Min teori är att man kan dela in uteätare i två kategorier. Efterrättsfolket och förrättsfolket.
Dessertdiggarna börjar med att spana in efterrättsmenyn. Vägen dit är blott en transportsträcka. Innerst inne skulle de vilja börja bakifrån, helst med två-tre stycken sötsaker eftersom de har så svårt att välja bort något av det goda.
Själv tillhör jag emellertid förrättsfolket. Jag väljer tusen gången hellre en förrätt än en efterrätt, och oftast beställer jag hellre två förrätter än en huvudrätt.
Det finns en gammal etablerad halvsanning som säger att man kan avgöra klassen på en krog genom att smaka på brödet. Bra bröd - bra krog. Och visste ni förresten att när det gäller sushirestauranger lär de kunna dömas efter omeletten? Bra omelett - bra sushi.
Jag skulle dock vilja göra ett tillägg. Förrätten säger mest om krogen, kocken, ambitionen och råvarorna. Det är på förrättssidan fantasin får spela fritt. Det är där man hittar restaurangens själ. Bra förrätter - bra krog.
Utan krångel
Men hemmakocken vill ju inte vara sämre. Bjuder vi folk på middag känns det så gott som obligatoriskt med en förrätt. Tyvärr har alla inte proffskockarnas fantasi och kunskaper och tenderar därför att köra med samma säkra kort om och om igen.
Det är synd. Det är på förrättsfronten man har råd att misslyckas, experimentera och prova nytt. En förrätt är sällan på lika blodigt allvar som huvudrätten. Att paja en lammstek känns betydligt värre än att sabba en laxmacka.
Dessutom är förrätter oftast lättare att laga. Jag säger oftast, 'visst kan man ge sig på suffléer och aladåber och annat mickel, men ärligt talat - who needs it?'
En frasig toast, en liten soppa, en näve varsamt hanterade grönsaker, några nybadade skaldjursstjärtar, en röra eller två, ett par skivor kallskuret... Det finns massor som funkar alldeles ypperligt utan krångel.
Det sköna med förrätter är att de oftast kan göras i förväg. Då har man basen för middagen i hamn i god tid och kan softa med gästerna innan det blir matdags.
Och en bra början räcker nog så långt.
...har jag lätt panik över att det tycks omöjligt att hitta saltinlagd kapris. Zeta tog så föredömligt in denna italienska delikatess, men butik efter butik plockar bort den ur sortimentet. Stödköp!
4 portioner, 10 minuter
Mannen i huset kan bara en förrätt. Men den är å andra sidan grym.
4 mogna avokador
1 burk röd caviar
1 burk svart caviar
1/2 citron
svartpeppar
salt
några droppar Tabasco
eventuellt lite dill
Kärna ur och gröp ur fruktköttet ur avokadon med en matsked. Placera två halvor på varje assiett. Mosa lite slarvigt med en gaffel. Pytsa på fina högar röd och svart kaviar.
Droppa över lite citron, peppra och salta eventuellt lite grand. Stänk över några droppar Tabasco. Gör likadant på alla fyra assietterna.
Dekorera med citronskivor och/eller dill.
4 portioner, 20 minuter
Haloumi är inte bara en sommarpryl att lägga på grillen. Det funkar utmärkt att halstra den cypriotiska lilla godingen hastigt i stekpannan.
1 haloumiost
citronolja
1 citron
1/2 - 1 röd chili
2 vitlöksklyftor
färsk rosmarin eller basilika
1 dl svarta oliver
1 dl gröna oliver, gärna citronfyllda
cirka 12 cocktailtomater (gärna på kvist)
Skiva haloumin i knappt centimetertjocka skivor. Vänd dem i lite citronolja.
Tvätta och skala citronen tunt med en potatisskalare (det vita ska inte komma med). Hacka skalet väldigt, väldigt fint. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och hacka vitlöken.
Värm en skvätt citronolja försiktigt i en kastrull. Släng i citronskal, chili, oliverna, vitlök och hackad rosmarin, om du använder det, basilika tillsätts senare. Skaka runt och värm några minuter utan att vitlöken får färg. Tillsätt de halverade tomaterna och lite pressad citron. Värm hastigt. Lägg i eventuella basilikablad.
Hetta upp en grill- eller stekpanna och stek ostskivorna tills de fått färg på båda sidor. Lägg upp på fyra assietter och häll över den varma olivsalladen. Servera genast.
4 portioner, 30 minuter
En retrorätt aptitretare som ändå känns elegant och smakrik.
1 dl crème fraiche
1/2 dl vispad grädde
1 1/2 msk riven pepparrot
3 tsk dijonsenap
2 msk finhackad dill
1/2 dl klippt smörgåskrasse
500 g oskalade tinade räkor
400-500 g rökt lax i skivor
eventuellt sallatsblad eller rostat bröd
citronskivor
Blanda samman crème fraiche, vispad grädde, pepparrot, senap, finhackad dill och klippt krasse. Spara lite grönt till dekor.
Skala räkorna och blanda ner nästan alla i röran. Vira laxskivorna så att de ser ut som rosor. Lägg dem på assietter, eventuellt på sallatsblad eller rostade brödskivor. Fyll öppningen med räkröran. Toppa med extra räkor och lite kryddgrönt. Dekorera med små citronskivor.
4 portioner, 5 minuter
En expressförätt för jäktade. Här hänger allt på att man hittar fin skinka, helst från delikatessdisken.
4 passionsfrukter
75 g parmaskinka eller annan god lufttorkad skinka
50 g ädel- eller getost
färsk basilika
nymalen svartpeppar
Fördela skinkskivorna på fyra tallrikar. Dela passionsfrukterna på mitten. Gröp ur hälften och sprid ut innehållet över skinkan. Ställ den andra frukthalvan på tallriken. Smula eller riv osten över skinkskivorna.
Toppa med några basilikablad och nymalen svartpeppar.