4 portioner
1/2 liter hackade jordgubbar
1/2 fint tärnad gurka
1/2 dl hackad gräslök
2 msk olivolja
1 msk dragonvinäger
1 tsk krossad rosépeppar
1/2 tsk krossad grönpeppar
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Blanda allt och ställ kallt i en timme.
Klassisk glaze med rosmarin och vitlök som med hjälp av honungen blir karamelliserad vidd grillning. Honungen ger också köttet en fin gyllenbrun färg.
1/2 dl olja
1 vitlöksklyfta
2 msk honung
saft av en halv citron
några kvistar rosmarin
lite hackad chili (cirka en matsked)
Hacka vitlök och rosmarin grovt. Blanda samman allt i en skål och pensla på kycklingen vid grillning.
Kombinationen vinäger och ananas ger en sötsur chutney som passar väldigt bra med grillat fläskkött.
1 ananas (cirka 1kg)
1 purjolök
1 msk rapsolja
2 msk honung
2 msk äppelcidervinäger
1 röd chili
saft av en apelsin
2 dl vatten
1 msk riven ingefära
1/2 tsk salt
Skala och dela ananasen. Ta bort den träiga kärnan i mitten och tärna fruktköttet fint. Finhacka purjolöken. Värm oljan i en gryta och lägg i det hackade. Fräs en kort stund och tillsätt sedan honung, vinäger, apelsinsaft och vatten. Koka upp och låt sjuda i cirka 30 minuter. Smaka av med ingefära och salt. Låt chutneyn kallna.
God till all stark mat men funkar även som snacks-dip.
2 dl creme fraiche
2 vitlöksklyftor, skalade
1 avokado
saft från en halv lime
cayennepeppar
soltorkade tomater efter smak
Kärna ur och gröp ur avokadon. Lägg i skål med vitlök, limesaft och creme fraiche. Mixa med mixerstav till slät konsistens. Smaka av med cayennepeppar och hackade soltorkade tomater.
Lokalproducerad getfeta passar bäst till denna lyxigare variant av tzatziki, men chèvre fungerar bra det också! Passar till allt grillat.
125 gram getfeta eller annan getost
2 dl matlagningsyoghurt
1 vitlöksklyfta
1/4 gurka
Mixa osten med yoghurt och vitlök till en slät kräm. Ta bort gurkans kärnhus, riv grovt och krama ur vattnet. Blanda ner i youghurtblandningen.
Den gyllengula saffranssåsen gör sig bäst till grillad fisk, exempelvis lax- spett.
2 dl crème fraiche
1/2 paket saffran
1 tsk honung
1 msk citronsaft
1 tsk rivet citronskal
3 msk hackad gräslök
Blanda ihop allt och krydda med salt och peppar.
7 personer
En fruktsallad med sting. Den söta fruktsalsan med melon når nya höjder med hackad chili.
1 honungsmelon
1 nätmelon
1 papaya
1 mango
4 passionsfrukter
2 serrano chilifrukter
1 ½ msk färskpressad apelsinjuice
1 msk honung
färsk mynta
Skala melonerna, papayan och mangon. Kärna och och skär fruktköttet i små kuber. Dela passionsfrukterna och skrapa ur kärnorna. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Blanda allt med apelsinjuice, honung och mynta.