Min lergryta dök upp när vi byggde om i köket för några år sedan och sen dess har den faktiskt fått sällskap med en till eftersom jag ville ha en särskild gryta till fisk.
Lergrytan är gjorda av porös lera och måste vattnas igenom ordentligt innan den används. Lägg den i blöt i diskhon, i kallt vatten, över natten om den inte använts på länge. När man använder grytan ofta räcker det med en halvtimmes blötläggning.
Det finns många skäl att låta lergrytan komma till heders igen. Hela måltiden kan lagas i samma gryta och det behövs mycket liten tillsats av fett.
Alla ingredienser läggs i grytan samtidigt och den kalla - genomvattnade - grytan ställs in i kall ugn. Sedan är det bara att ställa in termostaten på rätt gradtal och ställa äggklockan som talar om när rätten är klar. Serveringen sker förstås direkt ur grytan.
När lergrytan ska rengöras räcker det med vatten och en diskborste. Den porösa leran tar lätt åt sig smak så därför bör man inte använda diskmedel. Av samma skäl kan det vara klokt att ha en särskild gryta för fisk. Däremot har jag aldrig märkt att bröd bakat i "köttgrytan" har tagit smak.
Jag har aldrig misslyckats med matlagning i lergryta och recepten du får här har jag använt många gånger. Om du köper en ny gryta är det bara att följa inkörningsbeskrivningen och sedan sätta igång. Tro mig - det blir jättegott!
RECEPT
400 gram torskfilé (tinad om den är fryst)
1 tsk salt
1 kryddmått vitpeppar
2 msk smör
1 tsk paprikapulver
1 msk persilja
saften av en halv citron
1,5 dl vitt vin
1 dl riven ost
6-8 potatisar
Blötlägg lergrytan!
Blanda finhackad persilja med smör och paprikapulver. Lägg några klickar i botten på grytan. Skala och skiva potatisen . Lägg den i grytan. Gnid fiskfiléerna med salt och peppar och lägg dem på potatisen. Droppa över citronsaften, lägg på resten av smörblandningen och häll på vinet. Lägg på locket och ställ grytan i kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader och äggklockan på 45 minuter. Tag ut grytan, ta av locket och strö på osten. Ställ in grytan utan lock i cirka 15 minuter.
1,5 dl ris
1 hackad gul lök
1 burk fiskbullar i buljong
1 burk musslor i vatten
en dl hackad persilja
3 msk tomatpuré
ev. ett kuvert saffran
salt, peppar
en näve räkor som garnering
Lägg lergrytan i blöt!
Häll spadet ur fiskbulls- och musselburkarna och mät det. Öka på med vatten så att det blir 3 dl. Lägg ris, lökhack, persilja samt fiskbullar och musslor i grytan. Blanda tomatpuré och eventuellt saffran i spadet. Salta och peppra och häll spadet i grytan. Sätt grytan i kall ugn, ställ in termostaten på 200 grader. Klart efter en timme. Garnerna med hela eller skalade räkor.
1 färsk broiler eller cirka ett kilo färska kycklingdelar
1 burk krossade tomater
2 dl vitt vin
en hackad lök
2 klyftor vitlök
Salt, peppar, chilipeppar
Blötlägg lergrytan!
Dela broilern i fyra delar eller använd färdigstyckad broiler. Gnid kycklingen med kryddor och lägg delarna i grytan. Lägg i alla övriga ingredienser och pressa över vitlöken. Rör om en aning i spadet. Sätt lock på grytan och ställ in den i kall ugn. Sätt termostaten på 225 grader och låt stå en och en halv timme. Servera med kokt ris och sallad.
Går utmärkt att tillreda i lergryta. Gnid in kycklingen med de kryddor du vill ha - salt, peppar och kanske någon örtkrydda eller chilipeppar. Lägg kycklingen i den genomfuktade grytan. Sätt på locket och ställ termostaten på 250 grader. Efter en och en halv timme är kycklingen klar.
500 gram falukorv
1 purjolök
1 burk krossade tomater
1 äpple
senap
1 mozzarellakula (ost)
Lägg lergrytan i blöt!
Skiva purjolöken, skär äpplet i klyftor och lägg allt i botten på grytan. Häll på tomatkrosset. Drag skinnet av korven och gör några snittar tvärs över. Bred senap i snittarna och stoppa in lite mozzarella i varje snitt. Lägg korven i grytan och smula över den ost som eventuellt blivit över. Sätt grytan i kall ugn. Sätt ugnen på 225 grader och låt stå 1 timme och en kvart. Potatismos är gott till.
500 gram nötfärs
en liten hackad gul lök
1 tsk soja
2 kryddmått basilika eller dragon
svartpeppar, salt
1 burk champinjonsoppa
någon dl hackad persilja
Lägg lergrytan i blöt!
Blanda alla ingredienserna och lägg färsen i lergrytan. Lägg på locket och ställ in grytan i ugnen. Ställ termostaten på 225 grader . En timme och en kvart är lagom tid. Sververa med potatis som gott och väl hinner bli klar under tiden.
½ paket jäst
5 dl ljummet vatten
½ dl rapsolja
1 tsk salt
1 dl solroskärnor
cirka 13 dl mjöl (till exempel lantbrödsmjöl eller rågsikt)
Blötlägg lergrytan!
Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med vattnet. Tillsätt olja, salt och kärnor. Arbeta i nästan allt mjöl och knåda degen så att den blir smidig. Om du använder maskin bör du vara försiktig med mjölet - det kan räcka med 10-11 dl. Låt degen jäsa i en timme. Knåda den igen med händerna och tillsätt mjöl om det behövs. Torka lergrytan - även locket - lite grann med hushållspapper och olja in båda ordentligt. Forma degen till en limpa och lägg den i grytan. Täck med locket och ställ in i kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader och grädda i en timme. Stjälp upp brödet och låt det svalna inlindat i bakduk.