Grillad portabello
4 portabello, stora
3 msk olja av god kvalitet
Salt och peppar
Skär bort en bit av foten på svampen. Pensla hela svampen med olja och strö över kryddor innan grillning.
Grilla i ca 10-12 min på varje sida av portabellon.
Quinoasallad:
Quinoa kommer från Anderna där den var en av inkaindianernas stapelvaror. Precis som bovete är den en ört och inte ett sädesslag. Den är släkt med spenat och rödbeta. Quinoa innehåller en hög andel protein, är rikt på vitaminer, mineraler och andra nyttiga näringsämnen. Samtidigt är fetthalt och GI lågt. Det kan användas på samma sätt som ris och är dessutom utmärkt kall i sallader.
4 portioner
1/2 citron, saften
2 msk olja
Salt och peppar
1 ask cocktailtomater, blandade färger
1 paprika, valfri färg
1 rödlök, skivad
1/2 zucchini, grön i tärningar
Koka fyra portioner quinoa enligt anvisningarna på paketet. Gör en vinägrett av citronsaft, olja, salt och peppar blanda det i quinoan.
Blanda ner de skurna grönsakerna.
Blomkålscrème
1 blomkål (ca 300g)
1,5 dl grädde
Salt och peppar
Dela blomkålen på mitten, skär bort stocken och bladen. Dela blomkålen i mindre buketter. Lägg i kastrull. Häll på grädde och koka mjukt ca 15 min. Krydda med salt, peppar. Mosa lite innan till puré eller mixa slätt med stavmixer.