Gott matbröd ur egen ugn

Hösten innebär inte bara regn och rusk utan även tid för bakning och rejäl matlagning. Eget matbröd kan alla baka, men det tar lite tid.

Bjud italienskt. Nygräddad ciabatta med salami, färskost och örter. Godare smörgås går knappast att hitta. Bild: DAN STRANDQVIST

Bjud italienskt. Nygräddad ciabatta med salami, färskost och örter. Godare smörgås går knappast att hitta. Bild: DAN STRANDQVIST

Foto:

Mat & dryck2003-10-11 08:34

Att baka eget bröd för att sänka sina matkostnader kan vara nog så viktigt för många. Men då gäller det att hitta snabba, lättbakade bröd som nästan sköter sig själva. Här förlorar vi oss i stället i bröd som är lite extra, antingen vi njuter dem separat eller dukar fram dem till fest. Italiensk ciabatta eller focaccia är två exempel på bröd som snabbt vandrat från att ha varit nästan helt okända till storsäljare i svenska brödbutiker. Båda är vansinnigt goda och perfekta att bjuda som tillbehör till höstens värmande grytor.

Ciabatta

Ciabatta får sin speciella smak och skorpa av kombinationen olivolja och långsam jäsning. Jäsningen, som är uppdelad i två omgångar på en respektive två timmar, är det som tar tid. Själva arbetet är enkelt, i synnerhet som man måste ha tillgång till matberedare.

För att brödet ska få rätt konsistens måste degen vara lös, för att inte säga mycket lös och dessutom väl arbetad.

10 portionsbröd:

1/2 paket jäst (25 g)

5 dl fingervarmt vatten

1 msk olivolja

1,3 liter vetemjöl special

1 msk salt

1 tsk strösocker

extra olja till långpannan

Smula och lös jästen i fingervarmt vatten direkt i matberedarens skål. Arbeta in övriga ingredienser men spara en deciliter mjöl till utbakningen.

Arbeta ihop degen långsamt i ett par minuter. Därefter ökas hastigheten och maskinen får gå i 10 minuter. Degen är lös, men det ska den vara.

Smörj en långpanna med olivolja. Häll ut degen i pannan och bred ut den med lätt mjölade händer. Pudra över lite mjöl och täck med bakduk. Jäs degen 1 timme.

Slå ut den jästa degen på mjölat bakbord. Klappa ut och dela degen i 10 avlånga bitar. Snygga till bitarna och lägg dem med stort mellanrum på två plåtar täckta med bakplåtspapper. Täck med bakduk och jäs bröden i 2 timmar till.

Värm ugnen till 175 grader. Grädda bröden i nedre halvan av ugnen i 25 minuter.

Focaccia

Italiensk focaccia påminner lite om tjock pizza utan fyllning, åtminstone rent utseendemässigt. Degen smaksätts i det här fallet med riven mozzarellaost och timjan.

Focaccia kan bjudas som det är utan varken smör eller pålägg. Oljan och osten finns ju redan på plats. Vill man göra det extra festligt bjuds tunna skivor parmaskinka till och med ens har vi en italiensk förrätt av bästa slag.

1 bröd:

1 paket jäst (50 g)

5 dl ljummet vatten (37 grader)

1 1/2 tsk salt

2 msk olivolja

125 g riven mozarellaost

1 msk timjan

12 1/2 dl vetemjöl

olivolja

2 dl svarta oliver

1 tsk gourmetsalt (kan uteslutas)

Smula jästen i bunke och lös upp den i ljummet vatten. Tillsätt salt, olivolja, riven mozzarella och timjan. Arbeta in mjölet i omgångar, spara 1/2 dl till utbakningen. Täck och låt jäsa en dryg halvtimme.

Arbeta genom degen på arbetsbänken eller i maskin. Platta ut degen i smord långpanna. Täck och låt degen jäsa ytterligare en halvtimme.

Tryck i ett par deciliter svarta oliver och pensla degen med olivolja. Strö eventuellt på lite gourmetsalt. Grädda brödet i 30 minuter i 200 graders ugn. Låt svalna på galler. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!