Alternativet är riktigt snabba singelrätter som lämnar spisen inom maximalt en kvart. Här kommer tips för alla singelkockar.
Det är så tråkigt att laga och äta mat alldeles själv, klagar många singlar. Men man kan vända på det och konstatera att singlarna alltid får den mat de tycker om. Totalt kompromisslöst om man så vill. Alla som lever i familj vet att matfrågan kan bli ganska jobbig, med en kombination av GI-nojiga vuxna och vrålhungriga tonårsgrabbar vid samma bord. Se där, en solklar fördel med att få välja och styra sin matlagning helt på egen hand.
Gillar man matlagning är det säkert både lätt och helt okej att variera sin matlagning. Hör man till gruppen som suckar inför den dagliga matlagningen bör man sikta högt och laga för flera måltider på en gång. Här är den nästan bortglömda köttfärslimpan något av en guldklimp. Bättre mat får man leta efter, i synnerhet för det lilla hushållet. Att steka köttfärslimpan i ugn tar ungefär en timme. Den sköter sig i praktiken själv, undantaget en och annan ösning för fin yta. Första dagen äter man den skivad med sås, exempelvis en lättlagad grönpepparsås, sedan som grund för en pytt eller stuvning och om det skulle bli något över kan tunna skivor kall köttfärslimpa och saltgurka på smörgås bli en lättare lunch att ta med till jobbet.
Att koka fisk till en person låter bökigt men är i praktiken hur enkelt som helst. Fisken behöver bara några minuter i saltat vatten för att bli klar. Med snabblagat basmatiris och en fuskig variant av vitvinssås där vinet ersätts med mild vitvinsvinäger kan man sätta sig till bords redan efter drygt tio minuter. Och på temat snabblagat hittar vi även en kryddig wok med blandade grönsaker, nötter, biff och mango chutney. Hur gott som helst, vare sig man är ensam eller delar måltiden med familj eller vänner.
Köttfärslimpa
För 4 personer
600 g köttfärs, helst ren nötfärs
3 msk veteströbröd
1/2 dl rödvin eller vatten
3 ägg
1 msk konc. kalvfond
1 tsk fransk senap av Dijontyp
1/2 tsk timjan
1 vitlöksklyfta (om man vill)
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
rapsolja
Att äta till:
gräddsås med eller utan grönpeppar
kokt potatis
blandad sallad eller varma grönsaker
1. Blanda ströbröd och vin eller vatten i en bunke. Arbeta i köttfärsen och tillsätt ägg, kalvfond, senap, timjan, riven eller pressad vitlök, salt och svartpeppar. Se till att färsen är slät och smidig.
2. Lägg färsen på ett ugnsfast fat och forma den till en "limpa" med fuktade händer. Ringla över lite olja och se till att ytan blir slät. Om man vill kan ytan penslas med koncentrerad kalvfond som ger både smak och fin färg åt den färdiga köttfärslimpan.
3. Stek köttfärslimpan mitt i 175 graders ugn i cirka 45 minuter. Låt den färdiga köttfärslimpan dra några minuter innan den skivas upp. Köttfärslimpa går bra att frysa. I kylskåp håller den sig åtminstone 3-4 dagar.
Lättlagad grönpepparsås
För 1 person
1 dl rödvin eller vatten
1/2 dl grädde
1 tsk konc. kalvfond
1 tsk soja
1 tsk majsstärkelse + 1 msk vatten
salt och vitpeppar
1 tsk hela grönpepparkorn i lag
1. Koka upp rödvin eller vatten, grädde och fond. Blanda majsstärkelse och vatten och rör ner det så fort vätskan börjar koka. Sänk värmen och sjud såsen i 4-5 minuter.
2. Smaka av och färga med soja. Salta och peppra varsamt och avsluta med att röra ner en tesked hela grönpepparkorn. Såsen kan även serveras utan grönpeppar som vanlig gräddsås till köttfärsrätter.
Kokt lax med falsk vitvinssås
För 1 person
200 g laxfilé utan skinn och ben
1 tsk salt
5 dl vatten (ungefär)
Till såsen:
1 1/2 dl vatten
1/2 dl grädde
1/2 tärning fiskbuljong
1 tsk majsstärkelse + 1 msk vatten
1 tsk vitvinsvinäger
salt och vitpeppar
Att äta till:
kokt potatis eller ris
ärtskott
ärter
citron
blandad grönsallad
1. Lägg fisken i en kastrull och slå på vatten och tillsätt salt. Låt allt koka upp. Sänk värmen och lägg på lock. Fisken behöver 2-3 minuter på spisen samt någon minut vid sidan för att bli klar. Tekniken att låta fisken efterdra i det varma vattnet gör att risken för sönderkokning minskar.
2. Koka upp vatten och grädde i en kastrull. Smula i en halv fiskbuljongtärning och red av såsen med majsstärkelse löst i vatten. Låt såsen sjuda sakta i 4-5 minuter. Smaka av med vinäger, salt och vitpeppar.
3. Lägg upp en bädd av ärtskott på tallriken och lyft försiktigt upp fisken ur vattnet med hjälp av en hålslev. Låt fisken "mellanlanda" på hushållspapper så att det inte blir en sjö runt den på tallriken.
Ringla över lite sås och ät med kokt potatis eller ris samt varma eller kalla grönsaker.
Wokad lövbiff med nötter och blandade grönsaker
För 1 person
175 g lövbiff eller utskuren biff
200 g wokgrönsaker (färdig mix)
1 tsk thailändsk röd curry
1 liten rödlök
4-5 champinjoner
4 msk mango chutney (finns i olika styrkor)
1/2 dl cashewnötter
rapsolja
salt
Att äta till:
ris
blandade salladsgrönsaker
1. Strimla köttet. Skiva champinjonerna och skär rödlöken i klyftor. Hetta upp en wok eller stekpanna. Slå i lite olja och börja med att steka köttet i den heta pannan. Krydda med thailändsk röd curry och vänd runt köttet hela tiden. Efter en minut lyfts köttet upp och de färdiga wokgrönsakerna läggs i pannan.
2. Efter någon minut tillsätts rödlök, champinjoner och nötter. Efter ytterligare någon minut åker köttet tillbaka i pannan tillsammans med mango chutney en nypa salt. Vänd runt och lägg upp på tallrik. Ris är det självklara tillbehöret. (TT Spektra)