Halvfrysta italienska efterrätter

Har ni testat semifreddo?En superenkel, supersmarrig italiensk dessert.Som glass, fast ändå inte.

Foto:

Mat & dryck2008-11-20 19:16

Trogna läsare av den här matsidan har redan fattat att mitt hjärta vurmar lite extra för Italien. Ännu trognare läsare har kanske börjat ana att efterrätter inte är mitt största intresse i livet.

Men ska det handla om desserter går ingenting upp mot de italienska. Åtminstone i min värld. De är sällan slibbigt söta, oftast hyfsat lättlagade och okomplicerade, och alltid väldigt, väldigt goda.

Ingen som har alla bestick i lådan kan väl komma och påstå att de inte kan sin glass i Italien. Där kan man köpa en vanlig strut på gatan för en femma, som får änglarna att dansa tarantella av lycka. Och alla infödingar vet att en kula citronsorbet efter maten är det bästa sättet att smälta en god middag.

Choklad och kaksmulor

Semifreddo är en annan lysande italiensk storhet inom dessertområdet. Ordagrant översatt betyder det ungefär "halvkall" och det är just så den ska serveras. Aldrig stenhård direkt från frysen, utan lite skönt halvtinad och gärna härligt geggig.

Egentligen är semifreddo en variant av parfait, men den känns mindre bastant och innehåller ofta en massa skojigt extra i form av nötter, choklad och en eller annan spritslatt.

Grunden till semifreddon är egentligen alltid sig lik. Äggula och socker vispas för sig, blandas sedan med vispad grädde, äggvitan vispas till skum och sedan rör man ihop alltsammans och häller i sånt man gillar och råkar ha hemma - alltifrån kaksmulor till bär och likör. Vissa varianter görs dock med ansenliga mängder smör i.

Det fiffiga med semifreddo är att man inte behöver vara utrustad med någon värstingglassmaskin, man behöver ingen maskin över huvud taget. Klä en stor form, eller flera små, med plastfilm, kör in i frysen fyra-sex timmar eller över natten och ta ut en halvtimme innan det är dags att äta, stjälp upp och starta nedräkningen.

La dolce vita börjar med en sked halvtinad glass.

Chokladsemifreddo med marshmallows, nötter och maränger

4-6 portioner, 6 timmar

En riktig värstingdessert som innehåller allt av livets goda. I rejäla mängder.

100 g hasselnötter

200 g mörk choklad

4 ägg

4 msk socker

2 dl vispgrädde

2 dl turkisk yoghurt

2 msk mandel- eller nötlikör, t ex Amaretto eller Frangelico

100 g vit choklad

1 dl minimarshmallows (alternativt klippta stora)

1 dl grovt krossade maränger

Rosta hasselnötterna i ugnen i 200 grader tills de fått lite färg och börjar dofta. Gnugga dem mellan fingrarna så att skalen lossnar.

Smält den mörka chokladen i vattenbad eller i mikron. Vispa äggulorna med hälften av sockret så pösigt som möjligt. Vispa äggvitorna med resten av sockret till hårt skum i en helt torr och ren skål.

Vispa grädden fluffig och blanda med yoghurten.

Rör ihop den smälta chokladen med äggulesmet och likör. Blanda i gräddyoghurten. Krossa eller hacka den vita chokladen och blanda i. Vänd ner äggvitorna försiktigt.

Varva smeten med krossade maränger, nötter och minimarshmallows (eller stora klippta i bitar) i en stor form. Strö över lite extra ovanpå. Ställ i frysen och låt frysa ordentligt, minst fyra timmar. Ta ut en halvtimme innan servering så att den mjuknar lite lagom.

Lakritssemifreddo

12-14 portioner, 6 timmar

Lakrits och glass är sååå gott! Det här receptet är hämtat ur Elisabeth Johanssons fina bok "Iskallt!" (Prisma). Lagas på godis!

Lakritsrippel:

6 stycken Käck (numera "Kick")

2 msk vatten

eller 1 dl färdig lakritssås

Glass:

4 äggulor

2 1/2 dl florsocker

2 tsk salmiakpulver eller 10 krossade lakrisaltabletter

6 dl grädde

4 äggvitor

Bryt Käcken i bitar och smält i en kastrull med vattnet. Låt svalna.

Vispa äggulor och florsocker till ett vitt skum. Vänd ner salmiakpulver i massan. Vispa grädden och äggvitorna var för sig, vänd ner grädden och sedan den uppvispade äggvitan i smeten.

Fodra en avlång form med plastfilm, häll upp glassmassan i formen och varva med lakritsrippel. Ställ in i frysen i minst sex timmar.

Gott att servera med hjortron!

Semifreddo med choklad och bär

6 portioner, 6 timmar

En stracciatellaliknande semifreddovariant med mycket smak. För en krämigare konsistens smälter man chokladen i stället.

1 vaniljstång

4 ägg

1/2 dl socker

5 dl grädde

1 nypa salt

100 g mörk choklad

1 1/2 dl sött dessertvin (t ex marsala eller sherry)

3 dl hallon eller blandade bär (frusna går bra)

Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna med knivspetsen i en skål. Tillsätt äggulor och socker. Vispa till en pösig smet.

Vispa grädden fluffig. Vispa äggvitor och en nypa salt till hårt skum. Vänd försiktigt ned grädde och äggvitor i äggulesmeten.

Riv chokladen (vill du ha krämigare konsistens - smält i stället i vattenbad) och häll i smeten tillsammans med det söta dessertvinet och bären. Blanda lite slarvigt. Häll upp i en form klädd med plastfilm och frys i minst fyra-fem timmar.

Ta ut en halvtimme innan servering. Dekorera med chokladflagor och extra bär.

Citronsemifreddo med pistaschnötter

4 portioner, 6 timmar

En härligt sötsyrlig semifreddo får man om man blandar i lemoncurd. Maränger passar också fint till.

4 dl vispgrädde

1 1/2 dl florsocker

4 ägg

1 nypa salt

1 citron

1/2 dl skalade pistaschnötter

1 dl lemoncurd

Vispa grädden fluffig. Vispa florsocker och äggulor riktigt fluffigt. Vispa äggvitor med en nypa salt till ett hårt skum i en helt torr och ren skål.

Tvätta citronen och riv skalet. Blanda skal och pressad citronsaft i äggulesmeten. Vänd ned grädden och äggvitan. Hacka pistaschnötterna grovt och blanda i. Spara några till dekoration.

Klä en form med plastfolie och häll i smeten varvat med lemoncurd. Ställ in i frysen i minst sex timmar.

Stjälp upp på serveringsfat en stund innan serveringen. Dekorera med finhackade pistaschnötter. Maränger är gott till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!