Gul-gröna gurkkusiner

Svår att stava - men lätt att älska. Zucchini är finfin skördemat och användbar till det mesta. I dag blir det grönsaksfest!

Zucchini är suverän skördemat. Lätt att laga och lätt att älska, något svårare att uttala och stava till. Bild: LEIF  R JANSSON/SCANPIX

Zucchini är suverän skördemat. Lätt att laga och lätt att älska, något svårare att uttala och stava till. Bild: LEIF R JANSSON/SCANPIX

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2009-04-21 02:32

Zucchini, squash eller courgette. Kärt barn har många namn. Oavsett vad man väljer att kalla den spänstiga gurkkusinen står det klart att den har tagit plats i de svenska köken på allvar. Och i en hel del trädgårdar dessutom.

De som har turen att vara välsignade med ett dignande zucchiniland hamnar dock ofta i bryderier. Har man väl fått skjuts på plantorna har de nämligen en tendens att bre ut sig och yngla av sig som vore de kaninkullar. Frågan uppstår: Vad ska man göra av allt?

Tja, typ "allt" vore mitt svar. Från pytt till panna om man så säger. Baka, stek, lägg in, fyll, gratinera, koka, grilla, skiva, riv... Det finns egentligen inga gränser.

Lätt som en plätt

Redan som fattig student blev zucchinin en älsklingsgrönsak i min lilla kokvrå. Billig, hållbar och oändligt användbar. Tärnad och olivoljefräst med vitlök och svamp blev det en förträfflig ekonomisk vegorätt för en. Och banga för allt i världen inte från att testa den superenkla citronfrästa anrättningen här intill. Hur god som helst med noll ansträngning, noll budget men desto fler användningsområden.

Fast det gäller att snåla med tillagningstiden. Zucchinin har en tendens att bli slabbig och anonym om den förlorar sin spänst.

Den går förstås också att äta rå, gärna i sallader med några citronstänk till. Blanda gula och gröna för färgpraktens skull och håll dig helst till så små exemplar som möjligt.

Håll svalt

Hemgjord pizza med grillade zucchiniskivor som topping är en familjefavorit. För att inte tala om de sagolikt vackra friterade zucchiniblommorna som man definitivt ska passa på att frossa i under semestern vid Medelhavet.

Zucchinin bör förvaras svalt, men inte för kallt. Nedre delen av kylskåpet brukar gå bra - då håller den ungefär i en vecka. Som en extra bonus får man i sig såväl kalium som karoten på köpet.

Stavningen då? Ja, just så här: "zucchini", betyder "liten pumpa" på italienska och uttalas ungefär "tsukini". Acceptera intet annat.

Citronfräst zucchini med vitlök, chili och mynta

4 portioner, 15 minuter

Superenkelt och supergott. Servera till fisk eller pasta.

4 små zucchini, gärna i olika färger

2 vitlöksklyftor

olivolja

1 torkad eller färsk röd chili

flingsalt

nymalen svartpeppar

saften av 1/2 citron

1 klick smör

1-2 msk hackad färsk mynta

Skär zucchinin i en halv centimeter tjocka skivor. En mandolin är idealiskt, men det går även med vass kniv och tålamod. Skala och skiva vitlöken tunt.

Hetta upp en rejäl skvätt olivolja i en stekpanna. Häll i zucchini, vitlök och smulad eller hackad chili. Fräs i två minuter tills zucchinin börjar få färg. Krydda med salt och peppar och tillsätt citronsaft och smör. Fräs ytterligare två minuter eller tills citronsaften nästan kokat in. Strö över hackad mynta.

Servera genast - gärna till pasta eller som tillbehör till fisk.

Zucchinibröd med valnötter och kanel

1-2 bröd, 80 minuter

I USA är det vanligt att man bakar bröd med zucchini eller pumpa i. Det blir som ett mellanting mellan matbröd och mjuk kaka. Väldigt gott att rosta.

5 dl riven zucchini

7 1/2 dl vetemjöl

1 tsk salt

2 tsk bakpulver

3 tsk malen kanel

3 ägg

2 1/2 dl solrosolja

3 tsk vaniljsocker

1 dl strösocker

1 1/2 dl muscovadosocker eller farinsocker

1 dl grovhackade valnötter

Riv zucchinin och låt rinna av ordentligt.

Blanda mjöl, salt, bakpulver och kanel i en bunke. Vispa ägg, olja, vaniljsocker, strösocker och farinsocker pösigt. Blanda med mjölmixen. Rör i den rivna zucchinin och valnötterna, blanda väl.

Häll upp i en eller två (beroende på storlek) väl smorda avlånga brödformar. Grädda i 175 grader i 40-60 minuter eller tills brödet inte är fuktigt om du sticker in en provsticka. Låt svalna i formarna på galler i 20 minuter. Stjälp upp bröden och låt svalna helt på galler.

Grillad zucchini med timjan och parmesan

4 portioner, 30 minuter

Trevligt sätt att ta vara på zucchinin. Funkar både som bufférätt, tillbehör eller ensamrätt.

2 små gröna zucchini

2 små gula zucchini

olivolja

1 finhackad gul lök

2 klyftor finhackad vitlök

3 timjankvistar eller 1 tsk torkad

salt

nymalen svartpeppar

3 tomater, urkärnade och skurna i tunna skivor

2 msk strimlade basilikablad

1 dl färskriven parmesan

Sätt på grillelementet i ugnen. Skölj zucchinin och torka av dem. Skär av ändarna. Skiva dem ganska tunt.

Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och tillsätt zucchini, lök, vitlök och repad eller torkad timjan. Fräs på hög värme och skaka runt emellanåt. Tillsätt salt och peppar och stek totalt i fem minuter.

Fördela grönsakerna i en ugnsfast form, platta till och placera tomaterna ovanpå. Salta, peppra och strö över basilikablad och parmesan. Ringla över resten av olivoljan.

Sätt under grillelementet i 3-4 minuter eller tills ytan blivit gyllenbrun. Servera på buffé, som tillbehör till kött, fågel eller fisk eller som ensam vegorätt med gott bröd. Även gott att äta kallt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!