Här är bästa julölen till skinkan

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2008-11-24 13:49

När amerikanskt öl kommer på tal tänker nog de flesta på lättviktiga majsbrygder som Budweiser. Mera menlöst får man leta efter.

Ändå är några av de bästa julölen i år på monopolet från USA - och till priser som får de danska ölvännerna att åka till Sverige för att bunkra.

Så kostar 2006 Anchor Christmas Ale (11231), årets bästa julöl enligt min mening, cirka 30 kronor eller mer på andra sidan Sundet. När det alls går att få tag på. I Sverige fanns det tidigare nästan överallt. Till 21,40.

Vilket förmodligen är orsaken till att detta superläckra öl nästan är slutsålt överallt. Tio dagar före julafton. Några enstaka vanliga buteljer och lite fler stora (1,5 liter...) är allt som återstår.

Likaledes amerikanska Hibernation Ale (11210) har ännu mera doft och smak än det förra, men känns inte lika balanserat. Den härliga chokladtonen paras med ordentlig giva humle i nästan bedövande överdådig stil. Även det här skulle nog tjäna åtskilligt på att gömmas/glömmas bort ett år.

Svindyr - men supergod

Vilket inte är fallet med Samuel Adams Winter Lager (11286). Rätt strömlinjeformat, ändå med viss karaktär och utan allt för hög humlebeska.

Dess raka motsats när det gäller färg, doft och smak är brittiska dundret 2006 Christmas Vintage Ale (11252). Ser nog så oskyldigt ut i sin nästan lagerljusa färg, men en klunk visar med all önskvärd tydlighet att biran kräver sin kvinna. Eller man.

Nästan lika bra som 2006 Anchor, men med ett litet minus för juligheten.

Av de svenska julölen faller jag rejält för billiga och lyckade brygder som Mariestads Julebrygd (11201) och Zeunerts Julöl (11290). Lättdruckna och juliga i skön förening.

Ännu lite bättre, men också några kronor dyrare, är Jämtlands Julöl (11213). Detta är, vid sidan av svindyra (48,50 för en halvliter!) 2006 Nils Oscar Julöl (11262) årets mest lyckade svenska kok.

Så mycket och god smak var det länge sedan någon svensk bryggmästare levererade i juletid.

Det förra är idealiskt när du själv betalar, det senare när någon annan står för notan...

Låt Nisse göra annat

Bland de riktigt billiga men bra brygderna återfinns Pripps Julöl (11292) och Arboga Julöl (11260). Medan det förra går i doft- och smakfårans absoluta mitt, utmärker det senare sig med en stil nära amerikanska Hibernation Ale. Således med rika mängder chokladmalt och en rejäl giva humle. Prova gärna dessa två mot varandra! Priset är överkomligt, smaken helt okej men varandra raka motsats.

Det spelar ingen roll vad Mora Midvinterbrygd (11235) eller Mysingen Midvinterbrygd (11204) kostar. Det kommer alltid att vara för dyrt. Slasken nästa, utan att först passera strupen. Maken till misslyckade kok var det länge sedan jag provade.

Doften är nästan okej, men smaken känns även i nyöppnat skick nattstånden. Huuuuva, så hemskt.

Och när vi ändå är inne på hemskheter önskar jag att Nisse (11268) stannat på sitt bemanningsföretag och inte uppenbarat sig på Systembolaget. Låt stå. Kvar på hyllorna.

Som att spela rysk roulette

Däremot blir jag inte klok över i grunden riktigt bra Oppigårds Winter Ale (11297). Doften är bara så fantastiskt frisk och välhumlad, medan ölkänslan faller platt till marken inne i munnen. Två flaskor är provade med samma resultat.

Fast den som gillar rysk roulette kanske ska prova även det här. Det kan ju smälla till nån gång.

Och till slut Falcons Julmumma (11288), ett av de mest speciella jul­ölen. Antingen gillar du stilen. Eller hatar den. Något mellanting gives ej.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!