Hemgjord glögg - här hittar du recepten

Stockholm 981119 
Glˆggv‰rmare och glˆggflaskor.
Foto:Tobias Rˆstlund Code:1014
COPYRIGHT PRESSENS BILD AB

Stockholm 981119 Glˆggv‰rmare och glˆggflaskor. Foto:Tobias Rˆstlund Code:1014 COPYRIGHT PRESSENS BILD AB

Foto: Tobias Rˆstlund

Mat & dryck2008-11-24 12:55

De flesta glöggar blir bättre om de görs en vecka innan de skall konsumeras. Doften blir större och smaken djupnar, i all synnerhet efter fyra, fem dagar.

Gäller dock inte sådana som innehåller känsliga färskvaror som mjölk.

Nedan presenteras några av de senaste årens favoritrecept, varsamt reviderade med hjälp av läsekretsen, dessutom några vi funnit på nätet.

Östgöta brännvinsglögg

1 flaska brännvin (renat eller special)

20 cl billig cognac

1 ljus starköl (33 cl)

3 katrinplommon

2 fikon

15 cl russin med kärnor

10-15 cl sötmandel

1 bit kanel

1 pomeransskal

1 nejlika

4 kardemummakärnor

strösocker efter smak (cirka 1 dl)

2 msk socker att bryna

Häll nejlika, kardemumma, fikon, katrinplommon, kanel, pomeransskal, mandel och russin i en kastrull och häll över så mycket pilsner att den täcker kryddorna.

Värm under lock och ständig tillsyn till dess att ölen nästan helt kokats in.

Ta av kastrullen från plattan och häll över brännvinet.

Häll i sockret, lite i taget och smaka av.

Parallelt: värm upp brännvinet under tättslutande lock (får INTE koka!). Värm en stekpanna och lägg ner två, tre msk socker som skakas ut. Bryn till dess ytterkanterna får fin färg och börjar stelna.

Häll i det brynta, men ej brända, sockret tillsammans med cognacen. Värm upp igen med locket på.

Tänd en tändsticka, bränn av och sätt på locket efter någon sekund.

Ta av kastrullen från plattan. Låt stå några dagar med locket på. Sila.

Katrinplommon, fikon, russin och nötter tas tillvara och serveras tillsammans med den varma glöggen.

Alkoholfri glögg

Kraftig svart vinbärssaft (drickfärdig, cirka 75 cl)

1-1,5 msk Apotekets glöggtinktur eller annat flytande glöggextrakt

Blanda. Drick efter några dagar.

Nedanstående recept har vi hittat på en hemsida som administreras av Ulf Jenssen i Stora Köpinge utanför Ystad. Den är extensiv, så det följande är bara ett litet smakprov.

OBS! Efter att ha provlagat glöggarna, har jag tagit mig friheten att varsamt modifiera ett par av dem.

Mjölkglögg

1 liter mjölk

1 dl socker

2 msk kakao

2 tsk kanel

0,5 tsk kardemumma

1 kryddmått nejlikor

1 kryddmått muskot

1 dl russin

1 dl skållad mandel

Blanda mjölk, socker och kryddor i en kastrull. Koka upp under vispning.

Servera med russin och (skållad) mandel.

Goda glöggen

4 dl rött vin

1 dl sherry, marsakavin eller portvin

0,5-1 dl socker eller farinsocker

1 påse glöggkryddor

0,5 dl sprit, exempelvis vodka

russin

(skållad) mandel

Smält sockret i en kastrull. Rör hela tiden. Tillsätt vinerna. starkspriten och kryddorna.

Hetta upp under omrörning.

Låt glöggen dra ett dygn. Sila ifrån kryddorna.

Värm och servera med russin och mandel.

Kryddstarka värmaren

1 flaska rödvin

1 flaska moscatell (sött vitt vin)

2,5 dl söt vit vermouth

1 msk angostura

100 g russin

rivet skal av 2 apelsiner

1 tsk kardemumma

5 nejlikor

1 syltad ingefära

en halv kanelstång

1 dl brännvin

2 dl socker

100 g skållad mandel

Häll rödvin, moscatell, vermouth och angostura i en stor kastrull och värm långsamt.

Tillsätt russin, apelsinskal, kardemumma, nejlikor finhackad ingefära och kanelstång.

När drycken är varm tillsättes brännvin, socker och mandel.

Låt dra en timme.

Sila bort kryddorna.

Värm upp och servera.

Wagners glögg

Halvflaska renat eller vodka

20 nejlikor

3 bitar pomeransskal

2 kanelstänger

ett par bitar torkad ingefära

en knivsudd kardemumma

1 tsk vaniljsocker

2 flaskor rödvin

3,5 dl vatten

300 g socker

10 cl outspädd svart vinbärssaft

Bryt sönder kanelstänger, pomeransskal och ingefära. Läggs i spriten tillsammans med nejlikor, kardemumma och vaniljsocker.

Låt stå 4 dagar.

Skaka om några gånger varje dag.

Koka vatten och socker och låt kallna. Sila sockerlagen.

Sila kryddorna från spriten.

Blanda allt och skaka om väl.

Låt stå och dra några dagar. Det tar lite tid innan spriten och vatten blandas.

Hetta sedan upp, utan att koka, och servera.

Cognacsglögg från Operabaren i Stockholm 1917

En kastrull rymmande 4 liter

1/4 liter socker

10 pepparnejlikor

5 kardemummor

20 cl flaska cognac

20 cl flaska rödvin

Halvflaska sherry

1 flaska portvin, exempelvis Red port

Blanda alla ingredienserna, värm upp och njut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!