Goda tillbehör

Perfekta buffétillbehör till det grillade.

Foto:

Mat & dryck2008-11-20 21:14

Tänk bara en stor gryta med rykande het, dillkokt färskpotatis eller en jordgubbsfylld skål.

Skulle det bli mycket potatis över efter festen är det jättegott att klyfta den kalla potatisen och hälla över en god pestosås.

Godast blir såsen om du gör den själv annars är de färdigköpta helt okej. Toppa salladen med lite hyvlad parmesanost och några basilikablad.

En annan potatissallad blir det med lök, rädisor och haricots verts.

Ljummen potatissallad

4 portioner

1 kg färsk potatis

1 liten röd lök

1 knippe rädisor

100 g haricots verts

Dressing

1 msk äppelcider vinäger

1 msk fransk senap

2 tsk italiensk salladskrydda

2 msk rapsolja

2 msk vatten

1 tsk salt

nymald svart peppar

Borsta och koka potatisen. Skala och skär löken i tunna skivor. Skölj och dela rädisorna i kvartar. Koka haricots verts någon minut, skölj i kallt vatten. Vispa ihop dressingen.

Skär potatisen i bitar. Häll dressingen över den varma potatisen. När salladen har svalnat vänds det övriga ner.

Tapaspotatis

4 portioner

½ kg små, färskpotatisar som tvättas noga

1 l vatten

1 l grovt salt (jo, du läste rätt!)

Medan potatisen tvättas/skrapas kokas det starkt saltade vattnet upp. Lägg i potatisen och koka under lock tills de är mjuka. Häll bort vattnet och ånga potatisen torr.

Ytan på tapaspotatis blir vitaktig. Serveras som tapas eller drinktilltugg.

Enkel sallad på färsk vitkål

Ljusgrön, färsk vitkål är knispig och späd som isbergssallad men både smakrikare och hållbarare. Ett fantastiskt alternativ sommartid.

½ färskt vitkålshuvud

2 st färska morötter

1 näve ruccola

½ msk olivolja

2 nypor flingsalt

Strimla kålen. Tvätta morötterna och skär tunna slantar. Skölj ruccolasalladen. Blanda grönsakerna i en skål. Vid serveringen ringlas olivoljan över och lite flingsalt strös på.

Yoghurt med feta

Till det grillade passar kalla yoghurtsåser alltid bra. Enkelt, snabbt och lätt att variera.

6 pers

1 ask Medelhavsyoghurt

100 g fetaost

nymald svart peppar

1 - 2 pressade vitlöksklyftor

Mosa fetaosten grovt med en gaffel. Blanda med det övriga. Smaka av och lägg upp i en fin skål.

Morotstzatziki

4 pers

1 grovt riven morot

2 dl Matlagningsyoghurt

1 pressad vitlöksklyfta

salt och nymalt svartpeppar

finhackad persilja till garnering

Blanda allt och smaka av.

Focaccia

Baka brödet en regnig dag. Frys in i stora bitar. Ljumma det i ugnen efter tining, skär upp i portionsbitar när det ska serveras. Behövs inget smör eller annat pålägg.

Detta Foccacciabröd behöver inte knådas efter första jäsning utan bara tryckas ut på bakplåten. Enkel och ganska kladdfritt

24 -30 bitar

50 g jäst

5 dl ljummet vatten

1½ tsk salt

2 msk flytande margarin

250 g Kesella mager

5 dl durumvetemjöl

8-9 dl vetemjöl

150 g marinerade, soltorkade tomater

150 g fetaost

1 tsk rosmarin

1-2 tsk gourmetsalt

Sätt ugnen på 225 grader. Rör ut jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt salt, margarin, Kesella, durumvete och vetemjöl. Arbeta degen tills den känns smidig. Den ska vara ganska lös. Låt jäsa i bunke 30 minuter.

Skär tomat och ost i bitar. Tryck ut degen med mjölad hand direkt i en väl smord långpanna. Pensla degen med olja från de marinerade tomaterna. Strö över tomat, fetaost, rosmarin och salt.

Tryck ner det i degen med fingertopparna. Låt degen jäsa 15 minuter. Grädda mitt i ugnen 20 minuter. Låt brödet svalna på galler. Vid serveringen skärs brödet i fyrkanter

Jordgubbspaj

Till denna paj är det bara pajskalet som får färg i ugnen. Jordgubbarna läggs i det gräddade skalet och glaseras med jordgubbskrämen.

3 dl vetemjöl

1 msk socker

1 msk vaniljsocker

125 g smör eller margarin

2 l rensade jordgubbar

2 dl vatten

1½ dl socker

3 msk potatismjöl

Gör gärna den spröda pajdegen i en matberedare. Lägg de torra varorna i matberedarens skål. Klicka i margarinet och arbeta snabbt ihop degen. Låt vila minst 30 minuter i kylskåpet.

Platta med mjölade fingrar ut degen i en pajform (gärna med löstagbar botten) Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 15 minuter.

Mosa 2 dl av jordgubbarna och koka upp med vattnet i 2 minuter. Sila och tryck ut all saft från jordgubbarna. Blanda socker och potatismjöl. Rör ner det i jordgubbsaften Koka upp och rör tills såsen blir tjock. Kyl.

Lägg pajskalet på ett serveringsfat. Fyll med jordgubbar och ringla över jordgubbskrämen. Servera med vispad grädde.

Om man absolut vill skära pajen i snygga, exakt likadana bitar, är det kanske bästa att skiva jordgubbarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!