Havregrynsgröt med kiwi Avokadosmörgås med keso och...

Mat & dryck2005-04-21 00:00

Montignac, Atkins, stenåldersmänniskor och South Beach-folket trumpetar ut sina budskap vart helst vi än vänder våra extrakilon. Det är förbud mot än det ena och än det andra. Något som ofta drunknar i dietdiktaturen är frukosten.

Att frukosten är dagens viktigaste mål är något vi har hört till leda. Ändå bryr vi oss inte om att följa det. Vi slänger i oss samma gamla torftiga mackor, slafsar i oss den vanliga filmjölken och lägger snarare energi på hur fort vi ska hinna få i oss kaffet för att kunna vakna. Variation är för oss det samma som att byta flingsort eller smak på osten. Vi borde kunna bättre.

Matlagningsvågen är större än någonsin. Vi lusläser recept i tidningar och kokböcker, följer tv-kockarna slaviskt och lägger ner massor av jobb på att bjuda på goda middagar. Men räck upp en hand alla ni som lagade en nyttig och nyskapande frukost i morse.

Tidsbrist är naturligtvis den största boven. Men det måste inte ta längre tid. Och vissa saker kan förberedas långt innan.

Vad det handlar om är inspiration och att se till att få i sig rätt saker. Att vitt bröd ger noll av värde vet vi vid det här laget. Blodsockret far upp i taket, vi får inga som helst fibrer i oss och blir hungriga igen alldeles för fort. Börja kampen med att hitta ett gott fiberrikt grovt bröd. Gärna med surdeg, som håller blodsockret på en jämn nivå.

Nästa steg är vettiga pålägg. Här finns det underverk att göra. Vi måste inte begränsa oss till valet mellan korv och ost. Mosa en avokado i stället för smör. Bred fransk senap under keson, frossa i vitaminrika groddar, färska örter och fräscha grönsaker.

Jag vill också slå ett slag för gröten. Gunde ljög inte. Man kommer längre och fortare fram med en tallrik gröt i magen. Det går kvickt att laga, mättar länge och magen blir alldeles snäll hela dagen.

Men välj fiberrika gryn och laga inte samma gröt dag efter dag. Pigga upp med färsk och torkad frukt, lite nötter och gärna rostade frön.

Frön är fulla av nyttiga fetter och annat värdefullt bränsle för kroppen. Blanda till exempel solrosfrön, sesamfrön, pumpakärnor och linfrön, rosta lätt i ugnen och spara i en burk. Gott och nyttigt att strö på fil eller gröt. Psylliumfrön (loppfrön) håller magen igång.

Frukt är fibrer och vitaminer. Släng ner några frukter med lite vetekli och en skvätt yoghurt i en mixer. Snabbare näringskick får du leta efter.

Bär är också bra att ha hemma. Få kalorier, mycket smak och ger precis den färg och fräschör som behövs för att ge frukosten lite vardagslyxig känsla.

Några hallon i yoghurten kan faktiskt vara skillnaden mellan en bra och en dålig dag. (TT Spektra)

1 portion, 10 minuter

En grymt bra start på dagen. Nötter och frön gör gröten både godare och nyttigare. Frukt likaså.

1 dl fiberhavregryn

2,5 dl vatten

1 liten nypa salt

3 torkade aprikoser

1 kiwi

5 pistagenötter

1 msk mandelflarn

1 msk psylliumfrön (loppfrö)

1 dl minimjölk

Rosta havregrynen i torr kastrull någon minut tills de börjar dofta, men de får inte bli brända. Tillsätt vatten och salt. Klipp i aprikoser. Koka upp under omrörning. Sänk värmen och koka i tre minuter.

Skala under tiden kiwin och dela fruktköttet i bitar. Lägg upp i en skål. Hacka pistagenötterna grovt. Häll upp gröten över kiwin. Strö över mandel-flarn, nötter och psylliumfrön. Servera genast med iskall minimjölk.

1 portion, 5 minuter

Hitta på en ny smörgås varje dag. Mycket färg innebär mycket vitaminer. Byt ut smör mot fransk senap eller mosad avokado.

1 skiva grovt fullkornsbröd, gärna surdeg

1/2 avokado

1 tsk citron- eller limesaft örtsalt

2 msk naturell keso, gärna minikeso

1 näve groddar, t ill exempel solrosgroddar

eventuellt 1 skiva rökt skinka

Gröp ur avokadon med en matsked. Mosa innehållet med gaffel direkt på brödet. Droppa över citron eller lime. Bred på keso och smaksätt med örtsalt. Toppa med en näve fräscha groddar. Lägg på en skiva fin rökt skinka för extra protein.

1 portion, 5 minuter + en natt

Börja dagen vackert så fortsätter den kanske så. Förbered kvällen före, gärna en större sats.

1/2 vaniljstång

1 dl mager naturell yoghurt

1 dl naturell keso, gärna minikeso

1 dl färska eller frysta bär

4 nötter, till exempel hasselnötter

1 tsk psylliumfrön

1 tsk flytande honung

Dela vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna och blanda med yoghurten. Tillsätt keson. Lägg ner vaniljstången, rör om och låt stå i kylen över natten. Låt frysta bär tina över natten i kylen.

Lägg upp kesoyoghurten i en skål. Toppa med bär. Hacka nötter grovt och strö över tillsammans med psylliumfrön. Ringla över lite honung.

4 glas, 10 minuter

Nyttigt, snabbt, gott. Har man bara en mixer, gärna stavmixer eller blender, är frukostproblemet löst. Andra frukter som passar är mango och päron.

2 dl färsk eller konserverad krossad ananas

1 banan

4 dl passionsfruktsjuice/annan tropisk juice

3 tsk vetegroddar

3 msk yoghurt naturell

Ansa ananasen om du använder färsk. Skala bananen och dela i bitar. Häll alltsammans i mixern tillsammans med juice, vetegroddar och yoghurt.

Kör på hög hastighet till en pigg vitamindrink.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!