadeln. Lägg dem på ett ugnsäkert fat och ställ i ugnen, 225 grader, ca 10 minuter tills baconet är knaprigt. Det gör inget om de nästan blir lite brända - det blir bara godare!

Pepparkakor med lax & ostkräm

100 g kallrökt lax

1 selleristjälk

1 dl crème fraiche

100 g färskost

20 pepparkakor

Gör så här

1. Strimla laxen fint. Skär sellerin i tunna skivor.

Rör samman crème fraiche och färskost till en jämn smet. Vänd ner lax och blekselleri.

2. Lägg en klick på varje pepparkaka och täck med en annan.

Parmesanpinnar

3 dl ljummet vatten

1/2 paket jäst à 50g

1 tsk salt

2 msk socker

7-8 dl vetemjöl

1 1/2 msk mjukt smör

100 g finriven parmesanost

1 ägg

gourmetsalt

valfria frön, t ex sesam- eller vallmofrön

Gör så här

1. Blanda ljummet vatten och 1/2 paket jäst i en bunke.

2. Arbeta in saltet, sockret och vetemjölet.

3. Rör ner mjukt smör och finriven parmesanost från påse till en smidig deg.

4. Låt vila en timme under plastfilm.

5. Ta upp degen på bakbord och skär ca 40 bitar. Rulla till smala längder, 20 cm långa och lägg på bakpappersklädd plåt.

6. Pensla med uppvispat ägg och strö över gourmetsaltet och valfria frön, t ex sesam- och vallmofrön.

7. Låt jäsa i ca 30 minuter. Grädda i 6-8 minuter, 250°C, och servera ljumna.

Filoknyten med chèvre och kummin

100 g chévre (getost)

2 tsk flytande honung

18 små ark vårrulledeg eller 1-2 ark filodeg

1 ägg

kumminfrön

olja

Gör så här

1. Mosa chèvren grovt med en gaffel. Blanda i honung.

2. Lägg en klick av blandningen i mitten på vårulleark, ca 10x10 cm.

3. Rulla och vik ihop till paketet. Vispa ägget. Klistra igen kanterna på paketet med lite av äggsmeten.

4. Pensla ovansidan av paketen lätt med resterande ägg. Strö över lite kumminfrön.

5. Värm en stekpanna med ca 1/2 dl olja. Stek paketen i ca 1 minut på bägge sidor eller tills de fått en gyllene frasig yta. Låt rinna av på hushållspapper. Salta lätt.

Filodeg som blir över kan sparas i frysen.

Västerbottensnurror

1. Hyvla lagrad västerbottenost över en färdigkavlad, kyld smördegsplatta.

2. Rulla ihop och skär skivor av rullen.

3. Lägg ut rundlarna på en plåt och sätt in i ugnen i 200 grader.

4. Grädda i cirka 15 minuter, eller tills de får fin färg.

Apelsinsallad med rostade pinjenötter

4 port

1 ask ruccolasallad

2 apelsiner

1 liten rödlök

1 näve rostade pinjenötter

Så här gör du:

1. Skölj salladen och sprid ut den på ett fat.

2. Skala apelsinerna väl så att de är helt skinnfria. Skiva dem och lägg skivorna ovanpå på salladen.

3. Gör samma sak med löken.

4. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Låt dem svalna och strö dem över salladen.

Skinkramar med tomat

20 st:

10 skivor lufttorkad skinka

20 blad färsk basilika

fyllning:

5 soltorkade, marinerade tomater

200 g philadelphia light

1 krm salt

1 krm svartpeppar

Gör så här:

1. Strimla tomaterna, blanda dem osten och smaka av med salt och peppar.

2. Halvera skinkhalvorna och lägg ut dem med ett basilikablad på varje halva.

3. Fördela fyllningen och rulla ihop.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!