De flesta glöggar blir bättre om de görs en vecka innan de skall konsumeras. Doften blir större och smaken djupnar, i all synnerhet efter fyra, fem dagar.
Gäller dock inte sådana som innehåller känsliga färskvaror som mjölk.
Nedan presenteras några av de senaste årens favoritrecept, varsamt reviderade med hjälp av läsekretsen, dessutom några vi funnit på nätet.
1 flaska brännvin (renat eller special)
20 cl billig cognac
1 ljus starköl (33 cl)
3 katrinplommon
2 fikon
15 cl russin med kärnor
10-15 cl sötmandel
1 bit kanel
1 pomeransskal
1 nejlika
4 kardemummakärnor
strösocker efter smak (cirka 1 dl)
2 msk socker att bryna
Häll nejlika, kardemumma, fikon, katrinplommon, kanel, pomeransskal, mandel och russin i en kastrull och häll över så mycket pilsner att den täcker kryddorna.
Värm under lock och ständig tillsyn till dess att ölen nästan helt kokats in.
Ta av kastrullen från plattan och häll över brännvinet.
Häll i sockret, lite i taget och smaka av.
Parallelt: värm upp brännvinet under tättslutande lock (får INTE koka!). Värm en stekpanna och lägg ner två, tre msk socker som skakas ut. Bryn till dess ytterkanterna får fin färg och börjar stelna.
Häll i det brynta, men ej brända, sockret tillsammans med cognacen. Värm upp igen med locket på.
Tänd en tändsticka, bränn av och sätt på locket efter någon sekund.
Ta av kastrullen från plattan. Låt stå några dagar med locket på. Sila.
Katrinplommon, fikon, russin och nötter tas tillvara och serveras tillsammans med den varma glöggen.
Kraftig svart vinbärssaft (drickfärdig, cirka 75 cl)
1-1,5 msk Apotekets glöggtinktur eller annat flytande glöggextrakt
Blanda. Drick efter några dagar.
Nedanstående recept har vi hittat på en hemsida som administreras av Ulf Jenssen i Stora Köpinge utanför Ystad. Den är extensiv, så det följande är bara ett litet smakprov.
OBS! Efter att ha provlagat glöggarna, har jag tagit mig friheten att varsamt modifiera ett par av dem.
1 liter mjölk
1 dl socker
2 msk kakao
2 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
1 kryddmått nejlikor
1 kryddmått muskot
1 dl russin
1 dl skållad mandel
Blanda mjölk, socker och kryddor i en kastrull. Koka upp under vispning.
Servera med russin och (skållad) mandel.
4 dl rött vin
1 dl sherry, marsakavin eller portvin
0,5-1 dl socker eller farinsocker
1 påse glöggkryddor
0,5 dl sprit, exempelvis vodka
russin
(skållad) mandel
Smält sockret i en kastrull. Rör hela tiden. Tillsätt vinerna. starkspriten och kryddorna.
Hetta upp under omrörning.
Låt glöggen dra ett dygn. Sila ifrån kryddorna.
Värm och servera med russin och mandel.
1 flaska rödvin
1 flaska moscatell (sött vitt vin)
2,5 dl söt vit vermouth
1 msk angostura
100 g russin
rivet skal av 2 apelsiner
1 tsk kardemumma
5 nejlikor
1 syltad ingefära
en halv kanelstång
1 dl brännvin
2 dl socker
100 g skållad mandel
Häll rödvin, moscatell, vermouth och angostura i en stor kastrull och värm långsamt.
Tillsätt russin, apelsinskal, kardemumma, nejlikor finhackad ingefära och kanelstång.
När drycken är varm tillsättes brännvin, socker och mandel.
Låt dra en timme.
Sila bort kryddorna.
Värm upp och servera.
Halvflaska renat eller vodka
20 nejlikor
3 bitar pomeransskal
2 kanelstänger
ett par bitar torkad ingefära
en knivsudd kardemumma
1 tsk vaniljsocker
2 flaskor rödvin
3,5 dl vatten
300 g socker
10 cl outspädd svart vinbärssaft
Bryt sönder kanelstänger, pomeransskal och ingefära. Läggs i spriten tillsammans med nejlikor, kardemumma och vaniljsocker.
Låt stå 4 dagar.
Skaka om några gånger varje dag.
Koka vatten och socker och låt kallna. Sila sockerlagen.
Sila kryddorna från spriten.
Blanda allt och skaka om väl.
Låt stå och dra några dagar. Det tar lite tid innan spriten och vatten blandas.
Hetta sedan upp, utan att koka, och servera.
En kastrull rymmande 4 liter
1/4 liter socker
10 pepparnejlikor
5 kardemummor
20 cl flaska cognac
20 cl flaska rödvin
Halvflaska sherry
1 flaska portvin, exempelvis Red port
Blanda alla ingredienserna, värm upp och njut.