Grön buffé för vårens fester

Vi bjuder på en lätt och fräsch vårbuffé med mycket grönt, vackra färger och friska smaker.

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2008-11-24 16:33
Färskosttårta med färska örter och rom

12 pers

Botten:

175 g kavring

100 g smör

Fyllning:

75 g färska örter, t ex bladpersilja, oregano och gräslök

1 dl vitt vin eller matlagningsvin

1 klyfta vitlök

1 krm cayennepeppar

½ tsk salt

700 g färskost, t ex Philadelphia

2 brk (à 100 g) röd rom, t ex stenbits - eller löjrom

salladsblad och citron till servering

Förbered: Mixa bröd och smör till en slät smet i matberedare. Täck botten på en pajform, 25 cm i diameter med brödsmeten. Ställ kallt.

Skölj och repa av bladen på örtkryddorna (för att undvika hårda kvistar). Mixa bladen med vitt vin, vitlök, peppar och salt till en slät smet. Blanda med färskosten och smaka av. Häll smeten i pajformen och fördela jämt i formen. Låt stå kallt ett par timmar. Hit kan tårtan förberedas.

Samma dag: Lägg tårtan på ett uppläggningsfat. Täck tårtan med rom. Dekorera med salladsblad och citronklyftor.

Grillad lime -och chililax

ca 10 bufféportioner

En fräsch och läcker laxvariant med lite sting. Varning för chilifrukten! Kärna gärna ur den med en sked, så att du inte får saft på fingrarna och sedan råkar klia dig i t ex ögat. Det svider och gör vansinnigt ont!

1 kg laxfilé (en bit av en laxsida)

Marinad:

skal och saft av 2 lime

1 msk honung

1 msk rapsolja

1 hackad vitlöksklyfta

½-1 urkärnad och hackad röd chilifrukt (beroende på styrka)

1 tsk salt

Dekoration:

2 knippor sparris

2-3 lime, i klyftor

Skär eller dra skinnet av laxen och lägg den på ett ugnssäkert fat. Blanda ingredienserna till marinaden. Häll över laxen.

Sätt ugnen på 275 grader. Sätt in laxen mitt i ugnen och sänk temperaturen till 250 grader. Låt stå ca 15 minuter eller tillinnetemperaturen är 55 grader.

Servera med fatet dekorerat med massor av östgötsk sparris och limeklyftor.

Saffranssås till laxen

10 pers

Kan inte bli enklare. Blanda, smaka av och servera!

1 brk crème fraiche med saffran

1 brk kesella, 1% ger fastast konsistens på såsen

ev lite fin, finhackad chili

salt

Örtmarinerad fläskfilé

10 pers

Fläskfilé som kokas i en kryddrik lag får mycket smak, blir saftig och du slipper stekos.

2 fläskfiléer

2 l vatten

2 buljongtärningar

4 limeblad

5 hela vitlöksklyftor

1 msk timjan

1 tsk hela vitpepparkorn

Örtmarinad:

3 vitlöksklyftor

½ dl vit balsamvinäger

1 kruka färsk basilika

1 knippa nässlor eller persilja

1 ½ dl rapsolja

1 msk hovsenap

ev ½ dl buljong från köttet

salt

nymald vitpeppar

Dekoration:

500 g förvällda haricots vets

2 msk pesto

1 strimlad röd lök

kapris med skaft

Putsa köttet. Koka upp buljongen, limebladen, vitlöksklyftorna, timjan och vitpepparkornen. Lägg i köttet och sjud sakta i 20 minuter eller tills köttet är genomkokt, 70 grader. Låt köttet kallna i buljongen.

Mixa ingredienserna till marinaden. Smaka av!

Ta upp det kalla köttet och skär i halv centimeter tjocka skivor. Lägg upp på ett vackert fat. Slå marinaden över. Låt stå minst 2 timmar före servering.

Blanda kalla haricots verts med pesto och lökstrimlor. Strö kapris over köttet vid serveringen.

Servera fläskfilén med en god örtsås eller aioli.

Taboulleh

10 pers

Klassisk libanesisk sallad med bulgur och mycket smak av citron är fräsch till det mesta. Den är mättande, lättgjord och lätt att göra till många. Går bra att göra dagen innan.

5 dl bulgur

rikligt med finhackad persilja

färsk mynta

1 finhackad gul lök

5 tomater i stora tärningar

Dressing:

1½ dl citronsaft

vitlök efter smak

1½ dl rapsolja

salt och peppar

Koka bulgur efter förpackningens instruktion. Vispa samman dressingen. Smaka av!

Det ska vara mycket citronsmak. Häll dressingen över den varma bulguren. Låt svalna. Tillsätt grönsakerna.

Vårsallad med sparris

10 pers

Servera salladen på ett fat. Det ser inbjudande och vackert ut.

Plocksallad, gärna flera sorter

2 knippor färsk sparris

1 knippa rädisor

Skär bort ca 2 cm av sparrisens stjälk om den är grov. Koka upp saltat vatten i en bred gryta så att sparrisen får plats i hela sin längd. Sjud under lock knappt 5 minuter. Häll bort vattnet och låt sparrisen kallna.

Skär rädisorna i kvartar. Riv salladen grovt. Arrangera salladen vackert på ett fat eller blanda i en skål.

Morotsdressing till salladen

4 dl morotsjuice

1½ dl olja

1 dl ljus vinäger

saften av ½ - 1 apelsin

salt och nymald vitpeppar

Blanda allt. Smaka av. Dressingen behöver skakas om vid servering så använd en flaska med kork eller annat lock.

Röd linssallad med basilika

10 pers

Blir lätt en favorit på buffébordet!

500 g linser

8 tärnade tomater

1 kruka basilika, grovhackade

saften av 3 citroner

2 tsk salt

nymald peppar

1 dl rapsolja

Koka linserna efter anvisningarna på paketet. Var försiktig så att de inte kokar sönder! Spola linserna i kallt vatten. Låt rinna av och blanda med de övriga ingredienserna

Knäckestänger

Knäckebröd som ser kul ut och smakar underbart med en god ost.

50 g smör eller margarin

2 dl vatten

½ pkt jäst

1 msk hel kummin

½ msk salt

3 dl fint rågmjöl

ca 3 dl speltsikt

Havrekli till bakning

Sätt ugnen på 250 grader. Smält fettet och häll i vattnet. Låt det bli finger varmt. Smula ner jästen i en degbunke, häll på degvätskan. Blanda i stött kummin, salt och rågmjölet. Blanda i speltsikten och arbeta degen smidig. Tag upp den ojästa degen på bakbordet. Kavla ut den riktigt tunt. Använd havrekli så att degen inte fastnar. Börja med att kavla med en vanlig kavel och sen med en kruskavel.

För att få raka kanter till stängerna är det bra att använda pinnen i kaveln. Använd en sporre eller kniv för att skära 3 cm breda stänger. Det spelar ingen roll om de blir olika långa!

Lyft över stängerna på en plåt. Smord eller med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter.

Låt knäckebrödet kallna på galler utan bakduk. Förvara i burk med tättslutande lock.

Nässelbaguetter

Grönprickiga baguetter som blir mycket knapriga. Gillar du inte nässlor i bröd går det bra utan. Var då försiktigare med vetemjölet.

50 g jäst

1 l kallt vatten

1 l nässlor

1 msk salt

1 dl havrekli

2 dl fiberhavregryn

ca 2,2 l vetemjöl

Rensa och förväll nässlorna någon minut. Häll bort vattnet. Finhacka med en skarp kniv.

Smula ner jästen i en degbunke. Häll i det övriga. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs under bakduk i 2 timmar.

Sätt ugnen på 275 grader.

Arbeta ihop degen så att luftbubblorna försvinner. Häll upp degen på bakbordet och forma till 5 långa baguetter som vrids innan de läggs på plåt. De ska passa plåtens långsida. Strö lite mjöl över baguetter under jäsning i drygt 30 minuter.

Sänk ugnsvärmen till 250 grader precis efter baguetterna är inne i ugnen. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter.

För att bevara det knapriga läggs bröden på galler utan duk.

Bär- och rabarberflarn

10 port

Botten:

200 g smör eller margarin

5 dl vetemjöl

1/3 tsk bakpulver

½ dl socker

Fyllning:

3 dl crème fraiche, gärna lätt

1 rågad msk vaniljsocker

½ dl siktat florsocker

2 dl(250 g) aprikosmarmelad utan bitar

3-4 msk vatten

2 späda rabarberstjälkar i små bitar

1 liter färska eller frysta bär t ex jordgubbar, hallon, lingon, blåbär, vinbär eller björnbär

Värm ungen till 200 grader. Smält smöret till degen och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, häll i det i svalnade smöret och arbeta ihop degen. Platta eller tumma genast ut degen i en stor pajform, 28cm i diameter. Kläm upp degen lite längst kanterna. Grädda mitt i ugnen, ca 15 minuter. Låt kallna helt.

Rör ihop crème fraiche, vaniljsocker och siktad florsocker. Låt står i kylskåp. Hit kan du förbereda dagen innan.

Koka upp aprikosmarmeladen med vatten i en liten kastrull eller i mikron. Blanda ner rabarberbitarna.

Bred ut crème fraichekrämen över botten och strö över bären. Häll den ljumma marmelad blandningen över bären. Bärflarnet är färdigt att servera och avnjutas!

TIPS! Fördubbla gärna receptet och gör flarnet i en stor långpannan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!