Numera kan man hitta sushi överallt -- såväl i kyldisken på Ica som på små hämthål i väggen. Och ingen sushi utan wasabi. Så mycket har vi lärt oss vid det här lagret.
Den giftgröna heta lilla högen är halva hemligheten med rå fisk och makirullar. En klick wasabi i sojan lyfter smakerna till Fujijamas höjder. Det är starkt utan att bränna på tungan likt chili. Många ovänner av het mat brukar därför förvåna sig själv med att gilla just wasabi. Smaken bjuder också på inslag av viss sötma och en alldeles egen havsaktig smak som inte liknar något annat.
Wasabi är en japansk form av pepparrot som egentligen inte är släkt med vår egen pepparrot. Den är mycket svårodlad och växer bara på ett fåtal ställen i världen. Nya Zeeland är för närvarande den största exportören av den gröna roten, men den odlas faktiskt även på skånska Österlen.
Eftersom den är lite kinkig att framställa är den också dyr. När vi köper wasabi i tub eller pulverform i vanliga butiker är den tyvärr oftast utblandad med vanlig pepparrot, senap och färgämnen.
En riktig traditionell japansk kock river därför sin egen rot, allra helst på ett rivjärn av hajskinn. Precis som pepparroten innehåller wasabi flyktiga aromatiska oljor och ska helst tillsättas så färsk och så sent som möjligt i tillagningsprocessen.
Blanda wasabin i marinaden, salladsdressingen eller dippsåsen. Det ger ett unikt schwung och en smak utöver det vanliga. Experimentera gärna, men ta det lilla lugna. En klick av en ärtas storlek kan räcka för den ovane. (TT Spektra)
2 portioner, 20 minuter
1 tsk wasabipasta
1 msk rapsolja
2 tonfiskkotletter à 150 g
3 msk sesamfrön
150 g valfria nudlar
1 msk japansk soja
1 citron
1 knippe salladslök
cirka 50 g rucola eller mangoldskott
Pensla tonfisken med olja. Lägg den sedan på grillen eller en väldigt het teflonstekpanna och halstra hastigt runt om, cirka två minuter per sida (den ska vara ganska rå i mitten).
Rosta sesamfrön i torr stekpanna, doppa tonfisken runtom och låt den vila.
Tillaga nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.
Blanda wasabi och soja med pressad citronsaft. Strimla salladslöken och riv sönder de gröna bladen något. Slå dressingen över nudlar och grönsaker. Blanda noga.
Skiva tonfisken i tunna skivor och lägg upp ovanpå nudlarna. Servera med en skål soja och wasabi vid sidan om att doppa i.
Cirka 20 stycken, 45 minuter Superb bufférätt, eller som tilltugg till ett glas vitt
1--2 tsk wasabipasta
1/2 knippa dill
2 1/2 dl kesella gourmet
salt
300 g kallrökt lax i skivor
3 msk sesamfrön
50 g sockerärter eller lite gräslök
Mixa dill och kesella. Tillsätt wasabipasta och smaka av med salt. Lägg laxskivorna lite omlott på en rejäl bit plastfolie. Bred över wasabikrämen. Rulla ihop med hjälp av plasten. Lägg rullen i frysen i en halvtimme. Rosta sesamfrön i torr stekpanna utan att bränna dem. Ta ut rullen ur frysen, ta av plasten och rulla i sesamfröna. Skär med vass kniv i 1--2 centimeter tjocka skivor. Lägg upp på serveringsfat och dekorera med sockerärter strimlade på längden eller gräslök.
4 portioner, 10 minuter Snabblagat tillbehör till fisk eller kött
1 tsk wasabipasta (eller 1 msk pulver)
1 burk matyoghurt
2 msk hackad dill
2 msk finklippt gräslök
salt
1 burk svarta bönor
Blanda wasabi med yoghurt och kryddgrönt. Smaka av med salt. Öppna bönburken och spola bönorna i durkslag under kallt vatten. Skaka av allt vatten och blanda bönorna med dressingen. Smaka av. Låt gärna stå svalt en liten stund innan serveringen.