Röd makrillsallad
Egentligen ska det vara böckling, men vem orkar rensa?
Cirka 25-30 munsbitar
200 g rökt makrill
2 dl hackade inlagda rödbetor
1 syrligt äpple
1/2 knippe salladslök, eller det gröna från en purjo.
1 dl gräddfil
några msk rödbetsspad
1/2 dl citronmajonnäs
salt & peppar.
1) Hacka alla ingredienser i jämnstora bitar, det ska vara ganska smått. Lägg hacket i en bunke.
2) Blanda ihop gräddfil, citronmajonnäs och lite rödbetsspad. Slå detta över hacket. Blanda väl.
3) Smaka av med salt och peppar och tillsätt eventuellt lite mer rödbetsspad om det blir för torrt. Låt gärna salladen stå ett par timmar i kylen så smakerna får en chans att mogna.
4) Servera på små rundlar av pumpernickel.
Laxsnurror
Försvinnande goda - smälter i munnen!
14-16 snurror
400 gram kallrökt lax
2 askar cantadou vitlök och örter
1 msk rosépeppar + plus extra till serveringen
2 tsk torkad dill
2 krm svartpeppar
1) Börja med att skiva laxen i tunna skivor och bygg en rektangel på en bit plastfilm. Använd dig gärna av en sushimatta så går arbetet lättare.
2) Rör osten mjuk med kryddorna och bred ut över laxen.
3) Rulla, med hjälp av plastfilmen, ihop plattan till en liten korv och sno ihop ändarna.
4) Frys korven lätt, eller förvara den i frysen tills det är dags att skiva upp den - då tar du ut korven och låter den tina en stund. Skär snygga skivor med en vass kniv som du spolar i hett vatten vid behov. Låt sedan skivorna tina helt innan du serverar ...
5) Strö över lite extra rosépeppar vid serveringen.
Ostpastejer
Ost och glögg är aldrig fel - här en lite matigare variant.
8-10 pastejer
Pastejdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk iskallt vatten
1 tsk malen koriander
1 tsk timjan
Fyllning:
2 ägg
2,5 dl ost med mycket smak,
exempelvis Västerbotten eller präst
10 soltorkade tomater, klippta i strimlor
1,5 dl gräddfil
svartpeppar
1) Börja med att smula kallt smör i mjölet som du blandat med mald koriander och timjan.
2) Tillsätt tre msk riktigt kallt vatten och knåda snabbt ihop en deg. Låt vila i kylskåp cirka en halvtimme.
3) Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen och smaka av med peppar. Extra salt brukar inte behövas eftersom både ost och tomater ger sälta.
4) Klä små pastej- eller mazarinformar, som du först penslat med olivolja, med degen. Det brukar räcka till 8 till 10 formar beroende på storlek.
5) Fyll formarna till 3/4 och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i cirka 35-40 minuter.
6) Lossa pastejerna från kanterna med en vass kniv och låt svalna på galler.
Kommentar: Dessa kan du göra i god tid och stoppa in i frysen. När det är dags att glögga ljummar du dem lätt ugnen.
Juliga spett
Saffransdoftande OCH snygga - kan det bli bättre?
Cirka 10-12 spett
3 rejäla kycklingfiléer
saft och rivet skal från 2 lime
1 msk honung
1 g saffran
1 tsk malen paprika
olivolja smaksatt med citron
flingsalt
1) Blanda limesaft, honung, paprika och saffran som fått dra i en msk hett vatten en liten stund.
2) Skär kycklingköttet i bitar, cirka 2X2 centimeter.
3) Blanda ned kycklingen i marinaden och låt stå några timmar i kylen.
4) Hetta sedan upp en stekpanna med ett par msk olivolja med citronsmak. Ta upp kycklingen ur marinaden, som du sparar, och stek på medelvärme.
5) När kycklingen börjar bli klar slår du på marinaden och låter all vätska koka in. Först nu saltar du efter tycke och smak.
6) Låt kycklingen svalna och trä sedan upp tre till fyra bitar på fina träspett. Det brukar räcka till en 10-12 spett.
7) Förvara de färdiga spetten svalt till strax innan de ska serveras. Då penslar du dem med lite citronolja och ljummar dem i ugnen.
8) Till spetten är det gott med ett litet rippel - blanda helt enkelt citronmajonnäs med lite vatten till lagomt rinnig konsistens. Vid serveringen strör du limeskal över hela härligheten.
Adventspizzor
Har du inte testat pizza till glöggen så är det dags nu!
cirka 10-12 pizzor
en sats av din bästa pizzadeg
4-5 rödlökar
3 msk balsamvinäger
3 msk råsocker
1/5 dl glögg
cirka 2 msk smör
salt & nymalen svartpeppar
god ost, exempelvis taleggio eller en mogen brie
färska fikon, delade i fyra klyftor vardera.
1) Börja med att strimla löken och smält ned den på svag värme i lite smör.
2) Tillsätt balsamvinäger, glögg och råsocker. Låt löken puttra till sig på svag värme - den ska bli djupt röd och lite glansig. Smaka av med salt och peppar.
3) Baka ut degen till små rundlar, cirka 10 cm i diameter.
4) Lägg på lökröran och två fikonklyftor på varje pizza.
5) Toppa med ost och grädda i 225 grader på förvärmd plåt, cirka 15 minuter. Passa så att inte osten blir allt för välgrillad.
Kommentar: Det blir inte alltid som man tänkt sig - färska fikon kunde man se sig om i månen efter ... Hmmm, men pizzorna blev, nästan, lika goda med bara lökmarmelad och ost.
Adventssallad
Gott till både pizzor och pastejer.
sex små sallader
rosésallad
3-4 mandariner
+ saft från 1 mandarin
2 dl hasselnötter
3 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
1 msk god senap
1 msk honung
örtsalt & svartpeppar
1) Skala och hacka mandarinerna. Försök få bort så mycket som möjligt av det vita som annars kan ge en liten beska i salladen.
2) Rosta hasselnötterna lätt i torr stekpanna och grovhacka dem.
3) Blanda ihop pressad mandarinsaft, balsamvinäger, olivolja, senap och honung. Smaka av med lite örtsalt och svartpeppar.
4) Strimla salladen och slå på dressingen och mandarinhacket. Blanda väl.
5) Lägg upp i snygga glas och toppa med de rostade nötterna.
Grissini
Läckert krispiga funkar till det mesta i bufféväg.
Cirka 25-30 pinnar
25 g jäst
50 g smör
1,5 dl ljummet vatten
1 tsk salt (ev mindre om du vill
strö flingsalt över pinnarna)
2 tsk strösocker
1 äggvita
cirka 5 dl vetemjöl
torkade örter
sesamfrö
flingsalt
1) Smula jästen i en bunke.
2) Smält smöret, häll i vatten och ljumma spadet.
3) Slå spadet över jästen och blanda väl.
4) Tillsätt socker, salt, äggvitan, torkade örter och nästan allt mjöl. Arbeta ihop degen ordentligt.
5) Låt jäsa minst en timme.
6) Knåda degen på ett mjölat bakbord. Dela i mindre bitar och rulla till riktigt tunna stänger som du vrider lätt. Helst ska de bara vara lite tjockare än en blyertspenna.
7) Lägg över pinnarna på en plåt klädd med bakplåtspapper.
8) Jäs i cirka 15 minuter.
9) Pensla med vatten och strö över torkade örter efter tycke och smak, sesamfrön och eventuellt flingsalt.
10) Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i cirka 20-25 minuter.
Eventuellt kommer du att behöva eftertorka brödpinnarna. Det brukar jag göra på 50 grader och med luckan på glänt. Förvara torrt i en tättslutande burk.
Kommentar: Att baka egna brödpinnar, kan man hoppa över men om du har tid och lust så blir det både godare och snyggare än att köpa färdiga.
Fattigmanskaviar
Passar utmärkt till både glögg och grissini.
En liten bytta
En liten burk urkärnade svarta oliver
5 hackade sardeller
eller 1/2 dl kapris
1 klyfta vitlök
1/2 tsk torkad timjanen
god olivolja, gärna med citronsmak
svartpeppar
1) Blanda samman alla ingredienser och kör till lite hackig konsistens i matberedaren.
2) Slå på olivolja och mixa vidare, men undvik att få en helt slät kräm.
3) Smaka av med svartpeppar.
Kommentar: Tapenade är kanske inte det första man tänker på i glöggtider, men röran blir en bra kontrast till allt det söta. Välj antingen sardeller eller kapris som smaksättare - både och blir för salt.
Hoppande jävlar
Vissa tycker att detta är höjden av dålig smak ...
14 godingar
14 dadlar, helst färska
västerbottensost eller annan smakrik ost
bacon
tandpetare
1) Kärna ur dadlarna och pilla in en liten oststav i varje dadel.
2) Svep in hela härligheten i bacon, en halv skiva per dadel brukar räcka.
3) Lås med tandpetare och stek frasigt, antingen i stekpanna eller, om du gör många, i ugnen.
Kommentar: Ja, ja ni har säker sett dem förr, men håll med om att de är oemotståndliga?!
Monikas fikonmarmelad
Mumsig marmelad - kanon till en god ost, funkar året runt.
Två burkar
500 g torkade fikon
vatten
knappt 5 dl strösocker
(300 g socker per 500 g fruktmassa)
1 citron, skal och saft
100 g skållad mandel
1) Blötlägg fikonen över natten. Koka dem sedan mjuka i blötläggningsvattnet i cirka 10 minuter. Rör om då och då så att det inte bränner fast.
2) Kör frukten i mixer till en ganska, men inte helt, slät massa.
3) Mät fruktmassan och lägg den i en gryta tillsammans med socker och citron.
4) Låt det hela sakta koka upp. Fortsätt sedan att småkoka långsamt i cirka 10 minuter. Rör hela tiden så att marmeladen inte bränner fast.
5) Grovhacka mandeln och blanda ned den när ett par minuter återstår av koktiden. Häll upp marmeladen på väl rengjorda heta burkar.
Kommentar: Jultid är inte så kul för nötallergiker, vill du visa hänsyn blir marmeladen lika god utan mandeln.
Monikas honungsnötter
Perfekt liten present i advent - snygga och goda.
2-3 dl blandade nötter, hassel, valnötter, mandel
gärna någon dl torkade bär,
exempelvis havtorn, goji, blåbär eller körsbär
cirka 5 dl flytande honung.
1) Rosta nötterna i en torr panna på inte alltför hög värme.
2) Blanda med de torkade bären.
3) Lägg nötblandningen i en väl rengjord burk.
4) Värm honungen i en kastrull och häll den över nötterna i burken och förslut.
Kommentar: Marmeladen och nötterna blir decembers mest uppskattade middagspresent, båda recepten ovan kommer från Monikas jul (Piratförlaget).
Saffransskorpor
Ingen riktig jul utan saffransskorpor,
Cirka 35-40 skorpor
100 g smör
1 kuvert saffran
2 ägg
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl mandel, hela oskållade
1 dl russin
5 dl mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1) Hacka mandeln grovt.
2) Smält smöret och blanda ned saffran. Låt blandningen svalna lite.
3) Vispa ägg och socker.
4) Slå sedan saffranssmöret i äggblandningen och rör ned russin och hackad mandel.
5) Blanda mjölet med bakpulver och tillsätt mjölblandningen.
6) Arbeta ihop en smidig deg, den blir lite kladdig till att börja med men försök att inte tillsätta mer mjöl. När du bearbeta den en stund blir den nämligen blank och väldigt smidig.
7) Dela degen och forma till tre smala längder.
8) Lägg på plåt klädd med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i 200 grader, cirka 10 minuter.
9) Låt skorporna svalna lite innan du skär längderna i sneda snittar.
1) Sänk ugnsvärmen till cirka 150-175 grader och rosta skorporna lätt i tio minuter. Vänd dem efter halva tiden.
Förvara skorporna torrt i en burk med tättslutande lock.
Kommentar: Gena inte i kurvorna och testa att göra färre korvar - för att gräddningstiden ska stämma och skorporna ska hinna bli genomgräddade innan de bränns, ska man göra tre långa korvar ...