12 pers
Botten:
175 g kavring
100 g smör
Fyllning:
75 g färska örter, t ex bladpersilja, oregano och gräslök
1 dl vitt vin eller matlagningsvin
1 klyfta vitlök
1 krm cayennepeppar
½ tsk salt
700 g färskost, t ex Philadelphia
2 brk (à 100 g) röd rom, t ex stenbits - eller löjrom
salladsblad och citron till servering
Förbered: Mixa bröd och smör till en slät smet i matberedare. Täck botten på en pajform, 25 cm i diameter med brödsmeten. Ställ kallt.
Skölj och repa av bladen på örtkryddorna (för att undvika hårda kvistar). Mixa bladen med vitt vin, vitlök, peppar och salt till en slät smet. Blanda med färskosten och smaka av. Häll smeten i pajformen och fördela jämt i formen. Låt stå kallt ett par timmar. Hit kan tårtan förberedas.
Samma dag: Lägg tårtan på ett uppläggningsfat. Täck tårtan med rom. Dekorera med salladsblad och citronklyftor.
ca 10 bufféportioner
En fräsch och läcker laxvariant med lite sting. Varning för chilifrukten! Kärna gärna ur den med en sked, så att du inte får saft på fingrarna och sedan råkar klia dig i t ex ögat. Det svider och gör vansinnigt ont!
1 kg laxfilé (en bit av en laxsida)
Marinad:
skal och saft av 2 lime
1 msk honung
1 msk rapsolja
1 hackad vitlöksklyfta
½-1 urkärnad och hackad röd chilifrukt (beroende på styrka)
1 tsk salt
Dekoration:
2 knippor sparris
2-3 lime, i klyftor
Skär eller dra skinnet av laxen och lägg den på ett ugnssäkert fat. Blanda ingredienserna till marinaden. Häll över laxen.
Sätt ugnen på 275 grader. Sätt in laxen mitt i ugnen och sänk temperaturen till 250 grader. Låt stå ca 15 minuter eller tillinnetemperaturen är 55 grader.
Servera med fatet dekorerat med massor av östgötsk sparris och limeklyftor.
10 pers
Kan inte bli enklare. Blanda, smaka av och servera!
1 brk crème fraiche med saffran
1 brk kesella, 1% ger fastast konsistens på såsen
ev lite fin, finhackad chili
salt
10 pers
Fläskfilé som kokas i en kryddrik lag får mycket smak, blir saftig och du slipper stekos.
2 fläskfiléer
2 l vatten
2 buljongtärningar
4 limeblad
5 hela vitlöksklyftor
1 msk timjan
1 tsk hela vitpepparkorn
Örtmarinad:
3 vitlöksklyftor
½ dl vit balsamvinäger
1 kruka färsk basilika
1 knippa nässlor eller persilja
1 ½ dl rapsolja
1 msk hovsenap
ev ½ dl buljong från köttet
salt
nymald vitpeppar
Dekoration:
500 g förvällda haricots vets
2 msk pesto
1 strimlad röd lök
kapris med skaft
Putsa köttet. Koka upp buljongen, limebladen, vitlöksklyftorna, timjan och vitpepparkornen. Lägg i köttet och sjud sakta i 20 minuter eller tills köttet är genomkokt, 70 grader. Låt köttet kallna i buljongen.
Mixa ingredienserna till marinaden. Smaka av!
Ta upp det kalla köttet och skär i halv centimeter tjocka skivor. Lägg upp på ett vackert fat. Slå marinaden över. Låt stå minst 2 timmar före servering.
Blanda kalla haricots verts med pesto och lökstrimlor. Strö kapris over köttet vid serveringen.
Servera fläskfilén med en god örtsås eller aioli.
10 pers
Klassisk libanesisk sallad med bulgur och mycket smak av citron är fräsch till det mesta. Den är mättande, lättgjord och lätt att göra till många. Går bra att göra dagen innan.
5 dl bulgur
rikligt med finhackad persilja
färsk mynta
1 finhackad gul lök
5 tomater i stora tärningar
Dressing:
1½ dl citronsaft
vitlök efter smak
1½ dl rapsolja
salt och peppar
Koka bulgur efter förpackningens instruktion. Vispa samman dressingen. Smaka av!
Det ska vara mycket citronsmak. Häll dressingen över den varma bulguren. Låt svalna. Tillsätt grönsakerna.
10 pers
Servera salladen på ett fat. Det ser inbjudande och vackert ut.
Plocksallad, gärna flera sorter
2 knippor färsk sparris
1 knippa rädisor
Skär bort ca 2 cm av sparrisens stjälk om den är grov. Koka upp saltat vatten i en bred gryta så att sparrisen får plats i hela sin längd. Sjud under lock knappt 5 minuter. Häll bort vattnet och låt sparrisen kallna.
Skär rädisorna i kvartar. Riv salladen grovt. Arrangera salladen vackert på ett fat eller blanda i en skål.
4 dl morotsjuice
1½ dl olja
1 dl ljus vinäger
saften av ½ - 1 apelsin
salt och nymald vitpeppar
Blanda allt. Smaka av. Dressingen behöver skakas om vid servering så använd en flaska med kork eller annat lock.
10 pers
Blir lätt en favorit på buffébordet!
500 g linser
8 tärnade tomater
1 kruka basilika, grovhackade
saften av 3 citroner
2 tsk salt
nymald peppar
1 dl rapsolja
Koka linserna efter anvisningarna på paketet. Var försiktig så att de inte kokar sönder! Spola linserna i kallt vatten. Låt rinna av och blanda med de övriga ingredienserna
Knäckebröd som ser kul ut och smakar underbart med en god ost.
50 g smör eller margarin
2 dl vatten
½ pkt jäst
1 msk hel kummin
½ msk salt
3 dl fint rågmjöl
ca 3 dl speltsikt
Havrekli till bakning
Sätt ugnen på 250 grader. Smält fettet och häll i vattnet. Låt det bli finger varmt. Smula ner jästen i en degbunke, häll på degvätskan. Blanda i stött kummin, salt och rågmjölet. Blanda i speltsikten och arbeta degen smidig. Tag upp den ojästa degen på bakbordet. Kavla ut den riktigt tunt. Använd havrekli så att degen inte fastnar. Börja med att kavla med en vanlig kavel och sen med en kruskavel.
För att få raka kanter till stängerna är det bra att använda pinnen i kaveln. Använd en sporre eller kniv för att skära 3 cm breda stänger. Det spelar ingen roll om de blir olika långa!
Lyft över stängerna på en plåt. Smord eller med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter.
Låt knäckebrödet kallna på galler utan bakduk. Förvara i burk med tättslutande lock.
Grönprickiga baguetter som blir mycket knapriga. Gillar du inte nässlor i bröd går det bra utan. Var då försiktigare med vetemjölet.
50 g jäst
1 l kallt vatten
1 l nässlor
1 msk salt
1 dl havrekli
2 dl fiberhavregryn
ca 2,2 l vetemjöl
Rensa och förväll nässlorna någon minut. Häll bort vattnet. Finhacka med en skarp kniv.
Smula ner jästen i en degbunke. Häll i det övriga. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs under bakduk i 2 timmar.
Sätt ugnen på 275 grader.
Arbeta ihop degen så att luftbubblorna försvinner. Häll upp degen på bakbordet och forma till 5 långa baguetter som vrids innan de läggs på plåt. De ska passa plåtens långsida. Strö lite mjöl över baguetter under jäsning i drygt 30 minuter.
Sänk ugnsvärmen till 250 grader precis efter baguetterna är inne i ugnen. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter.
För att bevara det knapriga läggs bröden på galler utan duk.
10 port
Botten:
200 g smör eller margarin
5 dl vetemjöl
1/3 tsk bakpulver
½ dl socker
Fyllning:
3 dl crème fraiche, gärna lätt
1 rågad msk vaniljsocker
½ dl siktat florsocker
2 dl(250 g) aprikosmarmelad utan bitar
3-4 msk vatten
2 späda rabarberstjälkar i små bitar
1 liter färska eller frysta bär t ex jordgubbar, hallon, lingon, blåbär, vinbär eller björnbär
Värm ungen till 200 grader. Smält smöret till degen och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, häll i det i svalnade smöret och arbeta ihop degen. Platta eller tumma genast ut degen i en stor pajform, 28cm i diameter. Kläm upp degen lite längst kanterna. Grädda mitt i ugnen, ca 15 minuter. Låt kallna helt.
Rör ihop crème fraiche, vaniljsocker och siktad florsocker. Låt står i kylskåp. Hit kan du förbereda dagen innan.
Koka upp aprikosmarmeladen med vatten i en liten kastrull eller i mikron. Blanda ner rabarberbitarna.
Bred ut crème fraichekrämen över botten och strö över bären. Häll den ljumma marmelad blandningen över bären. Bärflarnet är färdigt att servera och avnjutas!
TIPS! Fördubbla gärna receptet och gör flarnet i en stor långpannan.