Hemgjord vaniljglass

Mitt i vinterlandskapet så gör kocken Andreas Landén en hemmagjord vaniljglass i veckans Nylagat.

Foto: Micke Lindh

Mat & dryck2010-02-22 11:47

Recept

 
Hemgjord vaniljglass på gräddmjölk och Tahitivanilj med honungskaramelliserat äpple och nötmüsli

500 g mjölk 3 %
500 g grädde
1-2 vaniljstång
240 g äggula
250 g socker
2 gelatinblad ? blötlagda i kallt vatten 10 min.
150 g blandade nötter
5 msk honung
2 msk matolja
Havssalt
5 st äpplen ? Bellida eller Ingrid-Marie

Beredning:
Dela vaniljstången. Lägg innehållet med sockret och den urgröpta stången med gräddmjölk i en kastrull. Koka upp vätskan.

Vispa äggula, socker och vaniljfrön.

När vätskan kokat upp, lyft ur vaniljstången och torka den på ett papper. Spar den till att senare kunna mixa med socker så får du ett eget vaniljsocker.

Häll lite av vätskan i äggsmeten och rör om, häll i och blanda resten. Värm upp smeten till 85°c under ständig omrörning. Tillsätt gelatinet. Sila smeten och kyl ner.

Kör glassmeten i glassmaskin eller rör om i frysen till den blivit glass. Annars köper man en Pacojet !!!

Blanda nötterna med 2msk honung, olja och lite havsalt. Baka i ugn på 150°c i ca 30 min. Rör om med jämna mellanrum. Kyl ner innan servering.

Skär 2 cm tjocka skivor av äpplen. Stek dem gyllenbruna i lite smör. Tillsätt honung och låt det koka in i 3-4 minuter.

Vid servering: Lägg varma äpplen i botten med lite müsli på och forma ett fint ägg med sked att toppa med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!