Gott till grillmaten

Massor av såser som passar till det mesta du kan lägga på grillen.

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2008-11-24 16:32
Jordgubbssalsa

4 portioner

1/2 liter hackade jordgubbar

1/2 fint tärnad gurka

1/2 dl hackad gräslök

2 msk olivolja

1 msk dragonvinäger

1 tsk krossad rosépeppar

1/2 tsk krossad grönpeppar

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

Blanda allt och ställ kallt i en timme.

Vårfräsch kycklingglaze

Klassisk glaze med rosmarin och vitlök som med hjälp av honungen blir karamelliserad vidd grillning. Honungen ger också köttet en fin gyllenbrun färg.

1/2 dl olja

1 vitlöksklyfta

2 msk honung

saft av en halv citron

några kvistar rosmarin

lite hackad chili (cirka en matsked)

Hacka vitlök och rosmarin grovt. Blanda samman allt i en skål och pensla på kycklingen vid grillning.

Ananaschutney

Kombinationen vinäger och ananas ger en sötsur chutney som passar väldigt bra med grillat fläskkött.

1 ananas (cirka 1kg)

1 purjolök

1 msk rapsolja

2 msk honung

2 msk äppelcidervinäger

1 röd chili

saft av en apelsin

2 dl vatten

1 msk riven ingefära

1/2 tsk salt

Skala och dela ananasen. Ta bort den träiga kärnan i mitten och tärna fruktköttet fint. Finhacka purjolöken. Värm oljan i en gryta och lägg i det hackade. Fräs en kort stund och tillsätt sedan honung, vinäger, apelsinsaft och vatten. Koka upp och låt sjuda i cirka 30 minuter. Smaka av med ingefära och salt. Låt chutneyn kallna.

Guacamole med soltorkade tomater

God till all stark mat men funkar även som snacks-dip.

2 dl creme fraiche

2 vitlöksklyftor, skalade

1 avokado

saft från en halv lime

cayennepeppar

soltorkade tomater efter smak

Kärna ur och gröp ur avokadon. Lägg i skål med vitlök, limesaft och creme fraiche. Mixa med mixerstav till slät konsistens. Smaka av med cayennepeppar och hackade soltorkade tomater.

Feta-tzatziki

Lokalproducerad getfeta passar bäst till denna lyxigare variant av tzatziki, men chèvre fungerar bra det också! Passar till allt grillat.

125 gram getfeta eller annan getost

2 dl matlagningsyoghurt

1 vitlöksklyfta

1/4 gurka

Mixa osten med yoghurt och vitlök till en slät kräm. Ta bort gurkans kärnhus, riv grovt och krama ur vattnet. Blanda ner i youghurtblandningen.

Saffranssås

Den gyllengula saffranssåsen gör sig bäst till grillad fisk, exempelvis lax- spett.

2 dl crème fraiche

1/2 paket saffran

1 tsk honung

1 msk citronsaft

1 tsk rivet citronskal

3 msk hackad gräslök

Blanda ihop allt och krydda med salt och peppar.

Passion- och melonsalsa

7 personer

En fruktsallad med sting. Den söta fruktsalsan med melon når nya höjder med hackad chili.

1 honungsmelon

1 nätmelon

1 papaya

1 mango

4 passionsfrukter

2 serrano chilifrukter

1 ½ msk färskpressad apelsinjuice

1 msk honung

färsk mynta

Skala melonerna, papayan och mangon. Kärna och och skär fruktköttet i små kuber. Dela passionsfrukterna och skrapa ur kärnorna. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Blanda allt med apelsinjuice, honung och mynta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!